Πέμπτη 27 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενδεχόμενο "αναβολής" της δίκης Οτσαλάν

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΠΑΤΜΑΝ. -

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ εκτίμησε χθες ότι υπάρχει ενδεχόμενο αναβολής της δίκης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μετά από αίτημα των δικηγόρων του. Δε διευκρίνισε πάντως, για ποιο χρονικό διάστημα κάνει λόγο.

Παράλληλα ο Ετσεβίτ εκτίμησε ότι υπάρχει ενδεχόμενο ν' αλλάξει η σύσταση του δικαστηρίου κρατικής ασφαλείας που θα δικάσει τον ιδρυτή και ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), με την προσθήκη σε αυτό πολιτικών δικαστών.

"Η απόφαση της αναβολής", είπε ο Ετσεβίτ στην εφημερίδα "Μιλιέτ", "δεν μπορεί να ληφθεί παρά από τα μέλη του δικαστηρίου κρατικής ασφαλείας".

Ο Ετσεβίτ (που συνεχίζει τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 18ης Απριλίου), δήλωσε στην ίδια συνέντευξη, ότι τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην τουρκική εθνοσυνέλευση έχουν υποσχεθεί να στηρίξουν την πρόταση αντικατάστασης των στρατοδικών από πολιτικούς δικαστές στα δικαστήρια κρατικής ασφαλείας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αποφανθεί πέρυσι ότι ο θεσμός αυτός της Τουρκίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητος και αμερόληπτος, λόγω της παρουσίας στρατιωτικών δικαστών στους κόλπους του.

Δεύτερη επίθεση με ρουκέτες

Κούρδοι αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση με ρουκέτες εναντίον ενός κρατικού διυλιστηρίου στην πόλη Μπάτμαν της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν. Η μια προσγειώθηκε κοντά σε μια δεξαμενή πετρελαίου και η άλλη χτύπησε ένα κτίριο γραφείων το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Κανείς από τους εργαζόμενους δεν έπαθε τίποτα.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση με ρουκέτες που εξαπολύουν μέσα σε διάστημα τριών ημερών αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Η πρώτη σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή εναντίον Τούρκων στρατιωτών στην αυλή ενός σχολείου στην περιοχή Σεμντινλί με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας και να τραυματιστούν 26.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ