ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Νέες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις παράλληλες κυβερνήσεις

Την έκτακτη συνεδρίαση της Αποστολής του ΟΗΕ για την Υποστήριξη της Λιβύης (UNSMIL) προκαλεί η νέα επιδείνωση στις σχέσεις των παράλληλων κυβερνήσεων Ανατολικής και Δυτικής Λιβύης, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη (Δυτ. Λιβύη) να αντικαταστήσει αυθαίρετα τον κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζας, Σαντίκ αλ Καμπίρ, με τον Μουχάμαντ Αμπντέλ Σαλάμ Σούκρι, ο οποίος θεωρείται της δικής της εμπιστοσύνης, ώστε να επωφεληθεί από τα κεφάλαια της τράπεζας και τα δισεκατομμύρια δολάρια εισερχόμενων εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η UNSMIL εκφράζεται «βαθιά ανησυχία» για την τελευταία επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβύη, ως αποτέλεσμα «μονομερών αποφάσεων», σε μια έμμεση επίρριψη ευθυνών στον δοτό πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως αυτές οι μονομερείς ενέργειες «θα προκαλέσουν υψηλό κόστος στον λιβυκό λαό και αυξάνουν τους κινδύνους οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης της χώρας». Συγκαλείται έτσι η έκτακτη σύσκεψη - σε χρόνο και τόπο που δεν προσδιορίζονται - με παράγοντες «όλων των πλευρών που εμπλέκονται στην κρίση της Κεντρικής Τράπεζας», σε μια προσπάθεια ξεπεράσματός της με συναινετικούς όρους.

Η UNSMIL ζητά αναστολή των μονομερών ενεργειών των δύο παράλληλων κυβερνήσεων, όπως η αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη και η διακοπή λειτουργίας πετρελαιοπηγών και κοιτασμάτων την οποία αποφάσισε προχθές η κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λιβύη χαρακτήρισε την πρόταση αυτή «τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να επιλυθεί η κρίση γύρω από την Κεντρική Τράπεζα».

Ο διορισμός του Σούκρι από την «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» στη Δυτική Λιβύη προκάλεσε την οργή της εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων και της «Κυβέρνησης Εθνικής Σταθερότητας» στη Βεγγάζη, του Οσάμα Χάμαντ, και απόφαση για ανάσχεση της λειτουργίας των εργασιών σε πετρελαϊκά κοιτάσματα «μέχρι νεωτέρας».

Παραβίαση του εμπάργκο όπλων από την Τουρκία

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο οποίο γίνεται λόγος για παραβίαση του διεθνούς εμπάργκο όπλων από την Τουρκία στη Λιβύη δημοσίευσε χτες η αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα «Sozcu».

Η εφημερίδα, επικαλούμενη έκθεση του ΟΗΕ, αναφέρεται στον ρόλο της τουρκικής μισθοφορικής εταιρείας SADAT και τονίζει πως στην έκθεση των 548 σελίδων για το 2021 αναφέρεται ότι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Συρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία παραβίασαν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Στις καταγγελίες κατά της Τουρκίας αναφέρεται ότι «η μεταφορά διαφόρων όπλων και οπλικών συστημάτων στη Λιβύη αποτελεί παραβίαση του εμπάργκο όπλων».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ισχυρισμούς είναι ότι η SADAT, που περιγράφεται ως τουρκική αμυντική εταιρεία, παρείχε εκπαιδευτική υποστήριξη στην Πολεμική Αεροπορία της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας και σε Σύρους μαχητές. Η εν λόγω έκθεση αναφέρει ότι η εκπαιδευτική υποστήριξη που παρέχεται παραβιάζει το εμπάργκο που ορίζεται στο άρθρο 9 του ψηφίσματος 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Στην ίδια έκθεση, συνεχίζει η «Sozcu», «σημειώνεται πως η SADAT διαπιστώθηκε ότι μετέφερε στη Λιβύη περίπου 5.000 Σύρους μαχητές υπέρ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας και πλήρωσε τους μισθούς τους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της SADAT, Μελίχ Τανριβερντί, φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα: «Μας ζητήθηκε να απαντήσουμε στην έκθεση εντός 30 ημερών. Απαντήσαμε ότι δεν έχουμε τέτοιες δραστηριότητες στη Λιβύη. Αναφέρθηκαν ως πηγή ένας καθηγητής και ένας ιστότοπος. Μετά την απάντησή μας, ο ΟΗΕ ανέφερε: "Αν και η SADAT αρνείται τους ισχυρισμούς, πιστεύεται ότι δραστηριοποιείται στη Λιβύη". Ο ίδιος έδωσε επίσης το παράδειγμα της ρωσικής "Wagner", για την οποία ο ΟΗΕ είχε πρόσβαση σε πληροφορίες και έγγραφα. "Αν είχαμε δραστηριότητα στη Λιβύη, θα το είχαν αποδείξει και θα το είχαν δημοσιεύσει, όπως έκαναν με τη "Wagner"».

Στο ίδιο δημοσίευμα της τουρκικής «Sozcu» γίνεται λόγος και για την έκθεση του ΟΗΕ για το έτος 2023, η οποία αναφέρεται ότι περιλαμβάνει ημερομηνίες και τα μέσα που χρησιμοποίησε η Τουρκία για να μεταφέρει όπλα, παραβιάζοντας το εμπάργκο.

ΣΟΥΔΑΝ
Δεκάδες χιλιάδες οι πλημμυροπαθείς μετά την κατάρρευση του φράγματος Αρμπάατ

Χειρότερες από όσο φαινόταν αρχικά είναι οι καταστροφές από την κατάρρευσης του φράγματος Αρμπάατ στο ανατολικό Σουδάν μετά τις καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες του Σαββατοκύριακου, που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και δεκάδες χιλιάδες πλημμυροπαθείς.

Από τις πλημμύρες επηρεάστηκαν άσχημα 70 χωριά της περιοχής, εκ των οποίων τα 20 καταστράφηκαν πλήρως, ανατρέποντας τη ζωή άνω των 50.000 πολιτών, που έχασαν τα σπίτια τους. Οι δεκάδες χιλιάδες πλημμυροπαθείς έχουν ανάγκη στέγασης, βασικών τροφίμων, νερού, φαρμάκων.

«Η περιοχή είναι αγνώριστη. Οι γραμμές του ηλεκτρικού και οι σωλήνες ύδρευσης καταστράφηκαν», ανέφερε ο Ομάρ Εϊσά Χαρούν, επικεφαλής της εταιρείας υδάτων της Πολιτείας της Ερυθράς Θάλασσας, σε μήνυμα που απέστειλε στους υπαλλήλους μέσω του WhatsApp. Ο Χαρούν ανέφερε ότι είδε πτώματα χρυσωρύχων και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στη δουλειά τους να έχουν παρασυρθεί από τους χειμάρρους λάσπης. Συνέκρινε μάλιστα την καταστροφή αυτή με εκείνη που σημειώθηκε στην Ντέρνα της ανατολικής Λιβύης πέρυσι τον Σεπτέμβριο, όταν από τα νερά μιας καταιγίδας έσπασαν φράγματα, κατέρρευσαν πολλά κτίρια και χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Το φράγμα Αρμπάατ, που κατέρρευσε λόγω έλλειψης μέτρων θωράκισής του, βρίσκεται 38 χλμ. βορειοανατολικά του Πορτ Σουδάν. Το φράγμα αυτό ήταν η κύρια πηγή νερού για το Πορτ Σουδάν, όπου βρίσκονται το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στην Ερυθρά Θάλασσα και εν λειτουργία αεροδρόμιο.

ΓΑΛΛΙΑ
Βαθαίνει η κυβερνητική «κρίση»

Βαθαίνουν η πολιτική «κρίση» και η κυβερνητική αστάθεια στη Γαλλία, καθώς οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι δήλωσαν χθες ότι δεν θα συμμετάσχουν σε νέες συνομιλίες με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τον σχηματισμό κυβέρνησης, και μάλιστα κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να προβούν σε ειρηνικές κινήσεις διαμαρτυρίας.

Προχθές ο Μακρόν «έκλεισε την πόρτα» σε μια πιθανή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» («Αριστερά», Σοσιαλιστές, Πράσινοι, «Ανυπότακτη Γαλλία»), λέγοντας ότι αυτή θα δεχόταν αμέσως πρόταση μομφής από τα άλλα κόμματα και αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη «θεσμική σταθερότητα», ενώ παράλληλα ζήτησε από τους ηγέτες των κομμάτων να προσέλθουν χθες σε έναν νέο γύρο μαραθώνιων συνομιλιών για την εύρεση νέου πρωθυπουργού.

Το αδιέξοδο για πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση εντείνεται, αφού τα τρία σχεδόν ισοδύναμα πολιτικά «στρατόπεδα» - το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», το «κεντρώο» μπλοκ του Μακρόν και η εθνικιστική «Εθνική Συσπείρωση» της Μ. Λεπέν - δεν συζητούν το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνασπισμού.

Η επικεφαλής των Πρασίνων εξαπέλυσε επίθεση στον Μακρόν λέγοντας πως «δεν πρόκειται να συνεχίσουμε αυτές τις εικονικές διαβουλεύσεις με έναν Πρόεδρο που ούτως ή άλλως δεν ακούει... Δεν ψάχνει για λύση, προσπαθεί να την εμποδίσει».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου των Σοσιαλιστών, ο οποίος τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο «France 2» ότι δεν θα εμπλακεί σε μια «παρωδία της δημοκρατίας» τώρα που η προοπτική μιας κυβέρνησης του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» είναι εκτός συζήτησης.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΤΛΑΝΤΑ.--Δύο εργάτες σκοτώθηκαν χτες και ένας τρίτος τραυματίστηκε όταν εξερράγη τροχός κατά την αφαίρεσή του από αεροσκάφος Boeing στις εγκαταστάσεις συντήρησης και επισκευής αεροπλάνων της εταιρείας Delta Air Lines, στο διεθνές αεροδρόμιο Χάρτφιλντ-Τζάκσον, στην Ατλάντα. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό WSB-TV, ένας εργαζόμενος στην Delta και ένας συμβασιούχος σκοτώθηκαν. Ο τραυματίας είναι επίσης υπάλληλος της Delta.

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Η αποστολή αποκατάστασης της έννομης τάξης στην Αϊτή που απαρτίζεται από εκατοντάδες Κενυάτες αστυνομικούς "κατέγραψε μεγάλες προόδους", διαβεβαίωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Κενυατικής Αστυνομίας στο Ναϊρόμπι κάνοντας λόγο περί επανέναρξης της λειτουργίας απόλυτα "απαραίτητων υποδομών". Η πολυεθνική αποστολή υποστήριξης ασφαλείας (ΠΑΥΑ) στην Αϊτή, που άρχισε να αναπτύσσεται το καλοκαίρι, με πράσινο φως του ΟΗΕ, έχει εντολή ενός χρόνου, ως τον Οκτώβριο.

ΜΕΞΙΚΟ
Αναστολή σχέσεων με την πρεσβεία των ΗΠΑ

Την «αναστολή» των σχέσεων με την αμερικάνικη πρεσβεία στην Πόλη του Μεξικού ανακοίνωσε χτες η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση αφορά μόνο την πρεσβεία και όχι την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Αφορμή έδωσαν οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στο Μεξικό, Κεν Σαλαζάρ, ότι οι προτεινόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις στο Μεξικό συνιστούν «απειλή για τη μεξικανική δημοκρατία» επειδή το δικαστικό σώμα «θα εκτεθεί στην επιρροή» της μαφίας και θα διακυβευτούν οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Μεξικού.

Οι δηλώσεις αυτές έκαναν τον Μεξικανό Πρόεδρο να θεωρήσει ότι συνιστούν ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.

Τη Δευτέρα, επιτροπή της Κάτω Βουλής του Κογκρέσου ενέκρινε τις σαρωτικές αλλαγές που προωθούνται, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Με αυτό προτείνεται, μεταξύ άλλων, να εκλέγονται από τη βάση οι περισσότεροι από 7.000 δικαστές και ειρηνοδίκες, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι στα δικαστήρια, που διαφωνούν με την πρόταση, προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Την πρόταση υπέβαλε τον Φλεβάρη ο απερχόμενος Πρόεδρος, ο οποίος έχει συγκρουστεί συχνά με το δικαστικό σύστημα. Εφόσον εγκριθεί, οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν τον επόμενο Ιούνη, για να αναδειχθούν τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου τα οποία ταυτόχρονα θα μειωθούν, από 11 σήμερα, σε 9. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα καταργηθεί η προϋπόθεση να είναι οι υποψήφιοι ανώτατοι δικαστές άνω των 35 ετών και στο εξής θα απαιτείται να έχουν εμπειρία μόνο 5 ετών (από 10 σήμερα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ