Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στα σύνορα

Σε ένα ακόμη ένοπλο επεισόδιο αμφισβήτησης των συνόρων

Τρεις Αφγανοί άμαχοι σκοτώθηκαν σε συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ πακιστανικών και αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, αργά το βράδυ της Δευτέρας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στο νοτιοδυτικό συνοριακό πέρασμα Τορχάμ και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για την ευθύνη και την έναρξη των πυροβολισμών. Τα ένοπλα επεισόδια είναι συχνά μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας των δύο χωρών κατά μήκος των συνόρων, που χαράχτηκαν πριν από δεκαετίες κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας και αμφισβητούνται.

Σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους, «οι συγκρούσεις ξέσπασαν από τους Πακιστανούς» και «οι πακιστανικές δυνάμεις έθεσαν στόχο κατοικίες αμάχων, σκοτώνοντας μία γυναίκα και δύο παιδιά».

Πακιστανός διοικητικός αξιωματούχος στο Τορχάμ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αφγανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυρά λόγω των εντάσεων για την κατασκευή νέου αφγανικού συνοριακού φυλακίου, χωρίς την έγκριση του Ισλαμαμπάντ και κατά παράβαση των διεθνών κανόνων, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Οι Αφγανοί αξιωματούχοι δεν σταμάτησαν την κατασκευή παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις της πακιστανικής πλευράς», δήλωσε και ισχυρίστηκε ότι «οι αφγανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά των πακιστανικών δυνάμεων, που ανταπάντησαν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τρία μέλη της πακιστανικής ασφάλειας τραυματίστηκαν».

Συγκρούσεις με νεκρούς και στο Κασμίρ

Δύο μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδίας σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με αντάρτες που πολεμούν για την ανεξαρτησία του Κασμίρ, γνωστοποίησε προχτές ο ινδικός στρατός.

Στο Κασμίρ, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα του, όπου ζουν κατά πλειονότητα ινδουιστές, το Τζαμού, καταγράφεται τους τελευταίους μήνες σειρά συγκρούσεων ανάμεσα στις ινδικές δυνάμεις ασφαλείας και αντάρτες. Τον Ιούλη, τουλάχιστον 11 Ινδοί στρατιωτικοί καταγράφηκε ότι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις ανταρτών που διεκδικούν ανεξαρτησία.

Ο ινδικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην Αναντνάγκ, στο κεντρικό τμήμα της επαρχίας, από «πυρά τρομοκρατών». Ενοπλες οργανώσεις διεξάγουν πόλεμο εναντίον του ινδικού κράτους από το 1989, διεκδικώντας ανεξαρτησία της περιοχής ή ένωση με το γειτονικό Πακιστάν.

Το Κασμίρ, επαρχία με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, είναι μοιρασμένο ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν αφότου τα δύο κράτη απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 1947. Και οι δύο πλευρές διεκδικούν κυριαρχία σε όλη την περιοχή και έχουν εμπλακεί επανειλημμένα σε σύγκρουση για το Κασμίρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο επεισόδιο στο Κασμίρ με νεκρούς από πυροβολισμούς (2023-06-27 00:00:00.0)
Ανταλλαγή κατηγοριών με αιχμή θερμά επεισόδια στο Κασμίρ (2013-08-09 00:00:00.0)
Νέα ανταλλαγή πυρών στη Γραμμή Ελέγχου (2001-10-31 00:00:00.0)
Συγκρούσεις και αβέβαιη διπλωματία... (1999-06-11 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις (1999-06-02 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η σύγκρουση στο Κασμίρ (1999-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ