Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
Βολή στα μορφωτικά δικαιώματα η περικοπή στην Παράλληλη Στήριξη

Από πρόσφατη κινητοποίηση εκπαιδευτικών για τα κενά
Από πρόσφατη κινητοποίηση εκπαιδευτικών για τα κενά
Η διαχρονική, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, στέρηση ουσιαστικής στήριξης των μαθητών με ειδικές ανάγκες, παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, με τις προσλήψεις που έχουν ήδη γίνει στην Παράλληλη Στήριξη να έχουν καλύψει μόλις το 1/3 των περσινών αιτήσεων, ενώ προστίθενται και οι φετινές.

Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, οι μαθητές με ειδικές μαθησιακές και εκπαιδευτικές ανάγκες δεν είχαν ουσιαστική στήριξη, αφού ήταν πολύ συχνό το φαινόμενο ένας εκπαιδευτικός Παράλληλης Στήριξης να «μοιράζεται» σε μέχρι και 5 παιδιά. Γονείς και εκπαιδευτικοί απαιτούν άμεσα να καλυφθούν οι ανάγκες καθώς σε αντίθετη περίπτωση πολλά παιδιά θα μείνουν χωρίς καθόλου στήριξη, με το βάρος να πέφτει στους γονείς, ή θα έχουν ελάχιστη στήριξη, μερικών ωρών τη βδομάδα, αδυνατώντας ο εκπαιδευτικός να τους παρέχει σταθερό και ολοκληρωμένο επιστημονικό πρόγραμμα.

Οπως μεταφέρει η Ενωση Γονέων 4ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας, μετά από συνάντηση με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, «αυτήν τη στιγμή τα κενά σε όλη την Α' Αθήνας σε εκπαιδευτικούς Γενικής Αγωγής είναι 283 και σε εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής (ειδικά σχολεία και Παράλληλη Στήριξη) 1.100, από τα οποία τα 790 αφορούν την Παράλληλη Στήριξη! Επιπλέον στα τμήματα υποδοχής δεν έχει τοποθετηθεί ούτε ένας εκπαιδευτικός με τα κενά να είναι 100!».

«Διά στόματος προϊσταμένης ακούσαμε το πασιφανές πως πρόκειται για πολιτικές ευθύνες και πως η κεντρική πολιτική γραμμή είναι να τείνει προς κατάργηση η Παράλληλη Στήριξη!», σημειώνει η Ενωση Γονέων. Επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες του υπουργείου, αναφέρεται σε πρόσφατη συνέντευξη της υφυπουργού Παιδείας, Δόμνας Μιχαηλίδου, όπου δήλωσε πως «αυτό που γινόταν κάποιες φορές παλαιότερα είναι ότι ένα τμήμα μπορεί να είχε δύο παιδιά ή τρία παιδιά με ανάγκη για Παράλληλη Στήριξη και να υπήρχαν δύο ή τρεις εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής μαζί με τον δάσκαλο. Αυτό δεν είναι σωστό ούτε για την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά ούτε για το παιδί...».

Η Ενωση Γονέων ζητά: Να μην αντιμετωπίζεται η Παράλληλη Στήριξη ως κόστος. Να δοθούν όλα τα κενά στη δημοσιότητα, κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών με το απαραίτητο προσωπικό σε μία φάση και για κάθε παιδί με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται στις διαγνώσεις των αρμόδιων επιστημονικών φορέων.

Εκατοντάδες οι ακάλυπτες ανάγκες στα Χανιά

«Μόνο στα Χανιά και μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση η περσινή χρονιά ολοκληρώθηκε με 40 μαθητές να μη λαμβάνουν καμία υποστήριξη για την οποία είχαν εγκεκριμένη γνωμάτευση, ενώ η πλειοψηφία των εκατοντάδων εγκρίσεων καλύφθηκε κατά το ήμισυ. Αντίστοιχα για τη χρονιά που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες, οι εγκρίσεις αφορούν σε 442 εκπαιδευτικούς Παράλληλης Στήριξης (381 για την Πρωτοβάθμια και 61 για τη Δευτεροβάθμια), για τις οποίες τοποθετήθηκαν 172 εκπαιδευτικοί», σημειώνεται σε ψήφισμα που υπογράφουν η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Χανίων, ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με ήπιες διαταραχές αυτιστικού φάσματος - Ασπεργκερ Νομού Χανίων, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Αποκόρωνα, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Κισσάμου, η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κρήτης, ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων, το Σωματείο ΑμεΑ Νομού Χανίων. Σε αυτό καταθέτουν τα αιτήματά τους για την ολόπλευρη εκπαίδευση, φροντίδα, στήριξη και πρόνοια των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρίες και τη συνέχιση της λειτουργίας της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ. Το ψήφισμα κατέθεσε ως Αναφορά στη Βουλή το ΚΚΕ προς τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ