ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Επί ποδός γονείς και εκπαιδευτικοί ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων

Κινητοποίηση σήμερα, στις 2 μ.μ., στο υπουργείο Παιδείας

Πρώτο μαχητικό αγωνιστικό ραντεβού της νέας σχολικής χρονιάς είναι σήμερα για γονείς και εκπαιδευτικούς που συγκεντρώνονται στις 2 μ.μ., στο υπουργείο Παιδείας, αντιδρώντας στις μαζικές συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων που προώθησε η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι, με ξεκάθαρο στόχο την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών, βλέποντας τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών ως κόστος!

Στην κινητοποίηση καλούν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ), η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών και Ενώσεις Γονέων.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, που σημειώνει: «Απαιτούμε να μην πραγματοποιηθούν οι συγχωνεύσεις τμημάτων που στοιβάζουν τα παιδιά μας σε αίθουσες με 25 - 27 μαθητές, υποβαθμίζοντας το παιδαγωγικό έργο». Απαιτεί να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό, να στελεχωθεί και να λειτουργήσει η Παράλληλη Στήριξη για κάθε παιδί που την έχει ανάγκη, να λειτουργήσουν τα Τμήματα Ενταξης με το απαραίτητο υποστηρικτικό μόνιμο επιστημονικό δυναμικό (ψυχολόγοι, νοσηλευτές κ.λπ.).

Θυμίζουμε ότι με το δεύτερο αυτό μεγάλο κύμα συγχωνεύσεων που προωθεί η κυβέρνηση εξαφανίζονται περίπου 1.000 σχολικά τμήματα πανελλαδικά, στα δε νέα τμήματα που θα δημιουργηθούν το μάθημα θα γίνεται σε ασφυκτικές συνθήκες, καθώς εξαντλούνται τα ανώτατα αντιπαιδαγωγικά όρια για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη γνωματεύσεις για παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες.

Για παράδειγμα, στον Πειραιά ανακαλούνται όλες οι αποφάσεις κατάτμησης τμημάτων λόγω φοίτησης παιδιών με διαγνωσμένες αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αποφάσεις που αφορούσαν 27 τμήματα Δημοτικών και 2 τμήματα Νηπιαγωγείων, ενώ υπήρχαν άλλα 19 τμήματα με αίτημα κατάτμησης που είχαν λάβει ήδη αρνητική απάντηση.

Στην Α' Αθήνας γίνονται 30 συγχωνεύσεις τμημάτων, σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούνται τμήματα με 24 και 25 παιδιά που ανάμεσά τους υπάρχουν από τρεις έως και έξι γνωματεύσεις για αναπηρίες, μαθησιακές δυσκολίες κ.λπ.!

Στην Ανατολική Αττική αρνούνται κατατμήσεις ή γίνονται συμπτύξεις σε πάνω από 8 σχολεία. Αντίστοιχα στη Β' Αθήνας οι αρνήσεις κατάτμησης τμημάτων παρά τον αυξημένο αριθμό γνωματεύσεων αφορά τουλάχιστον 37 σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αλλο ένα στοιχείο επίσης που δεν λαμβάνεται υπόψη είναι η χωρητικότητα των σχολικών αιθουσών. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων (ΠΔ 41/2018, ΦΕΚ 80/Α/7-5-2018) οι προβλέψεις και για τις σχολικές αίθουσες είναι ένα άτομο ανά 2 τ.μ. δαπέδου και μάλιστα αφαιρουμένων των σταθερών επίπλων! Δηλαδή, για να τηρηθούν τα ανωτέρω, θεωρητικά απαιτείται για 25 μαθητές σχολική αίθουσα άνω των 60 τ.μ.! Απαράδεκτες οι συγχωνεύσεις λοιπόν και για λόγους ασφαλείας.

Παράλληλα με τη σημερινή κινητοποίηση, έχουν οργανωθεί και συνεχίζονται παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και συσκέψεις οργάνωσης του αγώνα και κοινού βηματισμού γονιών κι εκπαιδευτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ενωση Γονέων Περιστερίου καλεί σε σύσκεψη τους γονείς, σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο υπαίθριο θεατράκι στην πλατεία Δημαρχείου (επί της οδού Παναγιώτη Τσαλδάρη).

Στον Πειραιά αντίστοιχα οργανώνεται σύσκεψη γονιών κι εκπαιδευτικών σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο 20ό Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου.

Κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη, στις 12.30 μ.μ., αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.

Σε διαμαρτυρία στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς καλεί σήμερα, Τετάρτη, στη 1 μ.μ. η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Πύργο, αναδεικνύοντας όλα τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, αλλά και τον χώρο της Εκπαίδευσης, θα πραγματοποιήσει η ΕΛΜΕ Ηλείας αύριο Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη στη 1 μ.μ.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Στέγη για όλους, δωρεάν σπουδές

Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα διεκδικούν μέτρα ανακούφισης | Μέρα δράσης για τη φοιτητική στέγη στις 10 Σεπτέμβρη

«Η κατάσταση με την αναζήτηση και το κόστος της φοιτητικής στέγης έχει ξεφύγει!», τονίζουν δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα αναλαμβάνοντας πανελλαδική πρωτοβουλία και ορίζοντας τη 10η Σεπτέμβρη πανελλαδική μέρα δράσης για τη φοιτητική στέγη οργανώνοντας κινητοποιήσεις. Εκείνη τη μέρα, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας προχωρούν σε κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι περιγράφουν την κατάσταση και τονίζουν ότι «η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν έχουν πάρει ΚΑΝΕΝΑ απολύτως μέτρο...

Οι φοιτητικές εστίες καλύπτουν λιγότερο από το 7% όσων σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ενώ σε 17 φοιτητουπόλεις και σε 6 ΑΕΙ της Αθήνας δεν λειτουργούν καν εστίες!

Μας κοροϊδεύουν με την "αύξηση στο στεγαστικό επίδομα" που αφορά ελάχιστους, αποκλείει όσους σπουδάζουν σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη και πρακτικά είναι... 125 ευρώ τον μήνα όταν τα ενοίκια φτάνουν τα 400 - 500 ευρώ ακόμα και για γκαρσονιέρα!

Δεκάδες ακίνητα των ΑΕΙ προορίζονται για εμπορική και επιχειρηματική αξιοποίηση και όχι για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών τους!

Τα ενοίκια συνολικά έχουν αυξηθεί κατά 53% τα τελευταία 5 χρόνια με αποτέλεσμα πάνω από το 40% να δυσκολεύεται ή να αδυνατεί να πληρώσει».

«Δεν πάει άλλο! Θέλουμε να σπουδάσουμε - Πάρτε τώρα μέτρα!» τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και διεκδικούν άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους φοιτητές:

- Αμεση έναρξη της διαδικασίας εισδοχής στις φοιτητικές εστίες! Να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι διαδικασίες εισδοχής των φοιτητών.

- Εξασφάλιση δωματίων με ευθύνη του κράτους και των ιδρυμάτων για τη διαμονή όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν.

- Γενναία αύξηση του στεγαστικού επιδόματος με βάση τις αυξήσεις στα ενοίκια. Να διευρυνθούν οι δικαιούχοι και η καταβολή να γίνεται στην αρχή της χρονιάς.

- Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κτιρίων του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Αμεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, ποιοτικές υπηρεσίες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους.

- Στήριξη της φοιτητικής μέριμνας! Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και internet για όλους. Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη της φοιτητικής στέγης στο κοινωνικό τιμολόγιο. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

- Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, με διεύρυνση των οικονομικών - κοινωνικών κριτηρίων, αντιστοίχιση όλων των ομοειδών τμημάτων, να καταργηθούν οι απαράδεκτοι «κόφτες».

Απαιτείται άμεση λύση στα ζητήματα στέγασης των εκπαιδευτικών

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας

Αμεσα μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών, με αξιοποίηση σπιτιών, ξενοδοχείων, εστιών και μισθολογική ενίσχυσή τους στο ύψος των σημερινών αναγκών ζητά με Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας το ΚΚΕ φέρνοντας για συζήτηση στη Βουλή το κρίσιμο ζήτημα της στέγασής τους.

«Δεν φτάνει που οι μισθοί των εκπαιδευτικών δεν επαρκούν ούτε καν για την κάλυψη των βασικών καθημερινών αναγκών - 776 ευρώ είναι ο εισαγωγικός μισθός ενός νεοδιόριστου - με τον πληθωρισμό να έχει εκτινάξει τις τιμές των ειδών πλατιάς κατανάλωσης και τα τιμολόγια της Ενέργειας να έχουν απογειωθεί. Δεν φτάνει που το κόστος μετάβασης στον τόπο εργασίας τους έχει γίνει και αυτό δυσθεώρητο. Εχουν να αντιμετωπίσουν και το κρίσιμο ζήτημα της στέγασης, που τείνει να γίνει βουνό γι' αυτούς και τις οικογένειές τους.

Είναι γνωστή η τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειές τους μακριά από τον τόπο τους. Οσοι δεν βρίσκουν σπίτι το πρώτο διάστημα, αναγκάζονται να πληρώνουν πανάκριβα ξενοδοχεία ή ακόμα χειρότερα καταφεύγουν να μένουν σε αυτοκίνητα, ακόμα και να κατασκηνώνουν μέχρι να βρουν μια στοιχειώδη λύση στο ζήτημα της στέγασής τους. Μα και αν βρουν ένα σπίτι να καλύπτει στοιχειωδώς τις ανάγκες τους, πολλές φορές ούτε καν για όλο το σχολικό έτος, αφού πολλά προορίζονται για τουριστική χρήση, έχουν να αντιμετωπίσουν τα υπέρογκα ενοίκια που ξεκινούν από 400 - 500 ευρώ στις γκαρσονιέρες και φτάνουν και τα 600 - 700 ευρώ για μεγαλύτερα, ανάλογα τα τετραγωνικά και την περιοχή». Με τα παραπάνω περιγράφονται στην Ερώτηση οι δυσκολίες όσων καλούνται να στελεχώσουν τα σχολεία μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους και σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι τυχαίο λοιπόν που διαρκώς αυξάνονται οι εκπαιδευτικοί, όπως οι αναπληρωτές, που τελικά δεν πάνε στην περιοχή διορισμού τους».

Οπως επισημαίνεται παράλληλα, «ακόμα και η κείμενη νομοθεσία, που προβλέπει τη δυνατότητα ορισμένοι δήμοι να παρέχουν σίτιση και στέγαση σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, τελικά δεν εφαρμόζεται και δεν λύνει το πρόβλημα. Γιατί αυτό το μέτρο δεν καλύπτει το σύνολο των εκπαιδευτικών που ενιαία αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και η στραγγισμένη κρατική χρηματοδότηση των δήμων επ' ουδενί δεν επαρκεί για να καλύψει μια τέτοια ανάγκη».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Δελής, Ν. Αμπατιέλος, Ν. Εξαρχος, Ν. Καραθανασόπουλος, Μ. Κομνηνάκα, Α. Κτενά, Γ. Λαμπρούλης, Γ. Μαρίνος, Β. Μεταξάς, Ν. Παπαναστάσης και Μ. Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ρωτούν τον υπουργό Παιδείας για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να ενισχυθεί ουσιαστικά το εισόδημα των εκπαιδευτικών για να μπορούν να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών τους.

Μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου οι ηλεκτρονικές εγγραφές στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Ξεκίνησε η εγγραφή των επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2024 και της ειδικής κατηγορίας των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις στις Σχολές και στα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διαδικασία η οποία θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά μέχρι και την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.

Η εγγραφή πραγματοποιείται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικές Εγγραφές 2024 του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eregister.it.minedu.gov.gr.

Για την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή απαιτείται ο 8ψηψιος κωδικός εξετάσεων υποψηφίου ως όνομα χρήστη και ως κωδικός ασφαλείας (password), ο ίδιος που χρησιμοποίησε για την εισαγωγή του στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ