Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απαιτείται άμεση λύση στα ζητήματα στέγασης των εκπαιδευτικών

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας

Αμεσα μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών, με αξιοποίηση σπιτιών, ξενοδοχείων, εστιών και μισθολογική ενίσχυσή τους στο ύψος των σημερινών αναγκών ζητά με Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας το ΚΚΕ φέρνοντας για συζήτηση στη Βουλή το κρίσιμο ζήτημα της στέγασής τους.

«Δεν φτάνει που οι μισθοί των εκπαιδευτικών δεν επαρκούν ούτε καν για την κάλυψη των βασικών καθημερινών αναγκών - 776 ευρώ είναι ο εισαγωγικός μισθός ενός νεοδιόριστου - με τον πληθωρισμό να έχει εκτινάξει τις τιμές των ειδών πλατιάς κατανάλωσης και τα τιμολόγια της Ενέργειας να έχουν απογειωθεί. Δεν φτάνει που το κόστος μετάβασης στον τόπο εργασίας τους έχει γίνει και αυτό δυσθεώρητο. Εχουν να αντιμετωπίσουν και το κρίσιμο ζήτημα της στέγασης, που τείνει να γίνει βουνό γι' αυτούς και τις οικογένειές τους.

Είναι γνωστή η τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειές τους μακριά από τον τόπο τους. Οσοι δεν βρίσκουν σπίτι το πρώτο διάστημα, αναγκάζονται να πληρώνουν πανάκριβα ξενοδοχεία ή ακόμα χειρότερα καταφεύγουν να μένουν σε αυτοκίνητα, ακόμα και να κατασκηνώνουν μέχρι να βρουν μια στοιχειώδη λύση στο ζήτημα της στέγασής τους. Μα και αν βρουν ένα σπίτι να καλύπτει στοιχειωδώς τις ανάγκες τους, πολλές φορές ούτε καν για όλο το σχολικό έτος, αφού πολλά προορίζονται για τουριστική χρήση, έχουν να αντιμετωπίσουν τα υπέρογκα ενοίκια που ξεκινούν από 400 - 500 ευρώ στις γκαρσονιέρες και φτάνουν και τα 600 - 700 ευρώ για μεγαλύτερα, ανάλογα τα τετραγωνικά και την περιοχή». Με τα παραπάνω περιγράφονται στην Ερώτηση οι δυσκολίες όσων καλούνται να στελεχώσουν τα σχολεία μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους και σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι τυχαίο λοιπόν που διαρκώς αυξάνονται οι εκπαιδευτικοί, όπως οι αναπληρωτές, που τελικά δεν πάνε στην περιοχή διορισμού τους».

Οπως επισημαίνεται παράλληλα, «ακόμα και η κείμενη νομοθεσία, που προβλέπει τη δυνατότητα ορισμένοι δήμοι να παρέχουν σίτιση και στέγαση σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, τελικά δεν εφαρμόζεται και δεν λύνει το πρόβλημα. Γιατί αυτό το μέτρο δεν καλύπτει το σύνολο των εκπαιδευτικών που ενιαία αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και η στραγγισμένη κρατική χρηματοδότηση των δήμων επ' ουδενί δεν επαρκεί για να καλύψει μια τέτοια ανάγκη».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Δελής, Ν. Αμπατιέλος, Ν. Εξαρχος, Ν. Καραθανασόπουλος, Μ. Κομνηνάκα, Α. Κτενά, Γ. Λαμπρούλης, Γ. Μαρίνος, Β. Μεταξάς, Ν. Παπαναστάσης και Μ. Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ρωτούν τον υπουργό Παιδείας για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να ενισχυθεί ουσιαστικά το εισόδημα των εκπαιδευτικών για να μπορούν να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ