ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μεγάλη σύσκεψη για το συλλαλητήριο της ΔΕΘ

Σήμερα στις 7 μ.μ. στο αίθριο του δημαρχείου

Σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ. στο αίθριο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη σύσκεψη στην οποία καλούν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης μαζί με σωματεία αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων και άλλους μαζικούς φορείς της πόλης για την προετοιμασία του μεγάλου συλλαλητηρίου της ΔΕΘ το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Για να δοθεί μαζική αποφασιστική απάντηση στον πρωθυπουργό, που θα έρθει στη ΔΕΘ για να επιβεβαιώσει ότι όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές ισχύουν στο ακέραιο.

«Τώρα είναι η ώρα του οργανωμένου αγώνα, της μαζικής διεκδίκησης, τώρα είναι η ώρα να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες», τονίζουν τα σωματεία στην ανακοίνωσή τους και καλούν σε αγώνα για:

  • Υπογραφή σε κάθε χώρο δουλειάς ΣΣΕ που θα κατοχυρώνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, σταθερό εργάσιμο χρόνο, 7ωρο - 5ήμερο.
  • Μέτρα που θα προστατεύουν την υγεία του λαού, στη δουλειά, στη γειτονιά, παντού.
  • Απεμπλοκή της χώρας μας από τα πολεμικά παιχνίδια στην Ουκρανία, να σταματήσει η γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ με τις πλάτες και της χώρας μας.
  • Πραγματικά δημόσια και σύγχρονη Υγεία και Παιδεία.
  • Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών, να μπει φρένο στις αυξήσεις στην Ενέργεια και στο νερό.

Συμμετοχή στη σύσκεψη αποφασίζουν καθημερινά και νέα σωματεία, από όλους τους κλάδους, όπως το ΣΕΤΗΠ, το ΣΕΤΕΠΕ, σωματεία της Βιομηχανίας, των Κατασκευών, του Εμπορίου, εκπαιδευτικών κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό, συμμετοχή αποφάσισε και το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», προβάλλοντας την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, που μετατρέπει τα νοσοκομεία και όλες τις δημόσιες δομές Υγείας σε επιχειρήσεις και επιβάλλει τη λειτουργία τους με όρους αγοράς.

ΔΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Κυβέρνηση και παρατάξεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ πετάνε τα σωματεία έξω από το κτίριο

Τα σωματεία να διεκδικήσουν αγωνιστικά οριστική λύση στη στέγαση του ΕΚΑ και των σωματείων - μελών του

Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, διεκδικώντας αγωνιστικά οριστική λύση στη στέγαση του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας και των σωματείων - μελών του, καλεί η παράταξη της ΔΑΣ τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και ιδιαίτερα όσα στεγάζονται ή έχουν αιτηθεί να στεγαστούν.

Οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ ενημερώνουν με υπευθυνότητα για άλλη μια φορά τα σωματεία - μέλη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για τις εξελίξεις στο κτιριακό πρόβλημα και σε σχετική ανακοίνωση σημειώνουν:

«Στη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου, με τις ψήφους των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να πετάξουν έξω τα 60 σωματεία που στεγάζονται στο κτίριο μέχρι τις 30 Νοέμβρη, ενώ θα νοικιάσουν ένα κτίριο που καλύπτει μόνο τις ανάγκες της διοίκησης του ΕΚΑ. Απέρριψαν την πρόταση που κάναμε για ανοιχτό ΔΣ με τις διοικήσεις των σωματείων, καθώς και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, που έχει και την βασική ευθύνη, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να παραχωρήσει άδεια κτίρια του ΕΦΚΑ ή της ΔΥΠΑ, που άλλωστε είναι και περιουσία των ασφαλισμένων, από τις ασφαλιστικές τους εισφορές, για να τα κάνει ξενοδοχεία. Παραδίδουν δηλαδή την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων βορά στην επιχειρηματική δράση και στην κερδοφορία του κεφαλαίου».

Και προσθέτει η ΔΑΣ ΕΚΑ: «Επιβεβαιώνεται με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο η διαχρονική επιλογή της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων, να χτυπήσουν τα συνδικάτα, τη λειτουργία τους, τη δράση τους, ακόμα και την ίδια την ύπαρξή τους. Δεν είναι τυχαία αυτή η επιλογή, αφού υλοποιείται σε συνθήκες που η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου επιτίθεται σφοδρά στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, στους μισθούς και στο εισόδημα. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι ο μεγαλύτερος αρωγός στην κυβέρνηση και στη μεγαλοεργοδοσία είναι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, οι παρατάξεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ».

«Κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι. Καλούμε τα σωματεία του ΕΚΑ, και ιδιαίτερα όσα στεγάζονται ή έχουν αιτηθεί να στεγαστούν, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, διεκδικώντας αγωνιστικά οριστική λύση στη στέγαση του ΕΚΑ και των σωματείων - μελών του», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΑΣ ΕΚΑ.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Σήμερα η μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης των εργατικών σωματείων

Προκλητική η δημοτική αρχή, επιχειρεί να υπονομεύσει την πρωτοβουλία

Στιγμιότυπο από παλιότερη εκδήλωση αλληλεγγύης
Στιγμιότυπο από παλιότερη εκδήλωση αλληλεγγύης
Με σύνθημα «Παίρνουμε θέση στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Με οργάνωση, αλληλεγγύη, στους αγώνες για το δίκιο μας» πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα η μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης των σωματείων του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων στην πλατεία Χατζή, στους Αμπελόκηπους Ιωαννίνων. Πρόκειται για την καθιερωμένη εκδήλωση που αγκαλιάζεται από χιλιάδες λαού και με την οποία κορυφώνεται η καλοκαιρινή δραστηριότητα των συνδικάτων, με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων αναψυχής και ψυχαγωγίας. Ηδη 21 μουσικοί της πόλης έχουν δηλώσει συμμετοχή, επιβεβαιώνοντας ότι η εκδήλωση έχει καταστεί σημείο αναφοράς στην προβολή ιδιαίτερα της ηπειρώτικης παραδοσιακής - δημοτικής μουσικής.

Φέτος τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου καλούν τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής να πάρουν θέση στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, ενάντια στους πολέμους και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, ταυτόχρονα με την οργάνωση της αντεπίθεσης απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και εργοδοσίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί μουσικό και οπτικοακουστικό αφιέρωμα στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Μάλιστα οι διοργανωτές, ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης, έχουν αποφασίσει τμήμα των εσόδων της λαχειοφόρου αγοράς που διοργανώνεται να αποδοθεί στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, για τη συνέχιση του ηρωικού τους αγώνα. Παράλληλα, στο ειδικό τετρασέλιδο που έχουν εκδώσει και όπου παρουσιάζονται οι θέσεις των σωματείων, ξεχωριστή είναι η αναφορά στον ηρωικό αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ και στα πλούσια συμπεράσματα που αντλούνται από αυτόν, στήριγμα για κάθε ομάδα εργαζομένων που διεκδικεί το δίκιο της.

Μέχρι και χθες ξεδιπλωνόταν το πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στη μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης σε χώρους δουλειάς και γειτονιές. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, επιβεβαιώνεται για άλλη μια χρονιά η πλατιά ανταπόκριση των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών στο κάλεσμα των εργατικών σωματείων να στηρίξουν τη δράση τους.

Σχέδιο χτυπήματος της συνδικαλιστικής δράσης

Και ενώ ο λαός της πόλης αγκαλιάζει την πρωτοβουλία, πρόκληση αποτελεί η επιβολή χρηματικού προστίμου στο Εργατικό Κέντρο και στα σωματεία του την οποία επιδιώκει η δημοτική αρχή Ιωαννιτών, θέτοντας σε εφαρμογή σχέδιο χτυπήματος της συνδικαλιστικής δράσης στα Γιάννενα. Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ απέστειλε χθες στην έδρα του Εργατικού Κέντρου κλιμάκιο δημοτικών αστυνομικών που απαίτησαν να τους γνωστοποιηθεί το ΑΦΜ της συνδικαλιστικής οργάνωσης, με στόχο να επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο, γιατί όπως ανέφεραν η προβολή της εκδήλωσης αλληλεγγύης συνιστά «διαφήμιση», προκαλεί «αφισορύπανση» και έχει ξεπεράσει τα «επιτρεπτά» για τον δήμο όρια. Αμεση ήταν η απάντηση του Νίκου Εξαρχου, προέδρου του Εργατικού Κέντρου και βουλευτή Ιωαννίνων του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι τα συνδικάτα δεν πρόκειται να περιορίσουν τη δράση τους, ενώ ζήτησε να του δοθεί εγγράφως η απόφαση του δήμου.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή δημοτική αρχή είναι αυτή που την προηγούμενη δεκαετία επιδίωξε ανεπιτυχώς για συνεχόμενα χρόνια να παρεμποδίσει την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αλληλεγγύης, αρνούμενη να δώσει άδεια χρήσης της κεντρικής πλατείας της πόλης κ.λπ., ενώ φέρεται να είναι ενοχλημένη από την πρόσφατη δράση των σωματείων για τη διεκδίκηση αναβάθμισης των ελεύθερων χώρων της πόλης, που αποκαλύπτει την εχθρική της στάση απέναντι στις λαϊκές ανάγκες. Πρόκληση αποτελεί και η επίκληση της αφισορύπανσης από μια δημοτική αρχή που σύμφωνα με τις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Ιωαννίνων έχει μετατρέψει σε υγειονομική βόμβα το εργοτάξιο καθαριότητας, εστία μόλυνσης δίπλα στη λίμνη, ενώ πρωτοστατεί στη διάλυση των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και στην ιδιωτικοποίησή τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σακατεύτηκε εργάτης αρχαιολογίας

Με πολλαπλά κατάγματα στο κεφάλι και στο σώμα νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης ένας 48χρονος εργάτης αρχαιολογίας, που τραυματίστηκε χθες το πρωί πέφτοντας από σκαλωσιά ύψους 3 μέτρων. Ο 48χρονος δούλευε σε εργασίες συντήρησης των τειχών στην περιοχή των Συκεών, στη συμβολή των οδών Εφραιμίου με Εβρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ