Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
«Βραδυφλεγείς βόμβες» από εγκαταστάσεις εταιρείας ανεμογεννητριών

Παρέμβαση του Γ. Μαρίνου στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας για την απομάκρυνσή τους

Οικίσκος με σύστημα μέτρησης ανέμων στη Φουρνά
Οικίσκος με σύστημα μέτρησης ανέμων στη Φουρνά
Τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς από συστήματα ανεμολογικών μετρήσεων με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά πάνελ και ηλεκτρογεννήτριες, που έχουν τοποθετηθεί από εταιρεία αιολικής ενέργειας μέσα σε δασική έκταση και ξερά χόρτα στην περιοχή Ζαχαράκη Φουρνάς της ορεινής Ευρυτανίας, καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής.

Πρόκειται για ρυμουλκούμενους οικίσκους τους οποίους σύμφωνα με πληροφορίες έχει μεταφέρει και τοποθετήσει εταιρεία που έχει υποβάλει αίτηση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο της περιοχής. Στους οικίσκους αυτούς υπάρχει σύστημα μέτρησης της ισχύος των ανέμων, το οποίο λειτουργεί με ενσωματωμένο φωτοβολταϊκό πάνελ ή εναλλακτικά με ηλεκτρογεννήτρια, η εξάτμιση της οποίας - όπως και ολόκληρη η εγκατάσταση - βρίσκεται κυριολεκτικά θαμμένη μέσα σε ξερά χόρτα και δάσος ελάτης.

Οπως καταγγέλλουν κάτοικοι χωριών της περιοχής, οι οποίοι ήδη έχουν προχωρήσει σε καταγγελία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ευρυτανίας, υπάρχει άμεσος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, είτε από ενδεχόμενο βραχυκύκλωμα και ανάφλεξη του φωτοβολταϊκού πάνελ είτε από σπινθήρες και πυράκτωση της εξάτμισης της ηλεκτρογεννήτριας, στην περίπτωση που το φωτοβολταϊκό πάνελ σταματήσει να παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια και η ηλεκτρογεννήτρια τεθεί αυτόματα σε λειτουργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Δασαρχείων Φουρνάς και Σπερχειάδας, τα οποία έχουν την ευθύνη για το συγκεκριμένο ορεινό όγκο που βρίσκεται στα όρια Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, έχει δοθεί άδεια σε εταιρεία για εγκατάσταση συνολικά τριών τέτοιων οικίσκων στην περιοχή. Το γεγονός μάλιστα ότι πρόκειται για εγκατάσταση που έχει μεταφερθεί και παραμένει τοποθετημένη πάνω σε τρέιλερ δίνει τη δυνατότητα να παρακαμφθούν αναγκαίες αδειοδοτήσεις, όπως αντίθετα συμβαίνει στην περίπτωση των σταθερών εγκαταστάσεων των ανεμολογικών ιστών που τοποθετούνται συνήθως.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την καταγγελία των κατοίκων υπήρξε παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ευρυτανίας, η οποία με έγγραφό της προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές ζητά να γίνουν άμεσα ενέργειες για την κοπή των ξερών χόρτων τόσο εντός του περιφραγμένου χώρου όσο και περιμετρικά των εγκαταστάσεων, για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς. Ζητά ακόμα να ελεγχθεί η ύπαρξη κι άλλων τέτοιων εγκαταστάσεων στον τομέα ευθύνης της, καθώς και η νομιμότητά τους σε περίπτωση που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις.

Γιώργος Μαρίνος: Να απομακρυνθούν άμεσα οι άκρως επικίνδυνες εγκαταστάσεις

Την άμεση και εξαιρετικά επείγουσα απομάκρυνση των συγκεκριμένων, άκρως επικίνδυνων εγκαταστάσεων, απαιτεί ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, με επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια.

Στην επιστολή ο Γ. Μαρίνος αναφέρει:

«Σύμφωνα με επιβεβαιωμένη καταγγελία, μέσα στο πυκνό δάσος στην περιοχή Φουρνά, Μπλόκο Ζαχαράκη προς τη Ράχη του Ρέλλια στον νομό Ευρυτανίας, η εταιρεία που προσβλέπει στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή έχει στήσει ρυμουλκούμενο οικίσκο για ανεμολογικές μετρήσεις.

Ο οικίσκος αυτός έχει ενσωματωμένο φωτοβολταϊκό πάνελ, το οποίο είναι πνιγμένο στα ξερά χόρτα και χρησιμοποιείται για την τροφοδότηση των μπαταριών του συστήματος. Επίσης έχει ενσωματωμένη γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη, γιατί είναι φανερό ότι μέσα στα ξερά χόρτα και στο πυκνό δάσος ο μηχανισμός αυτός αποτελεί εξ ορισμού εμπρηστικό μηχανισμό και αιτία πυρκαγιάς.

Οπως πληροφορηθήκαμε, η Διοίκηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Ευρυτανίας μετά από σχετικό έλεγχο επιβεβαιώνει την καταγγελία και με εξαιρετικά επείγον έγγραφο ζητάει την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών.

Μεταξύ των άλλων, ιδιαιτέρως, σημειώνει ότι "...επειδή υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν πολλές τέτοιες εγκαταστάσεις εντός δασών ή δασικών εκτάσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, θα πρέπει να γίνει άμεσα έλεγχος και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε εκδήλωση πυρκαγιάς. Σε μια τέτοια περίπτωση η αντιμετώπισή της μπορεί να καταστεί αδύνατη, λόγω πυκνότητας των δέντρων, της μορφολογίας του εδάφους και της παρατεταμένης ξηρασίας στην περιοχή μας εδώ και πολλούς μήνες".

Απαιτείται η άμεση, επείγουσα απομάκρυνση του οικίσκου στη Φουρνά Ευρυτανίας και όλων των παρόμοιων οικίσκων, και να σταματήσουν τέτοιου είδους εργασίες στην περιοχή, που χαρακτηρίζεται από τα πυκνά δάση.

Επίσης, απαιτείται ο καταλογισμός ευθυνών στην εταιρεία που έστησε τον οικίσκο (ή τους οικίσκους) και στις αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στην απαράδεκτη και πολύ επικίνδυνη αυτή διαδικασία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζική συγκέντρωση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας (2021-08-03 00:00:00.0)
Κεραυνοβολήθηκε 33χρονος εργάτης (2012-05-19 00:00:00.0)
Μέτρα τώρα για την προστασία των δασών (2011-07-12 00:00:00.0)
Πυρκαγιά στη Μυτιλήνη (2009-08-01 00:00:00.0)
ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΦΟΥΡΝΑ (2009-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ