Συγκεκριμένα, κάτοικοι της περιοχής στα μέσα Αυγούστου είχαν καταγγείλει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς από συστήματα ανεμολογικών μετρήσεων, με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά πάνελ και ηλεκτρογεννήτριες, που έχουν τοποθετηθεί από εταιρεία μέσα σε δασική έκταση και ξερά χόρτα στην περιοχή Ζαχαράκη στη Φουρνά της ορεινής Ευρυτανίας. Την επικινδυνότητα μάλιστα των συγκεκριμένων συστημάτων και τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς είχε επισημάνει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ευρυτανίας, μετά την καταγγελία των κατοίκων και τον έλεγχο που πραγματοποίησε, ζητώντας έρευνα για τη νομιμότητα και την απομάκρυνσή τους.
Στις 22 Αυγούστου, με κατεπείγουσα επιστολή του προς το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ζήτησε την άμεση απομάκρυνση των οικίσκων ανεμολογικών μετρήσεων, τονίζοντας ότι αποτελούν «εμπρηστικό μηχανισμό» στην καρδιά του δάσους.
Ωστόσο, όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος και Διαμάντω Μανωλάκου σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, παρά τη σοβαρότητα του ζητήματος το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας μέχρι χθες 2 Σεπτέμβρη «όχι μόνο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη απομάκρυνσης του οικίσκου (ή των οικίσκων), αλλά δεν έχει δώσει καν απάντηση στην επιστολή του βουλευτή. Αντί γι' αυτό, προκαλώντας την οργή των κατοίκων και των μαζικών φορέων της περιοχής, διακινείται παλαιότερο έγγραφο του υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Γενικές Διευθύνσεις Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, το οποίο αναφέρεται στο νομότυπο του ζητήματος της εγκατάστασης σχετικών οικίσκων μέσα στα δάση. Στο πνεύμα αυτό διακινείται παρόμοιο έγγραφο της Περιφέρειας Στερεάς». Και προσθέτουν:
«Γνωρίζουμε ότι η νομοθεσία που αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και την προώθηση των σχετικών ανεμολογικών ερευνών υπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη των επιχειρηματιών της Ενέργειας, στο πλαίσιο της πολιτικής της αποκαλούμενης Πράσινης Ανάπτυξης που έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη συνενοχή όλων των κυβερνήσεων.
Σ' αυτήν την πολιτική αντιδρούν οι κάτοικοι των περιοχών που βιώνουν την επέλαση των ενεργειακών μονοπωλίων και την άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ακόμα και σε τόπους NATURA».
Επισημαίνοντας εκ νέου τη σοβαρότητα και την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων απομάκρυνσης του «εμπρηστικού μηχανισμού» από το δάσος, οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι «τόσο η σιωπή του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας όσο και η προσπάθεια παραπλάνησης των κατοίκων της Ευρυτανίας, με τη διακίνηση εγγράφων περί του νομότυπου των επικίνδυνων οικίσκων, καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα, τη διατήρηση ενός "εμπρηστικού μηχανισμού" μέσα στο δάσος, αναλαμβάνοντας μεγάλες ευθύνες».
Στο πλαίσιο αυτό, ρωτούν τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας «τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την απομάκρυνση του επικίνδυνου οικίσκου στην περιοχή Μπλόκο Ζαχαράκη στη Φουρνά του δήμου Καρπενησίου, ή άλλων σχετικών οικίσκων, άμεσα, επειγόντως και πριν είναι αργά».
Σε ένστολη πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα για να μπει ένα τέλος στις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των πυροσβεστών καλεί σε ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών». Σε σχετική της παρέμβαση προς τους προέδρους της Ενωσης Στερεάς και της Ομοσπονδίας για θέματα επιφυλακής υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων: «Για άλλη μια φορά δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι συνθήκες εργασίας των πυροσβεστικών υπαλλήλων από τη φυσική ηγεσία. Με προφορικές εντολές καλούνται να εργαστούν πέρα από το ωράριό τους. Ο παράγοντας άνθρωπος και οι ανθρώπινες αντοχές θυσιάζονται στον βωμό της κάλυψης των τεράστιων κενών του Πυροσβεστικού Σώματος.
Την Τετάρτη τα ξημερώματα, στις 05.00, λόγω πυρκαγιάς σε αποθήκη εργοστασίου ανταλλακτικών με την επωνυμία TSOLALIDIS στην περιοχή Πάτημα του Σχηματαρίου, δήμου Τανάγρας, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του νομού Βοιωτίας με προφορική εντολή κηρύχθηκαν σε κατάσταση γενικής επιφυλακής. Ενώ το συμβάν είχε ουσιαστικά λήξει καθώς είχε τεθεί υπό έλεγχο περίπου στις 13.00, η γενική επιφυλακή συνεχιζόταν με το πρόσχημα ότι υπήρχε σε εξέλιξη έτερο συμβάν, αναζήτηση εξαφανισμένου ατόμου στην περιοχή των Πλαταιών μετά από αίτημα της ΕΛ.ΑΣ.
Είχαμε άρση της γενικής επιφυλακής σε μιάμιση περίπου ώρα, στις 15.30, μετά από ενημέρωση - παρέμβαση εκλεγμένου μέλους της ΕΑΚΠ αρχικά στον πρόεδρο της ΠΟΕΥΠΣ και στη συνέχεια στο προεδρείο της περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας».
Οπως προσθέτει, «τα συνδικαλιστικά μας όργανα, δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια, θα πρέπει να παρεμβαίνουν άμεσα στις τακτικές αυτές των προφορικών γενικών επιφυλακών, που βάζουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο σε αρκετές περιοχές της χώρας την ασφάλεια και τη ζωή των πυροσβεστών αλλά και τον δασικό πλούτο και τη ζωή και τις περιουσίες του λαού.
Πρέπει να σταματήσει η τακτική αυτή να τίθενται οι πυροσβεστικές δυνάμεις χωρίς λόγο σε επιφυλακή για να καλύψουν τα τεράστια κενά που έχει το Σώμα!
Πέρα από τις παρεμβάσεις ο μοναδικός τρόπος για την οριστική παύση αυτών των ενεργειών είναι ο οργανωμένος αγώνας μέσω μαζικών κινητοποιήσεων».
Επισημαίνεται ότι η ΕΑΚΠ δεν είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνει για τις παράνομες επιφυλακές.
Καταλήγοντας αναφέρει ότι «όλοι τους πλέον έχουν δοκιμαστεί και έχει άπειρες φορές επιβεβαιωθεί ότι είναι στυλοβάτες των αντεργατικών μέτρων σε βάρος των πυροσβεστών.
Καμία εμπιστοσύνη στα κροκοδείλια δάκρυά τους και στα κούφια λόγια που ψελλίζουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους και μέσα από τις ανακοινώσεις τους.
Ολα είναι προσχηματικά για να εκτονώνουν την αγανάκτηση των πυροσβεστών!
Αν πραγματικά υπάρχει θέληση για ανατροπή αυτής της άρρωστης κατάστασης, στηρίξτε την ΕΑΚΠ και το αγωνιστικό πλαίσιο πάλης που προτείνει για να ελπίζουμε ότι θα μπει ένα τέλος στην άνευ προηγουμένου επίθεση που έχουμε δεχθεί στα εργασιακά μας δικαιώματα!».
Για άλλη μία χρονιά η διοίκηση του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου δεν φρόντισε να εξασφαλίσει θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά της περιοχής.
Στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε την περασμένη βδομάδα, μετά από σχετική Ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η αρμόδια αντιδήμαρχος αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος παραδέχτηκαν ότι για άλλη μια χρονιά δεν θα καλυφτούν οι ανάγκες και θα μείνουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών 50 παιδιά.
Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κορδελιού - Ευόσμου σημειώνει: «Δεν πάρθηκαν έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να μετατραπούν παιδικοί σταθμοί σε βρεφονηπιακούς ώστε να εξασφαλιστούν όλες οι αιτήσεις των γονιών.
Παρά το γεγονός ότι το σύνολο των γονιών απευθύνονται σε ιδιωτικού σταθμούς και όχι στους δημοτικούς (από τις 110 αιτήσεις υπάρχουν μόνο 66 θέσεις) ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες πάλι δεν μπορούν να καλυφτούν οι ανάγκες για φύλαξη των μικρών παιδιών.
Εδώ και τώρα πρέπει να δημιουργηθούν νέοι, σύγχρονοι βρεφονηπιακοί σταθμοί που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των γονιών της περιοχής.
Δεν είναι δυνατόν σε έναν δήμο που έχει περισσότερους από 150.000 κατοίκους με τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας, 35 έτη, 18.000 μαθητές και ανάλογα βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας να υπάρχουν μόνο 66 θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι όλα υπολογίζονται ως κόστος και η σημερινή διοίκηση ακολουθεί τη λογική κόστους - οφέλους.
Στην ίδια γραμμή με την πολιτική της κυβέρνησης περπατάει και η σημερινή διοίκηση, που δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι εδώ και 8 μήνες δεν έκανε κανέναν προγραμματισμό για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, την ίδια ώρα που πρόλαβε να προγραμματίσει ανάμεσα σε άλλα και αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και αυξήσεις στα αθλητικά προγράμματα του δήμου».
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί δημιουργία σύγχρονων βρεφονηπιακών σταθμών χωρίς τροφεία, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των γονιών της περιοχής.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και όλες οι προηγούμενες εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τη στρατηγική ιδιωτικοποίησης τομέων και υπηρεσιών, που μέχρι πρότινος ήταν στην ευθύνη του κράτους. Απαγορεύουν τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μειώνουν τη χρηματοδότηση προς τους δήμους, στους οποίους "πετάνε" συνεχώς και νέες αρμοδιότητες», αναφέρει σε σχόλιό της η δημοτική αρχή Πάτρας, με αφορμή το κλείσιμο, λόγω του οικονομικού μαρασμού τους, κοινωνικών δομών, παιδικών σταθμών και άλλων δομών, με αφορμή το κλείσιμο του Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Νότιου Τομέα.
«Αυτή η πολιτική στην Προσχολική Αγωγή εφαρμόζεται μέσω του απαράδεκτου καθεστώτος των voucher και της σύνδεσης των δομών με το ΕΣΠΑ, με πολύ άσχημες συνέπειες στην ποιότητα των υπηρεσιών που δέχονται τα παιδιά μας. Οι δημοτικές δομές πρέπει να αναζητούν χρηματοδότηση μέσω της αγοράς και του ανταγωνισμού με τις ιδιωτικές, οι οποίες, ως γνωστόν, "έχουν τον τρόπο τους" να κυριαρχούν. Μεγάλος χαμένος είναι το παιδί και οι ανάγκες του», σημειώνει και προσθέτει για το ποιοι έχουν αυτές τις ευθύνες:
«Συνυπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή είναι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, που στήριξαν και στηρίζουν αυτήν την πολιτική, έχουν ψηφίσει εξολοκλήρου τους αντίστοιχους νόμους και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση και έρχονται τώρα στο ΔΣ του ΚΟΔΗΠ να εναντιωθούν στις συνέπειες των πολιτικών που προώθησαν οι ίδιοι.
Η δημοτική αρχή της Πάτρας, έχοντας πάντα προτεραιότητά της τα παιδιά, θα αναλάβει δωρεάν τη μεταφορά όσων το επιθυμούν στο ΚΔΑΠ της Δροσιάς και θα συνεχίσει να διεκδικεί αποκλειστικά δωρεάν και δημόσιες υπηρεσίες Προσχολικής Αγωγής και Δημιουργικής Απασχόλησης».