ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Συμφωνία Τουρκίας και με τη βρετανική «Shell» για ενεργειακή συνεργασία

Με δυνατότητα «ανακατεύθυνσης» LNG προς την Ευρώπη, ενώ η Αγκυρα ετοιμάζεται να καταθέσει αίτηση προσχώρησης και στους BRICS

Από επιχείρηση του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στη Μεσόγειο, το 2019
Από επιχείρηση του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στη Μεσόγειο, το 2019
Ικανοποίηση για την αύξηση των «περιφερειακών και παγκόσμιων εμπορικών ευκαιριών» που εξασφαλίζει η Τουρκία εξέφρασε χτες ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας που υπογράφτηκε με το βρετανικό μονοπώλιο της «Shell» και προβλέπει τη 10ετή προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της τουρκικής «Botas», με δυνατότητα μάλιστα ανακατεύθυνσης της προμηθευόμενης ποσότητας προς την Ευρώπη. Ο ίδιος είπε ότι «η "Botas" θα αποκτήσει διαφορετικές και κρίσιμες δυνατότητες στον τομέα της μεταφοράς LNG». Με βάση τη συμφωνία, η «Shell» θα πουλά στην τουρκική κρατική εταιρεία περίπου 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, από το 2027 και μετά. Η ποσότητα αυτή υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί περίπου στο 8% της συνολικής ζήτησης αερίου της χώρας (με βάση τα επίσημα στοιχεία του 2023).

Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι σήμερα ως Τουρκία «έχουμε καθημερινή παραγωγή πάνω από 7,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου» και «παράγουμε φυσικό αέριο για 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά», ενώ αναφερόμενος στην πλωτή πλατφόρμα στη Μαύρη Θάλασσα, υποστήριξε ότι στόχος είναι μέσα στην επόμενη 20ετία η Τουρκία να παράγει 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ικανοποιώντας τις ανάγκες 4,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Ο Μπαϊρακτάρ μίλησε ακόμα για συμφωνίες που επεκτάθηκαν πρόσφατα με Αζερμπαϊτζάν και Αλγερία, ενώ λέγοντας ότι «τα συμβόλαια της "Botas" για το "Blue Stream" με τη Ρωσία το 2025 και τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια αγοράς φυσικού αερίου του αγωγού με το Ιράν το 2026 θα λήξουν», πρόσθεσε ότι «οι συμφωνίες που υπογράφηκαν με τη "Shell" και την (σ.σ. αμερικανική) "Exxon" θα ενισχύσουν το χέρι της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις ανανέωσης συμβάσεων με αυτές τις χώρες και θα παράσχουν ευελιξία».

Θύμισε δε ότι σήμερα η χώρα εξάγει ήδη φυσικό αέριο προς Ευρώπη, Βουλγαρία, αλλά και Ουγγαρία, Ρουμανία και Σερβία.

Σημειώνουμε ότι με την αμερικανική «Exxon» η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία την άνοιξη, με βάση την οποία θα προμηθεύεται την επόμενη 10ετία 2,5 εκατ. τόνους LNG. Τότε, ο Μπαϊρακτάρ στις δηλώσεις του χαρακτήριζε τις ΗΠΑ «ήδη έναν από τους σημαντικούς μας προμηθευτές LNG» και τη συμφωνία «ένα ακόμη βήμα προς τη διαφοροποίηση των πόρων μας».

Σημειώνουμε ότι η «ExxonMobil» πραγματοποιεί έρευνες και στα ανοιχτά της Κρήτης.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι «η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, με κύρος και αποτελεσματική, εάν βελτιώνει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα (...) Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος εκτός από αυτή δεν θα ωφελήσει την Τουρκία αλλά θα τη βλάψει».

Καθώς η Αγκυρα ετοιμάζεται να καταθέσει και επίσημα αίτηση προσχώρησης στους BRICS (ενόψει και της Συνόδου που θα γίνει τον Οκτώβρη στη Ρωσία), ο Ερντογάν είπε ότι «δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO, του άλλου διακρατικού σχήματος στο οποίο πρωτοστατούν Ρωσία και Κίνα) όπως ισχυρίζονται ορισμένοι (...) Αντίθετα, πρέπει να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας τόσο με αυτούς όσο και με άλλους οργανισμούς σε βάση "win-win"».

Προς συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση

Την όξυνση των πολύπλευρων παζαριών με επίκεντρο και την Ενέργεια επιβεβαιώνει και το παζάρι γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου - Ισραήλ. Μετά και τις προειδοποιήσεις της γαλλικής αναδόχου εταιρείας «Νexans» ότι θα ανασταλούν πλήρως οι εργασίες αν Αθήνα και Λευκωσία δεν ενημερώσουν επίσημα για να λυθούν εκκρεμότητες, χτες το βράδυ ο «Φιλελεύθερος» έκανε λόγο για συμφωνία στην οποία κατέληξαν τελικά οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ, οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας των δύο χωρών και ο ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα, η συμφωνία προβλέπει ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα χρηματοδοτεί τις δαπάνες του ΑΔΜΗΕ από το 2025 μέχρι και τη λειτουργία του έργου το 2030 με 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο, συνολικά με 125 εκατ. ευρώ.

Το βασικό πρόβλημα φυσικά είναι άλλο, με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη να μιλάει νωρίτερα για επαφές που συνεχίζονται «με την ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», αναφέροντας ότι «αν οι διευκρινίσεις που μας δοθούν δεν είναι ικανοποιητικές (...) (η απόφασή μας) δεν θα είναι θετική».

Ο δε Χρήστος Παντελίδης, βουλευτής του ΔΗΚΟ (που συμμετέχει στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη) και μέλος των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ενέργειας και Οικονομικών, δήλωσε καθαρά: «Είναι προφανές ότι υπάρχει μια ανησυχία και ένας προβληματισμός για το πώς θα διασφαλίσουμε την υλοποίηση. Ουδείς θα ήθελε να πληρώσει ένα τέτοιο έργο και τελικά να μην ολοκληρωθεί ποτέ λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων, και πολύ συγκεκριμένα λόγω της στάσης που ενδεχομένως να κρατήσει στο μέλλον η Τουρκία».

ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Κύπριου κομμουνιστή σ. Αντώνη Χρυσοστόμου

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του Κύπριου κομμουνιστή σ. Αντώνη Χρυσοστόμου. Σε ανακοίνωσή της σημειώνεται:

«"Εφυγε" σήμερα 2 Σεπτέμβρη 2024 (σ.σ. χτες) σε ηλικία 84 ετών ο Κύπριος κομμουνιστής σ. Αντώνης Χρυσοστόμου.

Γεννήθηκε στη Δευτερά Λευκωσίας στις 25 Φλεβάρη του 1940 από φτωχή οικογένεια. Από μικρός εργάστηκε στην Αγγλία και στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στη Βουλγαρία. Σε ηλικία 17 ετών, το 1957, οργανώθηκε στο ΑΚΕΛ. Πέρασε από όλη την κλίμακα των στελεχιακών θέσεων στο ΑΚΕΛ και αναδείχθηκε για αρκετά χρόνια μέλος του ΠΓ, της Γραμματείας και της ΚΕ του ΑΚΕΛ, ενώ το 2016 αποχώρησε.

Το 2004 από την πρώτη στιγμή είχε τοποθετηθεί ενάντια στο διχοτομικό σχέδιο Ανάν, υπερασπιζόμενος μια ελεύθερη, ενιαία Κύπρο, χωρίς ξένους τυράννους και ιμπεριαλιστικές εξαρτήσεις. Ο σύντροφος Αντώνης Χρυσοστόμου μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν θερμός φίλος του ΚΚΕ.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην αγαπημένη του σύζυγο Μαρία και τον γιο του, Χρίστο. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη στις 16.30, στον ναό του Αγ. Νικολάου στην Κάτω Δευτερά στη Λευκωσία».

Επικίνδυνα σχέδια για τη Θεσσαλονίκη

Επαφές στη Θεσσαλονίκη είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, καθώς μια σειρά κυβερνητικά στελέχη ανηφορίζουν στη συμπρωτεύουσα ενόψει ΔΕΘ, για να τάξουν στον λαό και να δεσμευτούν έναντι του κεφαλαίου, ντόπιων και ξένων κέντρων.

Ενδεικτικά, ο Γεραπετρίτης είπε ότι «επιθυμία» της κυβέρνησης «είναι να καταστεί η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα ένας πραγματικός κόμβος - κόμβος εμπορίου, κόμβος τουρισμού, κόμβος πολιτισμού, ο οποίος θα ενώσει την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη, θα ενώσει τη Μέση Ανατολή, θα ενώσει όλη τη Μεσόγειο».

Μετά άλλωστε και συνάντηση που είχε με «τους παραγωγικούς φορείς της πόλης και της Βορείου Ελλάδας, την ατμομηχανή που κινεί την οικονομία, την ιδιωτική πρωτοβουλία», τόνισε ότι «θα ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τις εξαγωγές μας. Θα καταστήσουμε την Ελλάδα και ειδικώς τη Βόρεια Ελλάδα έναν πυλώνα έτσι ώστε να αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς οι άμεσες ξένες επενδύσεις» και για να καταστήσουν «σε συνεργασία και με όλες τις φίλες χώρες του εξωτερικού» τη Θεσσαλονίκη «μια γνήσια πύλη εισόδου για την ευρύτερη περιοχή μας, για την Ευρώπη και για τον κόσμο».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι στον απόηχο τέτοιων δηλώσεων και λίγο πριν την παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, 4 και 5 του μήνα γίνεται στη Θεσσαλονίκη το 4ο «Economist Metropolitan Summit» της Θεσσαλονίκης, στο επίκεντρο του οποίου μπαίνουν «ο πολιτικός απόηχος των πρόσφατων ευρωεκλογών, οι κρίσιμες προσεχείς αμερικανικές εκλογές, οι συνεχιζόμενες πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, καθώς και οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας για την ΕΕ».

«Παράλληλα, η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της στο οικονομικό, κοινωνικό αλλά και γεωπολιτικό επίπεδο. Κομβικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια διαδραματίζει η Βόρεια Ελλάδα, η οποία λόγω και της γεωγραφικής της θέσης διεκδικεί σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, ιδίως στους τομείς της Ενέργειας, της τεχνολογίας και των μεταφορών και υποδομών», γράφεται στα σχετικά προπαρασκευαστικά κείμενα, ενώ ανάμεσα στους ομιλητές ξεχωρίζουν ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρώην αντικαγκελάριος και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Τζέφρι Πάιατ, υφυπουργός Ενεργειακών Πόρων στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Μάθιου Μπράιζα, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, οι πρέσβεις των ΗΠΑ σε Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Κύπρο και Σερβία, η Μπογιάνα Ατσόφκσι, γενική γραμματέας του «Gas Infrastructure Europe», κ.ά.

ΕΔΥΕΘ
Συμμετοχή στη «Βαλκανική Πλατεία 2024»

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης συμμετέχει και φέτος με περίπτερο στην καθιερωμένη διοργάνωση «Βαλκανική Πλατεία» του δήμου Νεάπολης - Συκεών, που ξεκίνησε χτες Δευτέρα και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη.

Στο περίπτερο οι επισκέπτες θα μπορέσουν να πληροφορηθούν για τη δράση της ΕΔΥΕΘ, θα βρουν ενημερωτικά υλικά, καθώς και το περιοδικό της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), βιβλία και άλλα υλικά.

Ταυτόχρονα η ΕΔΥΕΘ στηρίζει τη διοργάνωση, από την Καλλιτεχνική Ομάδα «FireArt», της παρουσίασης της «Πρώτης Διεθνούς Biennale Χαρακτικής και Σχεδίου Μικρών Διαστάσεων της Μπίτολα», που γίνεται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Βαλκανική Πλατεία». Η έκθεση των έργων γίνεται στην Αίθουσα Τέχνης Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125, πλησίον του χώρου των περιπτέρων της διοργάνωσης) από 3 έως 15 Σεπτέμβρη, ώρες 7 - 9 μ.μ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν σήμερα, Τρίτη 3 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ.

Αποφυλάκιση του Μπελέρη

Την αποφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη μετά από 16 μήνες αποφάσισε η αλβανική Δικαιοσύνη, αφού έγινε δεκτό το αίτημά του (κατατέθηκε τον Ιούλιο) από αλβανικό δικαστήριο, μετά την έκτιση των 2/3 της ποινής που του είχε επιβληθεί.

Μόνος περιοριστικός όρος είναι η διατήρηση τηλεφωνικής επαφής με το αστυνομικό τμήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελέας ήταν αρνητική απέναντι στο αίτημα του Μπελέρη, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι συντρέχουν λόγοι για την αποφυλάκισή του. Είχε προηγηθεί η ειδική άδεια που του είχε δοθεί προκειμένου να παραστεί στην ορκωμοσία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε την αποφυλάκιση «θετική εξέλιξη». «Παρά ταύτα, δεν αναιρούνται τα όσα έχουν συμβεί και οδήγησαν στην παρατεταμένη κράτησή του και στα όσα γνωρίζουμε ήδη σχετικά με το κράτος δικαίου και τους θεμελιώδεις κανόνες. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεριμνά για την ελληνική εθνική μειονότητα και να αναδεικνύει τα ζητήματα τα οποία συνδέονται με το Διεθνές Δίκαιο και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», πρόσθεσε, στέλνοντας μήνυμα στην αλβανική αστική τάξη σχετικά με τους ανταγωνισμούς στην περιοχή για τις ζώνες επιρροής και τις λυκοφιλίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ