Τετάρτη 31 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οχι στις συγχωνεύσεις και ανακλήσεις κατατμήσεων τμημάτων

«Οι ανάγκες των μαθητών/τριών μας δεν είναι κόστος! Θα μας βρουν απέναντί τους!» δηλώνει η ΔΟΕ απέναντι στις εξελίξεις που δρομολογούνται από το υπουργείο Παιδείας μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και οδηγούν σε τμήματα πολυπληθή, σε ανακλήσεις μιας σειράς αποφάσεων κατάτμησης τμημάτων με μαθητές/τριες με διαγνωσμένες αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και στην απόρριψη δεκάδων προτάσεων για δημιουργία νέων τμημάτων.

Οπως σημειώνει η ΔΟΕ, ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής παρατηρούνται περισσότερες από 80 ανακλήσεις αποφάσεων δημιουργίας τμημάτων και δεκάδες απορριπτικές αποφάσεις σε νέες προτάσεις (Πειραιάς, Ανατολική Αττική, Γ΄ Αθήνας, Α΄ Αθήνας). «Σε σχολεία δηλαδή που το σύνολο των μαθητών ανά τμήμα αγγίζει τους 27, 28 και 29 διατηρούν ένα τμήμα (!), αντί να διχοτομήσουν (2 τμήματα). Ακολούθως προβαίνουν σε εντολές για μετακίνηση μαθητών που ήδη φοιτούν στη σχολική μονάδα όταν ο αριθμός υπερβαίνει τους 25!». Δεν προβλέπεται - αυθαίρετα όπως τονίζει η ΔΟΕ - η μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα που υπάρχει Παράλληλη Στήριξη και, επιπλέον, προκρίνεται η μετακίνηση των μαθητών της Α' τάξης σε όμορα σχολεία, όταν ο αριθμός των μαθητών της τάξης είναι μικρότερος από 30 (δηλαδή μικρότερος από 15 σε κάθε τμήμα), προκειμένου να μην προχωρήσει η κατάτμηση τμημάτων.

«Ολα τα παραπάνω έχουν στόχο τη μείωση των λειτουργούντων τμημάτων και τις περικοπές εκπαιδευτικού προσωπικού για τη νέα σχολική χρονιά», τονίζει η ΔΟΕ, σημειώνοντας: «Αυτή είναι η "αναβάθμιση" της Εκπαίδευσης που νομοθετούν, με συγχωνεύσεις και κατάργηση τμημάτων, με "κόφτες" που στην ουσία μειώνουν θέσεις εργασίας και δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία στοιβάζοντας τους/τις μαθητές/τριες σε μεγάλα τμήματα». «Αντί το 2024 να συζητάμε πώς οι μαθητές/τριες και ιδιαίτερα αυτοί/ές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα έχουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες εξέλιξης μέσα από την αντίστοιχη αναγκαία εκπαιδευτική παρέμβαση, το υπουργείο απαντάει ότι αυτή η ανάγκη είναι κόστος που πρέπει να κοπεί. Αντί να συζητάμε για μαζικές μόνιμες προσλήψεις όλων των αναπληρωτών για να έχουν οι μαθητές όλη την αναγκαία στήριξη σε σταθερή βάση, στο υπουργείο δημιουργούν "κόφτες" που μειώνουν τις προσλήψεις. Αντί να συζητάμε για αποφασιστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα έχουμε μια μεθοδευμένη επιχείρηση αύξησης των μαθητών ακόμα και σε περιπτώσεις που υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες», τονίζει η ΔΟΕ, απαιτώντας: Ανάκληση των αποφάσεων συγχώνευσης τμημάτων και των αποφάσεων που αναστέλλουν την κατάτμηση τμημάτων. Να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των σχολείων για κατατμήσεις. Μαζικούς μόνιμους διορισμούς με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων. Τμήματα 15 μαθητών σε Α΄, Β΄ τάξη και έως 20 στις υπόλοιπες. Μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών στα ολιγοθέσια σχολεία όπως στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς. Τμήματα μέχρι 15 νήπια και 2η νηπιαγωγό σε όσα λειτουργούν με περισσότερα. Κάλυψη των αναγκών Παράλληλης Στήριξης για όλους τους μαθητές/τριες. Τμήματα Ενταξης σε κάθε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο και 2ο σε μεγαλύτερα σχολεία, καμιά αναστολή 2ου Τμήματος Ενταξης όπου υπήρχε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επί ποδός γονείς και εκπαιδευτικοί ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων (2024-09-04 00:00:00.0)
Να ακυρωθούν οι συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων και να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς (2024-08-28 00:00:00.0)
Οταν τα μορφωτικά δικαιώματα αντιμετωπίζονται σαν κόστος (2024-08-17 00:00:00.0)
«Συναγερμός! Οι συγχωνεύσεις δεν θα περάσουν!» (2024-08-14 00:00:00.0)
Ελλείψεις στα σχολεία και αλχημείες για να καλυφθούν (2018-09-14 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η ανάγκη για μόνιμη και σταθερή δουλειά (2018-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ