Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Αγωνιστικό ραντεβού την Τετάρτη στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στις συγχωνεύσεις

Από τη χτεσινή σύσκεψη των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και της ΑΣΓΜΕ
Από τη χτεσινή σύσκεψη των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και της ΑΣΓΜΕ
Σε κοινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη, στις 2 μ.μ., προχωρούν εκπαιδευτικοί και γονείς, με αιχμή τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία που προωθεί μαζικά για άλλη μια φορά το υπουργείο.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν χτες η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).

Οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών ανέδειξαν τη βαθιά αντιπαιδαγωγική διάσταση των τμημάτων που συγκροτούνται με 25 μαθητές στα Δημοτικά και 26 - 28 μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια, τα ανώτατα όρια δηλαδή που προβλέπει ο νόμος και που η κυβέρνηση σπρώχνει να εξαντλούνται, ανεξάρτητα αν στα τμήματα υπάρχουν παιδιά με διαγνώσεις. Πρόκειται για το δεύτερο μαζικό κύμα συγχωνεύσεων που προωθεί η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, με ξεκάθαρο στόχο την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών από τα σχολεία και με ξεκάθαρα αρνητικές συνέπειες στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να προχωρήσουν γονείς και εκπαιδευτικοί σε κοινό βηματισμό με παραστάσεις διαμαρτυρίας, συνεντεύξεις Τύπου κ.λπ.

«Οχι» στις συγχωνεύσεις από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

Στο μεταξύ, σε παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις για το θέμα βρίσκονται το τελευταίο διάστημα γονείς και εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα, πολλές από τις οποίες έγιναν στην Κρήτη, όπου μόνο στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης οι συγχωνεύσεις αφορούν: 40 τμήματα στο Ηράκλειο, προσεγγίζουν τα 10 στο Ρέθυμνο, τουλάχιστον 10 στα Χανιά, 12 τμήματα στο Λασίθι.

Στο πλαίσιο αυτό, εγκρίθηκε - κατά πλειοψηφία - στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την περασμένη Τρίτη, το ψήφισμα που κατέθεσαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης, Δημήτρης Βρύσαλης και Νίκος Μανουσάκης, με θέμα να μην πραγματοποιηθούν οι σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων στην Κρήτη και να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταγγέλλονται οι απαράδεκτες, αντιπαιδαγωγικές αποφάσεις της κυβέρνησης, σε βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης ενάντια στις συγχωνεύσεις έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, μολονότι η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος στον τομέα Παιδείας τοποθετήθηκε συνηγορώντας στην αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα τα όσα ισχυρίστηκε για τις άδειες των αναπληρωτών και ειδικά για την άδεια επαπειλούμενης κύησης, όταν μάλιστα οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί δεν δικαιούνται άδεια επαπειλούμενης κύησης, παρά μόνο μέχρι 20 μέρες! Επιπλέον, προκαλούν οι βαθιά αντεργατικοί - αντιεκπαιδευτικοί, αλλά και απάνθρωποι ισχυρισμοί της εντεταλμένης συμβούλου ότι πάντα θα υπάρχουν κενά και ότι δεν μπορούμε να έχουμε για την Παράλληλη Στήριξη έναν εκπαιδευτικό για κάθε παιδί!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ