Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνέχεια στην αντιπαράθεση με δημόσια συνομιλία Τραμπ - Μασκ

Τη «μεγαλύτερη απέλαση» παράτυπων μεταναστών «στην ιστορία αυτής της χώρας» υποσχέθηκε να κάνει ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του Νοέμβρη, Ντόναλντ Τραμπ, σε περίπτωση που επανεκλεγεί. Η «υπόσχεση» δόθηκε στο πλαίσιο 120λεπτης συνομιλίας που είχε με τον (επίσης δισεκατομμυριούχο) ιδιοκτήτη της πλατφόρμας Χ, Ιλον Μασκ. Εκεί, ο Τραμπ επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι «πρώην έγκλειστοι» από τη Βενεζουέλα και άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής έχουν πλημμυρίσει τα σύνορα.

«Εχουμε κόσμο που έρχεται μαζικά, σαν (...) αποκάλυψη ζόμπι», συμφώνησε ο Ιλον Μασκ.

Ο Τραμπ στη συνέχεια χαρακτήρισε «πραξικόπημα εντός του Δημοκρατικού Κόμματος» την απόφαση του Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να αποχωρήσει από την προεκλογική εκστρατεία παραχωρώντας τη θέση του στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις. Πρόσθεσε δε ότι οι Δημοκρατικοί «απλώς έβγαλαν τον Μπάιντεν πίσω από το υπόστεγο και βασικά τον πυροβόλησαν».

Ενδιαφέρον είχε επίσης η σύγκλιση απόψεων μεταξύ Τραμπ και Μασκ για την Κάμαλα Χάρις, που φτάνει σε επίπεδα φαιδρότητας, να τη χαρακτηρίζουν «υποψήφια της ριζοσπαστικής αριστεράς» που δήθεν θέλει να φέρει τον κομμουνισμό στην Αμερική.

Ο Ιλον Μασκ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ στις 13 Ιούλη, εξαίροντας τη «γενναιότητά» του, όταν σηκώθηκε υψώνοντας ψηλά τη γροθιά του στον αέρα, περιτριγυρισμένος από τους πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας. Σε άλλο σημείο ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ ειρωνεύτηκε τη διεθνή ανησυχία για την κλιματική αλλαγή λέγοντας ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα σημάνει πως θα υπάρχουν «περισσότερες παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες».

Ο Ντόναλντ Τραμπ άδραξε την αφορμή για να υποστηρίξει ότι είναι καλύτερος από τους Δημοκρατικούς στη διαχείριση διεθνών κρίσεων, προσπαθώντας να δείξει πως έχει καλύτερες σχέσεις με ηγέτες όπως ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Τα πήγαινα πολύ καλά με τον Πούτιν και με σεβόταν», είπε χαρακτηριστικά. Ισχυρίστηκε έτσι πως εάν εκλεγεί οι ΗΠΑ θα είναι πιο ασφαλείς σε διεθνές επίπεδο, εκτιμώντας ότι «ο κόσμος υποτιμά τον κίνδυνο τρίτου παγκοσμίου πολέμου».

Επανέλαβε ότι οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα είχαν σημειωθεί αν παρέμενε Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στη διάρκεια της συνομιλίας ο Ιλον Μασκ εκδήλωσε ενδιαφέρον να γίνει μέλος επιτροπής στον Λευκό Οίκο που θα εγγυάται ότι «θα δαπανάται ορθά» το χρήμα των φορολογουμένων.

Ωρες πριν από την προβολή της συνέντευξης, ο Τραμπ επέστρεψε στην πλατφόρμα X για πρώτη φορά μετά το 2021, δημοσιοποιώντας βίντεο εκστρατείας στο οποίο διαμαρτύρεται για τις διάφορες κατηγορίες εναντίον του.

Η συνομιλία των δύο δισεκατομμυριούχων ξεκίνησε με 40λεπτη καθυστέρηση λόγω τεχνικών προβλημάτων, που ο Μασκ προτίμησε να τα εμφανίσει ως «συνέπεια κυβερνοεπίθεσης» επειδή, τάχα, «κάποιοι δεν ήθελαν να ακουστούν όσα έχει να πει» ο Τραμπ.

Στο μεταξύ, χτες, ο Τραμπ μήνυσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης διεκδικώντας αποζημίωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων «για απόπειρα πολιτικού διωγμού» του, μετά την έρευνα στην κατοικία του στη Φλόριντα από το FBI, για την πολύκροτη υπόθεση παρακράτησης απόρρητων κρατικών εγγράφων. Η μήνυση - αγωγή κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα και έγινε γνωστή αργά προχτές βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ