Πέμπτη 27 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η σύγκρουση στο Κασμίρ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΤΡΑΣ.-

Κάνοντας εκτεταμένη χρήση της αεροπορίας και του πυροβολικού του, ο ινδικός στρατός πραγματοποίησε μαζικούς βομβαρδισμούς χτες στο Κασμίρ για να εκδιώξει μουσουλμάνους αυτονομιστές, που "εισέβαλαν από το Πακιστάν", μεταξύ των οποίων φέρονται να είναι και 700 "Αφγανοί μισθοφόροι".

Δεκάδες αεροσκάφη και ελικόπτερα έπληξαν θέσεις ανταρτών στη "ζώνη εκεχειρίας" στο Κασμίρ, σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη μεθόριο των δύο χωρών. Είναι η πρώτη φορά από την περίοδο 1989 - 1990 που χρησιμοποιείται εκεί η ινδική αεροπορία.

"Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μέχρι την απομάκρυνση των εισβολέων από το ινδικό Κασμίρ", διαμήνυσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Νέο Δελχί. Ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας ανέφερε πως "η ευθύνη για τυχόν κλιμάκωση της σύγκρουσης αυτής θα βαρύνει αποκλειστικά το Πακιστάν".

Στο Πακιστάν συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, ενώ κυκλοφορούσαν πληροφορίες και περί πληγμάτων σε πακιστανικά χωριά.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε ότι επλήγη πακιστανικό έδαφος. "Η Ινδία δε χρησιμοποιεί την αεροπορική της ισχύ εναντίον του Πακιστάν. Η δράση μας περιορίζεται στη δική μας την πλευρά", είπε.

Αλλά εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Αμυνας σχολίασε πως η κατάσταση είναι "πολύ πιο σοβαρή" από τις συνήθεις αψιμαχίες που σημειώνονται στη μήκους 720 χιλιομέτρων διαχωριστική γραμμή στο Κασμίρ, την περιοχή αυτή των Ιμαλαϊων που αποτελεί "μήλον της έριδος" μεταξύ των δύο άσπονδων γειτόνων. Πακιστανός ταξίαρχος έλεγε στο μεταξύ εν εξάλλω πως ο πακιστανικός στρατός "διατηρεί το δικαίωμα απάντησης" στην ινδική επίθεση!Ωστόσο λίγο αργότερα οι τόνοι έπεσαν. Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σαρτάι Αζίζ απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση μετά τις αεροπορικές επιδρομές της Ινδίας - καθιστώντας όμως παράλληλα σαφές ότι η χώρα του θα "αμυνθεί" αν δεχτεί επίθεση.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Νέο Δελχί εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τις αεροπορικές επιδρομές της Ινδίας στο Κασμίρ, στη διάρκεια έκτακτης συνάντησής του με τον υπουργό Αμυνας της χώρας Τζορτζ Φερνάντες, δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας.

"Εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία για να εκφράσουμε την ανησυχία μας για ό,τι συνέβη στο Καργκίλ και ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί και θα δοθεί ένα τέλος", πρόσθεσε η Αμερικανίδα εκπρόσωπος.

Ο πρεσβευτής Ρίτσαρντ Σελέστ ζήτησε να συναντηθεί με τον Φερνάντες μετά τις αεροπορικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησε το πρωί η Ινδία εναντίον της "ζώνης εκεχειρίας" του Κασμίρ.

Η κρίση αποκτά "πρόσθετη σοβαρότητα" με δεδομένο ότι οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει πυρηνικά οπλοστάσια και μετά τις 11 πυρηνικές δοκιμές του Μάητου 1998 ακραία στοιχεία στις δυο κυβερνήσεις κραδαίνουν απειλές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ