Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Επί ποδός γονείς και εκπαιδευτικοί ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων

Κινητοποίηση σήμερα, στις 2 μ.μ., στο υπουργείο Παιδείας

Πρώτο μαχητικό αγωνιστικό ραντεβού της νέας σχολικής χρονιάς είναι σήμερα για γονείς και εκπαιδευτικούς που συγκεντρώνονται στις 2 μ.μ., στο υπουργείο Παιδείας, αντιδρώντας στις μαζικές συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων που προώθησε η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι, με ξεκάθαρο στόχο την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών, βλέποντας τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών ως κόστος!

Στην κινητοποίηση καλούν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ), η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών και Ενώσεις Γονέων.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, που σημειώνει: «Απαιτούμε να μην πραγματοποιηθούν οι συγχωνεύσεις τμημάτων που στοιβάζουν τα παιδιά μας σε αίθουσες με 25 - 27 μαθητές, υποβαθμίζοντας το παιδαγωγικό έργο». Απαιτεί να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό, να στελεχωθεί και να λειτουργήσει η Παράλληλη Στήριξη για κάθε παιδί που την έχει ανάγκη, να λειτουργήσουν τα Τμήματα Ενταξης με το απαραίτητο υποστηρικτικό μόνιμο επιστημονικό δυναμικό (ψυχολόγοι, νοσηλευτές κ.λπ.).

Θυμίζουμε ότι με το δεύτερο αυτό μεγάλο κύμα συγχωνεύσεων που προωθεί η κυβέρνηση εξαφανίζονται περίπου 1.000 σχολικά τμήματα πανελλαδικά, στα δε νέα τμήματα που θα δημιουργηθούν το μάθημα θα γίνεται σε ασφυκτικές συνθήκες, καθώς εξαντλούνται τα ανώτατα αντιπαιδαγωγικά όρια για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη γνωματεύσεις για παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες.

Για παράδειγμα, στον Πειραιά ανακαλούνται όλες οι αποφάσεις κατάτμησης τμημάτων λόγω φοίτησης παιδιών με διαγνωσμένες αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αποφάσεις που αφορούσαν 27 τμήματα Δημοτικών και 2 τμήματα Νηπιαγωγείων, ενώ υπήρχαν άλλα 19 τμήματα με αίτημα κατάτμησης που είχαν λάβει ήδη αρνητική απάντηση.

Στην Α' Αθήνας γίνονται 30 συγχωνεύσεις τμημάτων, σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούνται τμήματα με 24 και 25 παιδιά που ανάμεσά τους υπάρχουν από τρεις έως και έξι γνωματεύσεις για αναπηρίες, μαθησιακές δυσκολίες κ.λπ.!

Στην Ανατολική Αττική αρνούνται κατατμήσεις ή γίνονται συμπτύξεις σε πάνω από 8 σχολεία. Αντίστοιχα στη Β' Αθήνας οι αρνήσεις κατάτμησης τμημάτων παρά τον αυξημένο αριθμό γνωματεύσεων αφορά τουλάχιστον 37 σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αλλο ένα στοιχείο επίσης που δεν λαμβάνεται υπόψη είναι η χωρητικότητα των σχολικών αιθουσών. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων (ΠΔ 41/2018, ΦΕΚ 80/Α/7-5-2018) οι προβλέψεις και για τις σχολικές αίθουσες είναι ένα άτομο ανά 2 τ.μ. δαπέδου και μάλιστα αφαιρουμένων των σταθερών επίπλων! Δηλαδή, για να τηρηθούν τα ανωτέρω, θεωρητικά απαιτείται για 25 μαθητές σχολική αίθουσα άνω των 60 τ.μ.! Απαράδεκτες οι συγχωνεύσεις λοιπόν και για λόγους ασφαλείας.

Παράλληλα με τη σημερινή κινητοποίηση, έχουν οργανωθεί και συνεχίζονται παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και συσκέψεις οργάνωσης του αγώνα και κοινού βηματισμού γονιών κι εκπαιδευτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ενωση Γονέων Περιστερίου καλεί σε σύσκεψη τους γονείς, σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο υπαίθριο θεατράκι στην πλατεία Δημαρχείου (επί της οδού Παναγιώτη Τσαλδάρη).

Στον Πειραιά αντίστοιχα οργανώνεται σύσκεψη γονιών κι εκπαιδευτικών σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο 20ό Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου.

Κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη, στις 12.30 μ.μ., αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.

Σε διαμαρτυρία στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς καλεί σήμερα, Τετάρτη, στη 1 μ.μ. η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Πύργο, αναδεικνύοντας όλα τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, αλλά και τον χώρο της Εκπαίδευσης, θα πραγματοποιήσει η ΕΛΜΕ Ηλείας αύριο Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη στη 1 μ.μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι δράσεις γονιών και εκπαιδευτικών ενάντια στις συγχωνεύσεις (2024-09-07 00:00:00.0)
Να ακυρωθούν οι συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων και να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς (2024-08-28 00:00:00.0)
Οταν τα μορφωτικά δικαιώματα αντιμετωπίζονται σαν κόστος (2024-08-17 00:00:00.0)
Οχι στις συγχωνεύσεις και ανακλήσεις κατατμήσεων τμημάτων (2024-07-31 00:00:00.0)
Βολή στα μορφωτικά δικαιώματα η περικοπή στην Παράλληλη Στήριξη (2023-09-21 00:00:00.0)
Διαμαρτυρίες ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων (2021-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ