ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εγκαινιάζεται η 1η Διεθνής Biennale Χαρακτικής και Σχεδίου Μικρών Διαστάσεων της Μπίτολα

Η καλλιτεχνική ομάδα «FireArt», σε συνεργασία με τον δήμο Νεάπολης - Συκεών, παρουσιάζει την 1η Διεθνή Biennale Χαρακτικής και Σχεδίου Μικρών Διαστάσεων της Μπίτολα στην Αίθουσα Τέχνης Νεάπολης από τις 3 μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Βαλκανική Πλατεία» του δήμου Νεάπολης - Συκεών.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ.

Η 1η Διεθνής Biennale Χαρακτικής και Σχεδίου Μικρών Διαστάσεων παρουσιάστηκε στην Μπίτολα της Βόρειας Μακεδονίας το 2023 και συνεχίζει το ταξίδι της στη Θεσσαλονίκη. Στην έκθεση συμμετέχουν 400 καλλιτέχνες από 80 χώρες με πάνω από 700 έργα μικρογραφίας. Η καλλιτεχνική ομάδα «FireArt» συμβάλλει σε αυτό φιλοδοξώντας να φέρει σε επαφή το ελληνικό κοινό με τις σύγχρονες εξελίξεις στον χώρο της χαρακτικής και με καλλιτέχνες μικρογράφους από όλο τον κόσμο.

Οπως δηλώνει ο διευθυντής της Μπιενάλε, Vlado Goreski, ο οποίος θα παραστεί στα εγκαίνια, «ήδη στα πρώτα χειρόγραφα, οι μικρογραφίες εμφανίζονται ως εικονογραφήσεις μέσω των οποίων ερμηνεύεται ο κόσμος. Τις συναντάμε πριν από το πρώτο γράμμα κάθε κεφαλαίου, φωτεινές και φωτισμένες σαν τα φτερά ενός αγγέλου. Από τους "Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης" και τη "Μελαγχολία" του Ντίρερ, τη "Δυστυχία του Πολέμου" της Φρίντα Κάλο, τα "Los Caprichos" και τις "Συμφορές του Πολέμου" του Γκόγια η μικρογραφία υπάρχει, σχεδόν κρυφή και άγνωστη. Δεν ανήκει στην τάξη των μεγάλων ναών, των αυτοκρατορικών ανακτόρων, των αρχοντικών της αριστοκρατίας, των λαβυρίνθων των πολιτικών φρουρίων ή του τραπεζικού χρηματιστικού στρατοπέδου της εξουσίας. Δεν δίνει μια σειρά επαναλαμβανόμενων κλισέ, δεν κάνει παραχωρήσεις στις ένθρονες αφηγήσεις. Ξεγλιστράει σοφά και ανεπαίσθητα ανάμεσα από πολλούς αιώνες κομψής λογοκρισίας - στην πραγματικότητα από τότε που το "εγώ" απέκτησε ένα παράλογο κύρος απέναντι στο άχρηστο "εσύ".

Η μικρογραφία έφτασε στο σήμερα, όχι ως κλεψυδραϊκή ταυτολογία της ιστορίας, αλλά ως αιώνιος παραλληλισμός και γένεση των αρχικών εικονογραφήσεων, της φωτεινής ακτινοβολίας της πνευματικής πτήσης. Ερχεται με το απελπισμένο μήνυμα ότι σήμερα, αυτή τη στιγμή, ο άγγελος με τα κόκκινα φτερά αιωρείται από πάνω μας. Η ιστορία επαναλαμβάνεται όχι σύμφωνα με τη νιτσεϊκή αρχή, αλλά σύμφωνα με μια κοσμική βαρύτητα. Φυσικά, αν η ανοησία, που σαν επιδημία ταλανίζει τον ανθρώπινο πολιτισμό, αφεθεί να κάνει ξανά τον κύκλο της σε αυτόν τον ταλαίπωρο πλανήτη κι αν αυτός είναι ο τελευταίος γύρος του καρουζέλ της ιστορίας, θα παραμείνει για πάντα η έρημος: καθαρή, ήσυχη, γαλήνια και τρεμάμενα σοφή σαν καθρέφτης από τον οποίο όλα τα αστέρια φαίνονται πιο όμορφα ως μικροσκοπικές μακρινές μικρογραφίες...».

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 7 μ.μ. - 9 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και στη Βενετία

Το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», η απαίτηση «να σταματήσει τώρα η γενοκτονία», ακούγεται δυνατά και στο 81ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας.

Ηδη πάνω από 300 κινηματογραφιστές υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή, με την οποία εναντιώνονται σε δύο ισραηλινές ταινίες που πρόκειται να προβληθούν στο Φεστιβάλ, οι οποίες, όπως καταγγέλλουν, επιχειρούν να «ξεπλύνουν» τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ μέσα από την Τέχνη.

Οι κινητοποιήσεις έφτασαν και στο κόκκινο χαλί, καθώς στο πλαίσιο της προβολής της ταινίας «Nonostante», του Βαλέριο Μασταντρέα, που άνοιξε το παράλληλο πρόγραμμα «Ορίζοντες», οι πρωταγωνιστές περπάτησαν στο κόκκινο χαλί με συνθήματα για Λευτεριά στην Παλαιστίνη...

ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» - ΧΑΝΙΑ
Ρεσιτάλ κιθάρας με τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη

Μια ξεχωριστή εμφάνιση θα πραγματοποιήσει ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης την Κυριακή 1 Σεπτέμβρη, στο Μεγάλο Αρσενάλι, στις 8.30 μ.μ., στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης» που πραγματοποιείται στα Χανιά.

Με αφετηρία το προσωπικό του άλμπουμ «Myrtia» (2016), με κιθαριστικές διασκευές έργων του Μίκη Θεοδωράκη, ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης ερμηνεύει τη μουσική του μεγάλου συνθέτη με στιλιστική ακρίβεια και στιγμές εντυπωσιακής δεξιοτεχνίας. Στο ρεσιτάλ ακούγονται, μεταξύ άλλων, «Η γειτονιά των αγγέλων» με το βιρτουόζικο χασαποσέρβικο και τους «Χαρταετούς», «Ο χορός του Ζορμπά» αποδίδοντας πιστά στην κιθάρα την αυθεντική εκδοχή με τα δυο μπουζούκια, το μελωδικό «Serpico», η λυρική «Ομορφη πόλη» και ο καταιγιστικός «Αντώνης» του Μαουτχάουζεν, ερμηνευμένα από μια πλήρη εξάχορδη ορχήστρα.

Εγκαινιάστηκε η κοινή έκθεση των Τ. Βαρελά και Α. Yaltirim

Παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Με την παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν χτες το βράδυ τα εγκαίνια της κοινής έκθεσης των ζωγράφων Τάκη Βαρελά και Ayse Yaltirim, ανηψιά του μεγάλου Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, στην οποία παρουσιάστηκαν τα έργα τους από τις ενότητες «Ανησυχούν τα πουλιά» και «Γυναίκες & Παιδιά».

Στα εγκαίνια το «παρών» έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ξεναγήθηκε στην έκθεση.

Στο δελτίο Τύπου σημειώνεται: «Οι εποχές που διάβαιναν τα σύννεφα πέρασαν, τώρα ο καιρός είναι κλειστός και "Ανησυχούν τα πουλιά", μιας και οι φωτιές των πολέμων μάς ζώνουν από παντού. Στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη οι λαοί σφάζονται και απλώνονται τα φιτίλια του πολέμου σε όλο τον κόσμο. Ηδη δύο φρεγάτες, η "Υδρα" και τα "Ψαρά", σάλπαραν από τη Σαλαμίνα για τον Περσικό Κόλπο και αυτό ήταν το σινιάλο και η ανάγκη η Τέχνη να βγει μπροστά, να σταθεί εμπόδιο σε κάθε σκέψη και εμπλοκή σε πολέμους».

Η έκθεση, που φιλοξενείται στη Λαογραφική Στέγη Σαλαμίνας - Πρώην Εργαστήριο Εικαστικών Τεχνών του ζωγράφου Τάκη Βαρελά (Πολυχρόνη Λεμπέση 32), τελεί υπό την αιγίδα της ΕΕΔΥΕ.

Η έκθεση θα λειτουργήσει έως τις 8 Σεπτέμβρη.

Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινά 20.00 - 22.30, Σάββατο - Κυριακή 10.30 - 13.30 και 20.00 - 22.00.

Αφιερωμένο στις γυναίκες σκηνοθέτριες το 7ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Καρύστου.

Αφιερωμένο στις γυναίκες σκηνοθέτριες και δημιουργούς ντοκιμαντέρ είναι το 7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καρύστου, που φέτος, με τίτλο «Ενα γυναικείο βλέμμα», θα διεξαχθεί στις 2, 3 και 4 Σεπτέμβρη, στον θερινό κινηματογράφο «Αύρα», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και ώρα έναρξης στις 8 μ.μ.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, που διοργανώνει η Κινηματογραφική Λέσχη Καρύστου, την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη θα παρουσιαστεί ένα μικρό αφιέρωμα στην πρώτη Ελληνίδα σκηνοθέτρια, Μαρία Πλυτά (1915 - 2006), η οποία, μεταξύ άλλων ταινιών, γύρισε την ταινία «Ο Ασωτος» (1963) στην Κάρυστο. Για την Μαρία Πλυτά, αλλά και για τις πρωταγωνίστριες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου θα μιλήσει ο γνωστός σκηνοθέτης Γιάννης Σολδάτος.

Επίσης, την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη θα μιλήσει η ιστορικός κινηματογράφου Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, με θέμα «Τα στοιχεία της κοινωνικής πραγματικότητας στο ντοκιμαντέρ», ενώ θα παραβρεθούν σκηνοθέτριες που θα μιλήσουν για το έργο τους.

Προβολές:

  • Τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ: «Καλάβρυτα - Guernica» (2022), σε σενάριο - σκηνοθεσία Ισμήνης Σακελλαροπούλου. «Η μητέρα του σταθμού» (2022), σενάριο - σκηνοθεσία Κωστούλα Τωμαδάκη. «Hantush - Ενα παραμύθι» (2022), σενάριο - σκηνοθεσία Αλεξία Τσούνη.
  • Την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ: «Women of Saos - Γυναίκες του Σάος» (2022), σενάριο - σκηνοθεσία Αλκηστις Βούλγαρη. «Αδέσποτα κορμιά» (2024) σενάριο - σκηνοθεσία Ελίνα Ψύχου.
  • Την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ: «Lumen» (2023), σενάριο - σκηνοθεσία Ειρήνη Τζούλια. «A deux voux - Με δυο φωνές» (2023), σενάριο - σκηνοθεσία Μάρθα Μπουζιούρη και «Femicidio - Γυναικοκτονία» (2023), σενάριο - σκηνοθεσία Νίνα - Μαρία Πασχαλίδου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ