Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εγκαινιάζεται η 1η Διεθνής Biennale Χαρακτικής και Σχεδίου Μικρών Διαστάσεων της Μπίτολα

Η καλλιτεχνική ομάδα «FireArt», σε συνεργασία με τον δήμο Νεάπολης - Συκεών, παρουσιάζει την 1η Διεθνή Biennale Χαρακτικής και Σχεδίου Μικρών Διαστάσεων της Μπίτολα στην Αίθουσα Τέχνης Νεάπολης από τις 3 μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Βαλκανική Πλατεία» του δήμου Νεάπολης - Συκεών.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ.

Η 1η Διεθνής Biennale Χαρακτικής και Σχεδίου Μικρών Διαστάσεων παρουσιάστηκε στην Μπίτολα της Βόρειας Μακεδονίας το 2023 και συνεχίζει το ταξίδι της στη Θεσσαλονίκη. Στην έκθεση συμμετέχουν 400 καλλιτέχνες από 80 χώρες με πάνω από 700 έργα μικρογραφίας. Η καλλιτεχνική ομάδα «FireArt» συμβάλλει σε αυτό φιλοδοξώντας να φέρει σε επαφή το ελληνικό κοινό με τις σύγχρονες εξελίξεις στον χώρο της χαρακτικής και με καλλιτέχνες μικρογράφους από όλο τον κόσμο.

Οπως δηλώνει ο διευθυντής της Μπιενάλε, Vlado Goreski, ο οποίος θα παραστεί στα εγκαίνια, «ήδη στα πρώτα χειρόγραφα, οι μικρογραφίες εμφανίζονται ως εικονογραφήσεις μέσω των οποίων ερμηνεύεται ο κόσμος. Τις συναντάμε πριν από το πρώτο γράμμα κάθε κεφαλαίου, φωτεινές και φωτισμένες σαν τα φτερά ενός αγγέλου. Από τους "Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης" και τη "Μελαγχολία" του Ντίρερ, τη "Δυστυχία του Πολέμου" της Φρίντα Κάλο, τα "Los Caprichos" και τις "Συμφορές του Πολέμου" του Γκόγια η μικρογραφία υπάρχει, σχεδόν κρυφή και άγνωστη. Δεν ανήκει στην τάξη των μεγάλων ναών, των αυτοκρατορικών ανακτόρων, των αρχοντικών της αριστοκρατίας, των λαβυρίνθων των πολιτικών φρουρίων ή του τραπεζικού χρηματιστικού στρατοπέδου της εξουσίας. Δεν δίνει μια σειρά επαναλαμβανόμενων κλισέ, δεν κάνει παραχωρήσεις στις ένθρονες αφηγήσεις. Ξεγλιστράει σοφά και ανεπαίσθητα ανάμεσα από πολλούς αιώνες κομψής λογοκρισίας - στην πραγματικότητα από τότε που το "εγώ" απέκτησε ένα παράλογο κύρος απέναντι στο άχρηστο "εσύ".

Η μικρογραφία έφτασε στο σήμερα, όχι ως κλεψυδραϊκή ταυτολογία της ιστορίας, αλλά ως αιώνιος παραλληλισμός και γένεση των αρχικών εικονογραφήσεων, της φωτεινής ακτινοβολίας της πνευματικής πτήσης. Ερχεται με το απελπισμένο μήνυμα ότι σήμερα, αυτή τη στιγμή, ο άγγελος με τα κόκκινα φτερά αιωρείται από πάνω μας. Η ιστορία επαναλαμβάνεται όχι σύμφωνα με τη νιτσεϊκή αρχή, αλλά σύμφωνα με μια κοσμική βαρύτητα. Φυσικά, αν η ανοησία, που σαν επιδημία ταλανίζει τον ανθρώπινο πολιτισμό, αφεθεί να κάνει ξανά τον κύκλο της σε αυτόν τον ταλαίπωρο πλανήτη κι αν αυτός είναι ο τελευταίος γύρος του καρουζέλ της ιστορίας, θα παραμείνει για πάντα η έρημος: καθαρή, ήσυχη, γαλήνια και τρεμάμενα σοφή σαν καθρέφτης από τον οποίο όλα τα αστέρια φαίνονται πιο όμορφα ως μικροσκοπικές μακρινές μικρογραφίες...».

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 7 μ.μ. - 9 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ