ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΡΟΔΟΣ
Χωρίς αντιπυρική προστασία παρά την προηγούμενη καταστροφή

Ανακοίνωση της Τομεακής επιτροπής Νοτιας Δωδεκανησου του ΚΚΕ

Από την πρόσφατη φωτιά στη Ρόδο
Από την πρόσφατη φωτιά στη Ρόδο
Με αφορμή την προχθεσινή πυρκαγιά στην πολύπαθη Ρόδο, η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:

«Η χθεσινή (σ.σ προχθεσινή) επικίνδυνη πυρκαγιά στη Μονόλιθο απέδειξε πως παρά τις μεγαλοστομίες περί πλήρους ετοιμότητας, εξακολουθούν να είναι απροστάτευτα τα λίγα παρθένα δάση που έμειναν στη Ρόδο.

Παραλίγο χθες να χαθεί το δάσος της Κυμισάλας, ένα πανέμορφο πευκοδάσος με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και μεγάλη αξίας για τη μελισσοκομία του νησιού, αφού εκεί παράγεται κυρίως το πευκόμελο.

Ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, χάρη στη δράση των πυροσβεστών και των πολλών εθελοντών, που για άλλη μια φορά έδρασαν καταλυτικά.

Αναδείχθηκαν ξανά από τη μια η αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών, και από την άλλη οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για την απουσία ολοκληρωμένου επιστημονικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας των δασών.

Εναν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2023, ελάχιστα έγιναν από την κυβέρνηση για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της Ρόδου αλλά και της υπόλοιπης χώρας. Οπως δυστυχώς φάνηκε με την εξέλιξη της φωτιάς στην Αττική, που έφτασε μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας!

Τα δάση του νησιού εξακολουθούν να είναι ακαθάριστα, χωρίς τις απαραίτητες εργασίες αραίωσης, κλαδεμάτων και καθαρισμού χαμηλής βλάστησης. Δεν έχουν ανοιχτεί δασικοί δρόμοι σε δυσπρόσιτες περιοχές, ώστε να μπορεί να επιχειρήσει η Πυροσβεστική όταν χρειαστεί, και μέσα στα δάση δεν υπάρχουν κρουνοί και δεξαμενές με νερό σε ποσότητες που απαιτούνται.

Ταυτόχρονα, δεν έχουν ανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι από τη Μονόλιθο μέχρι την Εμπωνα το δάσος είναι σχεδόν ενιαίο, χωρίς ούτε μία μεγάλη αντιπυρική ζώνη.

Αυτές οι απαραίτητες ενέργειες προστασίας των δασών δεν γίνονται, γιατί η κυβέρνηση έχει αφήσει συνειδητά τις αρμόδιες υπηρεσίες στο νησί χωρίς προσωπικό και μέσα. Το Δασαρχείο δεν έχει δασεργάτες και μηχανήματα, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, με τους περισσότερους πυροσβέστες να είναι με εξάμηνες συμβάσεις, και η χρηματοδότηση του δήμου για την Πολιτική Προστασία είναι ψίχουλα.

Γιατί η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να προστατέψει το φυσικό περιβάλλον, αλλά να παραδώσει βουνά και δάση σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, π.χ. για ανεμογεννήτριες.

Αυτή η πολιτική της ιδιωτικοποίησης των δασών, που είναι η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της ΕΕ, είναι αυτή που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, καθώς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα περιμένουν στα καμένα, αλλά και στα μη καμένα, να προχωρήσουν σε κερδοφόρες "πράσινες" επενδύσεις.

Σε δήμο και Περιφέρεια οι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" αποκάλυψαν τους σχεδιασμούς για δημιουργία υβριδικών πάρκων στη Ρόδο, σχέδια που είναι συνδεδεμένα με το πρόγραμμα "The Rhodes Co-Lab", το οποίο εξελίσσεται υπό την αιγίδα της κυβέρνησης, με πρωτοστάτες την TUI, την Περιφέρεια και τον δήμο.

Το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα να καταρτιστεί και να εφαρμοστεί ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας των δασών της Ρόδου, με επίκεντρο την πρόληψη. Να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό η Πυροσβεστική και η Δασική Υπηρεσία. Η εθελοντική δράση να είναι επικουρική στις επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης του κρατικού μηχανισμού, και όχι να επαναπαύεται το κράτος στην πολύτιμη συνεισφορά των εθελοντών.

Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για ουσιαστική πρόληψη και προστασία, σε σύγκρουση με την πολιτική "κόστους - οφέλους" της ΕΕ και της κυβέρνησης, που αποτελούν μόνιμο κίνδυνο για τον φυσικό πλούτο, την περιουσία και τη ζωή του λαού».

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
«Βραδυφλεγείς βόμβες» από εγκαταστάσεις εταιρείας ανεμογεννητριών

Παρέμβαση του Γ. Μαρίνου στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας για την απομάκρυνσή τους

Οικίσκος με σύστημα μέτρησης ανέμων στη Φουρνά
Οικίσκος με σύστημα μέτρησης ανέμων στη Φουρνά
Τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς από συστήματα ανεμολογικών μετρήσεων με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά πάνελ και ηλεκτρογεννήτριες, που έχουν τοποθετηθεί από εταιρεία αιολικής ενέργειας μέσα σε δασική έκταση και ξερά χόρτα στην περιοχή Ζαχαράκη Φουρνάς της ορεινής Ευρυτανίας, καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής.

Πρόκειται για ρυμουλκούμενους οικίσκους τους οποίους σύμφωνα με πληροφορίες έχει μεταφέρει και τοποθετήσει εταιρεία που έχει υποβάλει αίτηση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο της περιοχής. Στους οικίσκους αυτούς υπάρχει σύστημα μέτρησης της ισχύος των ανέμων, το οποίο λειτουργεί με ενσωματωμένο φωτοβολταϊκό πάνελ ή εναλλακτικά με ηλεκτρογεννήτρια, η εξάτμιση της οποίας - όπως και ολόκληρη η εγκατάσταση - βρίσκεται κυριολεκτικά θαμμένη μέσα σε ξερά χόρτα και δάσος ελάτης.

Οπως καταγγέλλουν κάτοικοι χωριών της περιοχής, οι οποίοι ήδη έχουν προχωρήσει σε καταγγελία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ευρυτανίας, υπάρχει άμεσος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, είτε από ενδεχόμενο βραχυκύκλωμα και ανάφλεξη του φωτοβολταϊκού πάνελ είτε από σπινθήρες και πυράκτωση της εξάτμισης της ηλεκτρογεννήτριας, στην περίπτωση που το φωτοβολταϊκό πάνελ σταματήσει να παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια και η ηλεκτρογεννήτρια τεθεί αυτόματα σε λειτουργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Δασαρχείων Φουρνάς και Σπερχειάδας, τα οποία έχουν την ευθύνη για το συγκεκριμένο ορεινό όγκο που βρίσκεται στα όρια Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, έχει δοθεί άδεια σε εταιρεία για εγκατάσταση συνολικά τριών τέτοιων οικίσκων στην περιοχή. Το γεγονός μάλιστα ότι πρόκειται για εγκατάσταση που έχει μεταφερθεί και παραμένει τοποθετημένη πάνω σε τρέιλερ δίνει τη δυνατότητα να παρακαμφθούν αναγκαίες αδειοδοτήσεις, όπως αντίθετα συμβαίνει στην περίπτωση των σταθερών εγκαταστάσεων των ανεμολογικών ιστών που τοποθετούνται συνήθως.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την καταγγελία των κατοίκων υπήρξε παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ευρυτανίας, η οποία με έγγραφό της προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές ζητά να γίνουν άμεσα ενέργειες για την κοπή των ξερών χόρτων τόσο εντός του περιφραγμένου χώρου όσο και περιμετρικά των εγκαταστάσεων, για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς. Ζητά ακόμα να ελεγχθεί η ύπαρξη κι άλλων τέτοιων εγκαταστάσεων στον τομέα ευθύνης της, καθώς και η νομιμότητά τους σε περίπτωση που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις.

Γιώργος Μαρίνος: Να απομακρυνθούν άμεσα οι άκρως επικίνδυνες εγκαταστάσεις

Την άμεση και εξαιρετικά επείγουσα απομάκρυνση των συγκεκριμένων, άκρως επικίνδυνων εγκαταστάσεων, απαιτεί ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, με επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια.

Στην επιστολή ο Γ. Μαρίνος αναφέρει:

«Σύμφωνα με επιβεβαιωμένη καταγγελία, μέσα στο πυκνό δάσος στην περιοχή Φουρνά, Μπλόκο Ζαχαράκη προς τη Ράχη του Ρέλλια στον νομό Ευρυτανίας, η εταιρεία που προσβλέπει στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή έχει στήσει ρυμουλκούμενο οικίσκο για ανεμολογικές μετρήσεις.

Ο οικίσκος αυτός έχει ενσωματωμένο φωτοβολταϊκό πάνελ, το οποίο είναι πνιγμένο στα ξερά χόρτα και χρησιμοποιείται για την τροφοδότηση των μπαταριών του συστήματος. Επίσης έχει ενσωματωμένη γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη, γιατί είναι φανερό ότι μέσα στα ξερά χόρτα και στο πυκνό δάσος ο μηχανισμός αυτός αποτελεί εξ ορισμού εμπρηστικό μηχανισμό και αιτία πυρκαγιάς.

Οπως πληροφορηθήκαμε, η Διοίκηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Ευρυτανίας μετά από σχετικό έλεγχο επιβεβαιώνει την καταγγελία και με εξαιρετικά επείγον έγγραφο ζητάει την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών.

Μεταξύ των άλλων, ιδιαιτέρως, σημειώνει ότι "...επειδή υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν πολλές τέτοιες εγκαταστάσεις εντός δασών ή δασικών εκτάσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, θα πρέπει να γίνει άμεσα έλεγχος και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε εκδήλωση πυρκαγιάς. Σε μια τέτοια περίπτωση η αντιμετώπισή της μπορεί να καταστεί αδύνατη, λόγω πυκνότητας των δέντρων, της μορφολογίας του εδάφους και της παρατεταμένης ξηρασίας στην περιοχή μας εδώ και πολλούς μήνες".

Απαιτείται η άμεση, επείγουσα απομάκρυνση του οικίσκου στη Φουρνά Ευρυτανίας και όλων των παρόμοιων οικίσκων, και να σταματήσουν τέτοιου είδους εργασίες στην περιοχή, που χαρακτηρίζεται από τα πυκνά δάση.

Επίσης, απαιτείται ο καταλογισμός ευθυνών στην εταιρεία που έστησε τον οικίσκο (ή τους οικίσκους) και στις αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στην απαράδεκτη και πολύ επικίνδυνη αυτή διαδικασία».

Φωτιές στην Κεντρική Μακεδονία

Χθες το μεσημέρι ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή Αυγό στην Καβάλα, σε μεγάλο υψόμετρο του όρους Παγγαίου. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση, σε πετρώδη περιοχή του Παγγαίου, κοντά σε κεραίες, και περιορίστηκε με την παρέμβαση της Πυροσβεστικής.

Πυρκαγιά χθες ξέσπασε και στη Χαλκιδική, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Μπατάκα, κοντά στη Σίβηρη. Η φωτιά εκδηλώθηκε το πρωί σε δασική έκταση και σε χαμηλή βλάστηση, μακριά από κατοικημένες περιοχές, και σύμφωνα με την Πυροσβεστική προκλήθηκε από πτώση κεραυνού.

Στις Σέρρες, τέλος, πολίτες κατέθεσαν στην Εισαγγελία Σερρών του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την πυρκαγιά στον Ορβηλο, που έκαιγε ανενόχλητη για περίπου έναν μήνα.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ»
Να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες

Από τη χαλαζόπτωση και την ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στον δήμο Νάουσας, και πιο συγκεκριμένα στα χωριά Ροδοχώρι, Γιαννακοχώρι, Στενήμαχο, Κοπανό, Μονόσπιτα, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες με ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, δαμάσκηνα κ.ά., που βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής, ή μια ανάσα πριν από αυτή. Σε αρκετές περιπτώσεις οι ζημιές αγγίζουν το 100%.

Η χαλαζόπτωση αυτή ήρθε να προστεθεί σε αυτή που είχε σημειωθεί αρχές Ιούνη προξενώντας στην κοινότητα Ροδοχωρίου ζημιές σε κεράσια και μήλα, ενώ οι συνολικές εκτιμήσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί λόγω της υποστελέχωσης του ΕΛΓΑ.

Οι πληγέντες αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας τον κόπο τους να χάνεται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα κι ενώ έχουν κάνει όλα τα έξοδα που απαιτούνται για την παραγωγή.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλεί τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα σε αναγγελία ζημιάς στον δήμο Νάουσας, να στελεχωθεί ο οργανισμός με το απαραίτητο επιστημονικό δυναμικό, μέσα μετακίνησης κ.ά., ώστε να γίνουν εγκαίρως οι εκτιμήσεις και να αποδοθούν οι αποζημιώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ