ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Αποφασισμένοι και συσπειρωμένοι στα Σωματεία ετοιμάζονται να διαδηλώσουν στη ΔΕΘ

Από τη Μαλεσίνα ξεκίνησαν χθες οι περιοδείες του Σωματείου της Λάρυμνας στα ΛΑΡΚΟχώρια

Από τη χθεσινή πρώτη συνάντηση στη Μαλεσίνα
Από τη χθεσινή πρώτη συνάντηση στη Μαλεσίνα
«

Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε τον αγώνα για τη διασφάλιση του εισοδήματος, για την επιβίωση των οικογενειών μας, για να μην ερημώσουν τα χωριά μας», διατράνωσαν χθες για μια ακόμα φορά οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, συμμετέχοντας μαζικά στη σύσκεψη ενημέρωσης και συντονισμού στην οποία κάλεσε το Σωματείο της Λάρυμνας, στη Μαλεσίνα.

Συνεχίζοντας τον αγώνα για να μη μείνει κανένας εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ μόνος του αυτές τις δύσκολες στιγμές, το Σωματείο της Λάρυμνας αποφάσισε την πραγματοποίηση περιοδειών στα ΛΑΡΚΟχώρια, προκειμένου να ενημερώσει τους απολυμένους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής για τις τελευταίες εξελίξεις και να συντονιστεί η δράση για το επόμενο διάστημα.

Η πρώτη συνάντηση έγινε χθες Δευτέρα, στο «στέκι αγώνα και αλληλεγγύης» του Σωματείου στη Μαλεσίνα, όπου οι απολυμένοι της έδειξαν για άλλη μία φορά την ενότητα και τη συσπείρωσή τους, δίνοντας μαζικό «παρών».

Εκεί ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις, τις πιέσεις που ασκεί το Σωματείο προς την κυβέρνηση, αλλά και για τα αποτελέσματα των συναντήσεων και επαφών που έχει, όπως με τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, της ΔΥΠΑ και εκπροσώπους της ειδικής διαχείρισης, αλλά και με τις διοικήσεις των φορέων υποδοχής στα προγράμματα απασχόλησης των απολυμένων.

Οπως τόνισε ο Π. Πολίτης, ο αγώνας συνεχίζεται με αιχμή στις διεκδικήσεις τη διασφάλιση του εισοδήματος, την επιβίωση των οικογενειών τους, την αποτροπή του παραπέρα οικονομικού και κοινωνικού μαρασμού των χωριών τους, την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος, αλλά και για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, μετά και τη ματαίωση των διαγωνισμών ιδιωτικοποίησής της.

Στάθηκε στην καθημερινή πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση για την ικανοποίηση του πλαισίου αιτημάτων που έχουν καταθέσει και την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκύψει στα προγράμματα απασχόλησης, όπως η μη ένταξη δεκάδων εργαζομένων, οι περιορισμένες θέσεις για τους απολυμένους κάτω των 55 ετών στους φορείς υποδοχής που βρίσκονται κοντά στον τόπο διαμονής τους, τη διεύρυνση των φορέων υποδοχής και την ένταξη της ΛΑΡΚΟ σε αυτούς, την άμεση οικονομική στήριξη και ενίσχυση, αλλά και να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, μετά και τη ματαίωση των διαγωνισμών ιδιωτικοποίησης.

Κάλεσε τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να διατηρήσουν την ενότητα και τη συσπείρωση στο Σωματείο, και συλλογικά να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προκύπτουν, ακόμα και στους νέους χώρους εργασίας όπου θα βρεθούν μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης.

Σταθμός στον αγώνα τους το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, ενημερώνοντας ότι το Σωματείο θα διαθέσει λεωφορεία για τη μετακίνηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ώστε να σταλεί αποφασιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι παραμένουν όρθιοι και συνεχίζουν να παλεύουν για να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια.

Οι περιοδείες ενημέρωσης και συντονισμού της δράσης του Σωματείου της Λάρυμνας θα συνεχιστούν ως εξής:

-- Σήμερα Τρίτη στις 8 μ.μ. στο Ακραίφνιο, στα γραφεία του αθλητικού συλλόγου.

-- Αύριο Τετάρτη στις 8 μ.μ. στο θεατράκι του Μαρτίνου.

-- Την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου, στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Αναβλήθηκε πλειστηριασμός χθες, νέα κινητοποίηση σήμερα

Νοικοκυριό αναπήρων έβαλαν στο μάτι τα «κοράκια»

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη
Αναβλήθηκε προσωρινά η έξωση οικογένειας από το σπίτι της στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει χθες Δευτέρα.

Ηταν το αποτέλεσμα της μαχητικής κινητοποίησης που πραγματοποίησε το ΣΕΤΗΠ την Παρασκευή έξω από τα γραφεία της εταιρείας «doValue», επιβεβαιώνοντας ότι ο λαός οργανωμένος, μαζί με τα σωματεία και τους μαζικούς του φορείς, μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας της λαϊκής κατοικίας.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τη μοναδική και κύρια κατοικία που βγήκε στο σφυρί για στεγαστικό δάνειο που «κοκκίνισε». Η έξωση ήταν προγραμματισμένη για χτες Δευτέρα 2/9, παρόλο που εκκρεμούν δύο δικαστήρια με στόχο την ανατροπή του πλειστηριασμού.

«Μετά τη σημαντική εξέλιξη της αναβολής της έξωσης κάτω από τη δυναμική μας παρέμβαση, δεν εφησυχάζουμε. Είμαστε σε αγωνιστική επιφυλακή για να αποτρέψουμε κάθε νέα προσπάθεια έξωσης. Τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς κάνουμε υπόθεσή μας την προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Κανένας μόνος του απέναντι στα κοράκια!», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΣΕΤΗΠ.

Ασπίδα απέναντι στον πλειστηριασμό με θύματα οικογένεια αναπήρων

Σε κινητοποίηση σήμερα Τρίτη στις 11 π.μ. έξω από τα γραφεία της «doValue» στην Αθήνα (Κύπρου 27, Μοσχάτο) καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), καθώς μπαίνουν σε πλειστηριασμό τα ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία οικογένειας αναπήρων.

«Απαιτούμε να μην γίνει ο πλειστηριασμός αποθήκης 34 τ.μ. στην Κολοκυνθού, του μοναδικού περιουσιακού στοιχείου που αποδίδει εισόδημα από ενοίκιο σε οικογένεια από τη Λάρισα, εκτός του πενιχρού επιδόματος αναπηρίας των 360,00 ευρώ», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ και τονίζει:

«Να σταματήσει τώρα ο πλειστηριασμός, ο οποίος σε περίπτωση που γίνει θα σπρώξει στην απόλυτη εξαθλίωση την οικογένεια, που ο πατέρας, Ι. Π., και η κόρη, Μ. - Ε. Π., είναι ανάπηροι.

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, που αρνείται να υλοποιήσει το αίτημα του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος για την οριστική απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας αλλά και της επαγγελματικής στέγης για τις οικογένειες αναπήρων.

Τα σόου της κυβέρνησης περί προστασίας των ευάλωτων οικογενειών ΑμεΑ διαψεύδονται δραματικά από την ίδια σκληρή πραγματικότητα των πλειστηριασμών από τις τράπεζες και τα funds».

Να ρυθμιστούν άμεσα τα χρέη άνεργου πρώην ταξιτζή

Να ρυθμιστούν τα χρέη άνεργου, πρώην επαγγελματία ταξιτζή, με βάση την πρόταση της οικογένειας, απαιτεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) απευθυνόμενη στην «doValue», και παράλληλα καλεί τους συναδέλφους σε ετοιμότητα κινητοποίησης έξω από τα γραφεία της εταιρείας αν δεν ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημα αυτό.

Καταγγέλλει ότι η εταιρεία έχει βάλει στο μάτι το σπίτι του πρώην επαγγελματία ταξιτζή για λογαριασμό μιας άλλης εταιρείας, της «Frontier». Αν και ο πρώην συνάδελφος και η οικογένειά τους θέλουν να ρυθμίσουν και να αποπληρώσουν τα χρέη, δεν έχουν την ίδια διάθεση «τα κοράκια, αφού με απαράδεκτες αξιώσεις, ζητώντας το 1/3 του δανείου ως προκαταβολή, οδηγούν το σπίτι του συναδέλφου στο σφυρί».

Σταθερή δουλειά διεκδικούν οι οδηγοί στην «ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ»

«Στον αέρα» 400 εργαζόμενοι ενόψει του διεθνούς διαγωνισμού

Ανάστατοι είναι οι οδηγοί στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης οι οποίοι απασχολούνται στην επιχείρηση στο δημόσιο συγκοινωνιακό έργο της Θεσσαλονίκης, αφού με την προκήρυξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση της αστικής και υπεραστικής συγκοινωνίας για 15 έτη δεν διασφαλίζεται η απασχόλησή τους.

Οι περίπου 400 εργαζόμενοι, θύματα κι αυτοί της έντασης της επιχειρηματικής δράσης στις συγκοινωνίες, απασχολούνται εδώ και 5 χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην επιχείρηση «ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης», η οποία έχει αναλάβει μεγάλο μέρος και των δρομολογίων του ΟΑΣΘ στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τα ΚΤΕΛ Σερρών και Χαλκιδικής.

Μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις οι εργαζόμενοι είχαν καταφέρει και στο προσχέδιο της προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού που είχε συντάξει ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Εργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) να περιληφθεί η υποχρέωση να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους από τον ανάδοχο που θα προκύψει.

Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο της προκήρυξης του διαγωνισμού προβλεπόταν ότι «η ανάδοχος της προκηρυσσόμενης σύμβασης υποχρεούται στην απασχόληση του προσωπικού του προκατόχου του που παρείχε τις δημόσιες επιβατικές μεταφοράς (ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τα ΚΤΕΛ Σερρών και Χαλκιδικής) τηρώντας κατ' ελάχιστο τις υπάρχουσες ΣΣΕ».

Στην τελική προκήρυξη που δημοσιεύθηκε αντικαταστάθηκε με τον όρο που προβλέπει ότι «η ανάδοχος υποχρεούται να απασχολήσει προσωπικό που θα γνωρίζει και θα μπορεί να ομιλεί και γενικότερα να επικοινωνεί με το επιβατικό κοινό στην ελληνική γλώσσα».

Οπως είπε στον «Ριζοσπάστη» ο Παύλος Κοζκόζης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ», οι «εργαζόμενοι μένουμε στον αέρα. Ολα αυτά τα χρόνια παλεύαμε να διατηρήσουμε τη δουλειά μας, υπογράφαμε 4μηνες, 6μηνες και 8μηνες συμβάσεις και τώρα κινδυνεύουμε να βρεθούμε οριστικά στην ανεργία, μετά από 5 χρόνια δουλειάς και έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία».

Με επιστολές που έχουν στείλει προς τον ΟΣΕΘ και τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών, διεκδικούν να δρομολογηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες ώστε να διασφαλιστεί η εργασία με συμβάσεις αορίστου χρόνου για τους 400 εργαζόμενους, όποιος κι αν είναι ο ανάδοχος του έργου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ