Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κίνδυνος κλιμάκωσης «πολύ πέρα από την Ουκρανία»

Στο «στόχαστρο» του ΝΑΤΟ και η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας - Ιράν

Σε νέα τροχιά κλιμάκωσης εισέρχεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία μετά και την εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ, με τη ρωσική κυβέρνηση να κάνει λόγο για «παράλογα μέτρα» που «απειλούν με κλιμάκωση πολύ πέρα από την Ουκρανία».

Υπενθυμίζεται ότι στην εισβολή χρησιμοποιήθηκαν και «δυτικά» όπλα όπως γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Marder.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, «κάνει απερίσκεπτα βήματα που απειλούν να κλιμακώσουν την ένταση πολύ πέρα από την Ουκρανία», επισήμανε χτες σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR). «Επομένως, η Ουάσιγκτον εξετάζει επιλογές για να αντικαταστήσει τον Ουκρανό ηγέτη με κάποιον που είναι πιο διαχειρίσιμος και λιγότερο διεφθαρμένος και θα ταίριαζε σε όλους τους Δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας», επισήμανε η SVR.

Μάλιστα, σύμφωνα με την SVR, «ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ θεωρείται επί του παρόντος κατάλληλος υποψήφιος. Οι Αμερικανοί θεωρούν προτέρημα τις στενές σχέσεις του με τους ουκρανικούς εθνικιστικούς σχηματισμούς και τους επίμονους δεσμούς του με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών».

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου πιστεύουν ότι η κίνηση «θα επιτρέψει στη Δύση να προετοιμαστεί καλύτερα για πιθανές συνομιλίες με τη Ρωσία», συνεχίζει η ανακοίνωση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Εκπαίδευση για χτυπήματα με πυρηνικούς πυραύλους

Σε μια ακόμη ένδειξη πως τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα προετοιμάζονται για πιθανή επέκταση του πολέμου, η Ρωσία φέρεται να έχει εκπαιδεύσει το Πολεμικό Ναυτικό της να στοχεύει τοποθεσίες βαθιά μέσα στην Ευρώπη με πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, σε μια πιθανή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με μυστικά αρχεία που επικαλούνται οι «Financial Times», από «δυτικές» πηγές.

Χάρτες στόχων τόσο εκτεταμένων, όσο η δυτική ακτή της Γαλλίας και το Barrow-in-Furness στο Ηνωμένο Βασίλειο περιγράφονται λεπτομερώς σε μια παρουσίαση για αξιωματικούς που χρονολογείται προ της πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις δείχνουν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μια σύγκρουση με τη «Δύση» πολύ πέρα από τα άμεσα σύνορά της με το ΝΑΤΟ, σχεδιάζοντας μια σειρά από συντριπτικά πλήγματα σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη.

Τα αρχεία, που συντάχθηκαν μεταξύ 2008 και 2014, περιλαμβάνουν μια λίστα στόχων για πυραύλους που μπορούν να φέρουν είτε συμβατικές κεφαλές είτε τακτικά πυρηνικά όπλα. Οι Ρώσοι αξιωματικοί υπογραμμίζουν τα πλεονεκτήματα της χρήσης πυρηνικών πληγμάτων σε πρώιμο στάδιο.

Η παρουσίαση δείχνει επίσης ότι η Ρωσία έχει διατηρήσει την ικανότητα να μεταφέρει πυρηνικά όπλα σε πλοία επιφανείας, μια ικανότητα που σύμφωνα με τους ειδικούς εγκυμονεί σημαντικούς επιπλέον κινδύνους κλιμάκωσης ή ατυχημάτων.

Το έγγραφο σημειώνει ότι η «υψηλή ικανότητα ελιγμών» του Πολεμικού Ναυτικού, του επιτρέπει να διεξάγει «αιφνίδια και προληπτικά χτυπήματα» και «μεγάλες πυραυλικές επιθέσεις... από διάφορες κατευθύνσεις».

Οι χάρτες, οι οποίοι κατασκευάστηκαν για λόγους παρουσίασης και όχι για επιχειρησιακή χρήση, απεικονίζουν ένα δείγμα 32 ΝΑΤΟικών στόχων στην Ευρώπη για τους ναυτικούς στόλους της Ρωσίας.

Συμφωνία Ρωσίας - Ιράν για συστήματα βαλλιστικών πυραύλων;

Στο μεταξύ, όλο και πιο καθαρά αναδεικνύονται τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα που συγκρούονται σε διάφορες εστίες ανά τον κόσμο. Ρωσία και Ιράν έχουν ξεκαθαρίσει τα τελευταία χρόνια, μετά από διάφορες συναντήσεις «στρατηγικού επιπέδου», ότι αναβαθμίζουν και τις στρατιωτικές τους σχέσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», που επικαλείται δύο πηγές ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών, δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί εκπαιδεύονται στο Ιράν για να χρησιμοποιούν το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων κοντινής εμβέλειας Fath-360, και δεν αποκλείεται επικείμενη παράδοση εκατοντάδων δορυφορικά καθοδηγούμενων όπλων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εκπρόσωποι του ρωσικού υπουργείου Αμυνας πιστεύεται ότι υπέγραψαν συμβόλαιο στις 13 Δεκέμβρη στην Τεχεράνη με Ιρανούς αξιωματούχους για το Fath-360 και ένα άλλο σύστημα βαλλιστικών πυραύλων (Ababil) που κατασκευάστηκε από τον κρατικό Οργανισμό Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας του Ιράν.

Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ρωσικό προσωπικό μαθαίνει πώς να χειρίζεται το Fath-360, που εκτοξεύει πυραύλους με μέγιστο βεληνεκές 120 χλμ. και «το μόνο επόμενο δυνατό» βήμα θα ήταν η παράδοση των πυραύλων στη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει τους δικούς της βαλλιστικούς πυραύλους, ωστόσο η προμήθεια των Fath-360 θα μπορούσε να της επιτρέψει να χρησιμοποιήσει περισσότερο από το οπλοστάσιό της για στόχους πέρα από τη γραμμή του μετώπου, ενώ θα χρησιμοποιεί ιρανικές κεφαλές για στόχους κοντινότερου βεληνεκούς.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είπε ότι η Ουάσιγκτον, οι «σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ και στο G7 «είναι έτοιμοι να δώσουν μια ταχεία και αυστηρή απάντηση εάν το Ιράν προχωρήσει σε τέτοιες μεταφορές».

«Θα αντιπροσώπευε μια δραματική κλιμάκωση της υποστήριξης του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας», είπε.

Η μόνιμη αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Εθνη ανέφερε ότι η Τεχεράνη έχει σφυρηλατήσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική εταιρική σχέση με τη Μόσχα σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής συνεργασίας. Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει στείλει όπλα και πυραύλους, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη σύγκρουση με την Ουκρανία.

«Το Ιράν και η Ρωσία συμμετέχουν στην αμοιβαία αγορά ανταλλακτικών και στρατιωτικού εξοπλισμού. Το πώς κάθε χώρα χρησιμοποιεί αυτόν τον εξοπλισμό είναι αποκλειστικά δική της απόφαση», συμπλήρωσε πάντως Ιρανός αξιωματούχος.

Εντείνονται οι ρωσικές επιθέσεις σε Σούμι και Ποκρόφσκ

Η Μόσχα έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις της στις βορειοανατολικές περιοχές από τότε που η Ουκρανία εξαπέλυσε επιδρομή στη ρωσική επαρχία Κουρσκ. Σύμφωνα με ουκρανικές και «δυτικές» πηγές, οι δυνάμεις του Κιέβου ελέγχουν περίπου 800 - 1.000 τ. χλμ του Κουρσκ, χωρίς να έχουν πρόθεση να τις καταλάβουν, όπως έχουν δηλώσει Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας υποστήριξε χτες ότι το Κίεβο ελέγχει 74 οικισμούς.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι ανέφερε πως η επιδρομή στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ αποτελούσε «ζήτημα ασφαλείας», υπογραμμίζοντας ότι οι δυνάμεις του Κιέβου κατέλαβαν περιοχές από τις οποίες τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυαν επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας.

Η Ρωσία εξαπέλυσε 38 επιθέσεις με drones και δύο βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M κατά της Ουκρανίας στη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας, χτυπώντας μεταξύ άλλων ενεργειακές υποδομές σε Σούμι και Τσερνίχιβ.

Η Ουκρανία περιορίζει τις μετακινήσεις των πολιτών σε μία ζώνη 20 χλμ. στην περιφέρεια Σούμι, που συνορεύει με το Κουρσκ, ανέφερε το Γενικό Επιτελείο Στρατού του Κιέβου.

Το μέτρο είναι απαραίτητο λόγω μιας «αύξησης στη σφοδρότητα των εχθροπραξιών» και της ενεργοποίησης ρωσικών ομάδων δολιοφθοράς και αναγνώρισης στην περιοχή.

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν τις επιθέσεις τους τις τελευταίες 24 ώρες στο μέτωπο του Ποκρόφσκ στο Ντονέτσκ, που είναι κόμβος επιμελητείας για τις ουκρανικές δυνάμεις, κάνοντας λόγο για τον μεγαλύτερο αριθμό μαχών στην περιοχή μέσα σε μία μέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ