Πέμπτη 27 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Στην τελική ευθεία η προεκλογική εκστρατεία

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Στην τελική της ευθεία έχει, πλέον, εισέλθει η προεκλογική εκστρατεία στην Ινδονησία, ενόψει των πρώτων βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται στη χώρα στις 7 Ιούνη μετά από 32 χρόνια απόλυτης μοναρχίας του, απομακρυθέντα πριν από ένα χρόνο, Προέδρου Σουχάρτο. Εντούτοις, ο, επί τρεις δεκαετίες, απόλυτος μονάρχης της χώρας κυριαρχεί και σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, καθώς ολοένα και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες ότι έχει υπεξαιρέσει υπέρογκα χρηματικά ποσά κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

Την πρόθεσή του να δώσει "συγχώρεση και χάρη" στον Σουχάρτο, σε περίπτωση που επιστρέψει στο ινδονησιακό κράτος τα χρήματα, τα οποία έχει προσεταιριστεί, διατύπωσε, κατά τη διάρκεια κεντρικής προεκλογικής του ομιλίας ο Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, ηγέτης του μουσουλμανικού "Κόμματος της Εθνικής Αφύπνισης", ο οποίος θα είναι και ο προεδρικός υποψήφιος ενός τρικομματικού αντιπολιτευτικού συνασπισμού. Ο Ουαχίντ υποστήριξε ότι οι οπαδοί του κόμματός του δε θα πρέπει να "επιζητήσουν την εκδίκηση" σε περίπτωση που ο Σουχάρτο επιστρέψει τα χρήματα που ανήκουν στον ινδονησιακό λαό.

Με το θέμα αυτό, ασχολήθηκε και ο Πρόεδρος Χαμπίμπι, διάδοχος του Σουχάρτο στην προεδρία και υποψήφιος του, επί 32 χρόνια, κυβερνώντος κόμματος Γκολκάρ. Το τελευταίο σχετικό δημοσίευμα που προκάλεσε σάλο είναι του περιοδικού "Time", το οποίο, στην τελευταία ασιατική του έκδοση, υποστηρίζει ότι η οικογένεια Σουχάρτο δημιούργησε περιουσία ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα 32 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας. Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και μόλις, πριν από λίγο καιρό, τα 9 δισεκατομμύρια μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς στην Αυστρία. Ο Πρόεδρος Χαμπίμπι έστειλε δύο ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ελβετία για να ελέγξουν την κατάσταση, αλλά, όπως έγινε γνωστό, από το Ελβετικό Γραφείο Αστυνομικών υποθέσεων δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα έναρξης νομικών διαδικασιών για την άρση του απορρήτου των λογαριασμών.

Στο μεταξύ, ο Ινδονήσιος υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων Σουαρουάν Χαμίντ ανακοίνωσε, χθες, ότι πιθανότατα θα αναβληθούν οι εκλογές στην επαρχία Ατσέχ, της νήσου Σουμάτρα, καθώς στους εκλογικούς καταλόγους έχει καταγραφεί ποσοστό μικρότερο του 50% των νομίμων ψηφοφόρων. Στο Ατσεχ, οι αυτονομιστές, που μάχονται για τη δημιουργία ανεξάρτητου ισλαμικού κράτους από τις αρχές του '70, έχουν καλέσει τον πληθυσμό να μποϊκοτάρει τις εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ