ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Εξωραΐζουν τα εκρηκτικά προβλήματα της Εκπαίδευσης και επεκτείνουν το σχολείο της αγοράς

Με τυμπανοκρουσίες για επέκταση των νέων τεχνολογιών στα σχολεία και για προσλήψεις εκπαιδευτικών - σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων, επιχειρεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει μια μαγική εικόνα για την κατάσταση στα σχολεία, τα οποία φέτος θα ανοίξουν με ακόμη χειρότερους όρους από πέρσι, λόγω μιας σειράς μέτρων που πλήττουν ευθέως τα μορφωτικά δικαιώματα.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, διαφήμισε τον... «αριθμό - ρεκόρ σε διορισμούς νέων εκπαιδευτικών. 10.000», προσθέτοντας ότι «από το 2019 έως σήμερα έχουν γίνει 38.000 διορισμοί εκπαιδευτικών». Βέβαια, αυτό που δεν είπε είναι ότι οι εκπαιδευτικοί που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το 2010 και μετά (που δεν είχαμε προσλήψεις) είναι πάνω από 56.000, ενώ την περσινή χρονιά χρειάστηκαν 52.500 αναπληρωτές για να καλυφθούν οι ανάγκες στα σχολεία. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν ισχύει αυτό που λέει η κυβέρνηση, ότι ο αριθμός των διορισμών «αλλάζει την αναλογία μεταξύ μόνιμων εκπαιδευτικών και αναπληρωτών», αφού είναι βέβαιο ότι και πάλι θα έχουμε χιλιάδες κενά στα σχολεία. Γι' αυτό εξάλλου έχουν σπεύσει μέσα στο καλοκαίρι να επιβάλουν γενικευμένες συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία, εξαφανίζοντας περίπου 1.000 τμήματα πανελλαδικά για να εξοικονομήσουν εκπαιδευτικούς, γιατί βλέπουν τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών ως κόστος!

Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση διαφήμισε τους διαδραστικούς πίνακες που διαλαλούσε από την προηγούμενη θητεία της και που ακόμα δεν έχουν μπει καν σε όλα τα σχολεία (πάνω από το 20% των αιθουσών τούς περιμένει ακόμα), το «ψηφιακό φροντιστήριο» που ξεκινάει ζωντανά στις 16 Σεπτέμβρη για τη Γ' Λυκείου, ενώ για τις άλλες τάξεις περιλαμβάνει κάτι τρίλεπτα βίντεο - κοροϊδία, τις πλατφόρμες για το bullying και άλλα τέτοια εύηχα. Παρουσίασε δε ως καινοτόμες αλλαγές πράγματα που ισχύουν ήδη, όπως η απαγόρευση της εμφανούς κατοχής κινητών στα σχολεία ή η ηλεκτρονική ενημέρωση των γονιών για τις απουσίες και τους βαθμούς, που μέχρι τώρα γίνονταν με mail και τώρα θα γίνεται από... πλατφόρμα. Αλήθεια, αυτό ζητούν οι γονείς από την κυβέρνηση; Δεν έκανε κανείς τον κόπο να δει τα αιτήματα των Ομοσπονδιών και της Συνομοσπονδίας τους;...

Τέλος, τα καινούργια θέματα που ανακοινώθηκαν από τη σύσκεψη στο Μαξίμου ήταν ότι με άλλον έναν τρόπο ανοίγουν οι πόρτες των σχολείων σε ιδιώτες, αφού σε αυτούς θα παραδοθεί ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός και προοπτικά οι μαθητές της Α' Λυκείου «θα έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν με ένα προσωπικό κωδικό σε ηλεκτρονική εφαρμογή, όπου θα επιλέγουν εταιρεία επαγγελματικού προσανατολισμού από μητρώο πιστοποιημένων εταιρειών από τον ΕΟΠΠΕΠ»! Ενώ ανακοινώθηκε ότι θα επικαιροποιηθεί το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων πληροφορικής (που αν ήταν από μέταλλο θα ήταν όλα σκουριασμένα!), αλλά θα είναι διαθέσιμα φέτος μόνο σε ψηφιακή μορφή κι όχι έντυπα...

ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Αγωνιστικό ραντεβού την Τετάρτη στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στις συγχωνεύσεις

Από τη χτεσινή σύσκεψη των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και της ΑΣΓΜΕ
Από τη χτεσινή σύσκεψη των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και της ΑΣΓΜΕ
Σε κοινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη, στις 2 μ.μ., προχωρούν εκπαιδευτικοί και γονείς, με αιχμή τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία που προωθεί μαζικά για άλλη μια φορά το υπουργείο.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν χτες η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).

Οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών ανέδειξαν τη βαθιά αντιπαιδαγωγική διάσταση των τμημάτων που συγκροτούνται με 25 μαθητές στα Δημοτικά και 26 - 28 μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια, τα ανώτατα όρια δηλαδή που προβλέπει ο νόμος και που η κυβέρνηση σπρώχνει να εξαντλούνται, ανεξάρτητα αν στα τμήματα υπάρχουν παιδιά με διαγνώσεις. Πρόκειται για το δεύτερο μαζικό κύμα συγχωνεύσεων που προωθεί η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, με ξεκάθαρο στόχο την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών από τα σχολεία και με ξεκάθαρα αρνητικές συνέπειες στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να προχωρήσουν γονείς και εκπαιδευτικοί σε κοινό βηματισμό με παραστάσεις διαμαρτυρίας, συνεντεύξεις Τύπου κ.λπ.

«Οχι» στις συγχωνεύσεις από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

Στο μεταξύ, σε παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις για το θέμα βρίσκονται το τελευταίο διάστημα γονείς και εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα, πολλές από τις οποίες έγιναν στην Κρήτη, όπου μόνο στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης οι συγχωνεύσεις αφορούν: 40 τμήματα στο Ηράκλειο, προσεγγίζουν τα 10 στο Ρέθυμνο, τουλάχιστον 10 στα Χανιά, 12 τμήματα στο Λασίθι.

Στο πλαίσιο αυτό, εγκρίθηκε - κατά πλειοψηφία - στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την περασμένη Τρίτη, το ψήφισμα που κατέθεσαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης, Δημήτρης Βρύσαλης και Νίκος Μανουσάκης, με θέμα να μην πραγματοποιηθούν οι σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων στην Κρήτη και να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταγγέλλονται οι απαράδεκτες, αντιπαιδαγωγικές αποφάσεις της κυβέρνησης, σε βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης ενάντια στις συγχωνεύσεις έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, μολονότι η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος στον τομέα Παιδείας τοποθετήθηκε συνηγορώντας στην αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα τα όσα ισχυρίστηκε για τις άδειες των αναπληρωτών και ειδικά για την άδεια επαπειλούμενης κύησης, όταν μάλιστα οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί δεν δικαιούνται άδεια επαπειλούμενης κύησης, παρά μόνο μέχρι 20 μέρες! Επιπλέον, προκαλούν οι βαθιά αντεργατικοί - αντιεκπαιδευτικοί, αλλά και απάνθρωποι ισχυρισμοί της εντεταλμένης συμβούλου ότι πάντα θα υπάρχουν κενά και ότι δεν μπορούμε να έχουμε για την Παράλληλη Στήριξη έναν εκπαιδευτικό για κάθε παιδί!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να προσδώσει σύγχρονο στίγμα στις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο

Σε σχόλιό του για τις χτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα σχολεία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Την ώρα που οι λαϊκές οικογένειες ασφυκτιούν λόγω της ακρίβειας και αναγκάζονται να αποφασίσουν ποιες δραστηριότητες θα κόψουν τα παιδιά τους, την ώρα που όλες οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και συνολικά ο εκπαιδευτικός κόσμος διατρανώνουν την αντίθεσή τους στις απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές συγχωνεύσεις χιλιάδων τμημάτων σε όλη τη χώρα, ενώ εκπαιδευτικοί παραμένουν άστεγοι και κοιμούνται ακόμα και σε σκηνές, την ώρα που η κατάσταση στις σχολικές υποδομές βρίσκεται στο απροχώρητο, ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μιλάνε για "κινητά στην τσάντα" και για την κοροϊδία των ολιγόλεπτων ψηφιακών φροντιστηρίων που χρηματοδοτήθηκαν αδρά προκειμένου να υποβαθμιστεί η αναγκαία προσωπική στήριξη, μέσω της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη οι μαθήτριες και οι μαθητές.

Ο,τι και να λέει η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο κι αν προσπαθεί να προσδώσει σύγχρονο στίγμα στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί, ο εκπαιδευτικός κόσμος γνωρίζει καλά ότι η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Και γι' αυτό βρίσκεται σε θέση μάχης για να διεκδικήσει το δίκιο του, για να αντιμετωπιστούν τα άμεσα και φλέγοντα προβλήματα των σχολείων».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο σήμερα για το ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών

Συνεχίζουν τα σωματεία των εκπαιδευτικών τις κινητοποιήσεις τους με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα της Εκπαίδευσης, όπως ο στεγαστικός «Γολγοθάς» που ανεβαίνουν οι νεοδιόριστοι και αναπληρωτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ρ. Ιμβριώτη», «Μ. Παπαμαύρος», «Ο Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης», Χαϊδαρίου, «Δ. Γληνός», Σαλαμίνας, «Ν. Πλουμπιδης», Κορυδαλλού - Αγίας Βαρβάρας, «Θουκυδίδης», Καλλιθέας, Αγίου Δημητρίου, Αμαρουσίου, Παλαιού Φαλήρου και η ΕΛΜΕ Πειραιά καλούν σήμερα Παρασκευή στις 17.00 στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, στην αίθουσα του δημοτικού κινηματοθεάτρου «Μελίνα Μερκούρη» του δήμου Γλυφάδας (Ανατολικής Ρωμυλίας 123).

Οι εκπαιδευτικοί θα απαιτήσουν με ευθύνη κυβέρνησης, Περιφερειών και δήμων να παραχωρηθεί κατάλυμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς που ψάχνουν σπίτι, και επίδομα στέγασης 300 ευρώ για όλους τους εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, θα προβάλουν το πάγιο αίτημά τους για αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ