ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Διεργασίες σε όλα τα «ταμπλό» για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης

Τις επιφυλάξεις που παραμένουν για την πορεία του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με φόντο την όξυνση των γεωπολιτικών διεργασιών σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνει ο «πάγος» που έβαλε ξανά η Λευκωσία στις σχετικές διαδικασίες, αν και στις αρχές της βδομάδας εμφανιζόταν έτοιμη για να λυθούν μια σειρά από εκκρεμότητες.

Τόσο χτες όσο και προχτές, πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν κατέληξε σε συγκεκριμένη απόφαση, για να ανακοινωθεί τελικά πως την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη θα γίνει «σύσκεψη όλων των μερών» στην Κύπρο. Σε αυτή θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οικονομικών μαζί με τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω, ο Ελληνας υπουργός Ενέργειας, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, της Νομικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και της γαλλικής αναδόχου εταιρείας «Νexans».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, που χαρακτήρισε μεν «αδιαμφισβήτητη» τη σημασία του έργου, αλλά μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι «ως υπεύθυνη κυβέρνηση, με τη δέουσα επιμέλεια, με τη δέουσα υπευθυνότητα, οφείλουμε να αξιολογήσουμε όλες τις παραμέτρους», επανερχόμενος και σε διευκρινίσεις που «έχουν ζητηθεί» και αναμένονται.

Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης εστίασαν τους ενδοιασμούς στο αν το έργο «θα επιφέρει μειώσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας», με ΜΜΕ να σχολιάζουν ότι η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει διασφαλίσει «αξιολόγηση της μελέτης κόστους - οφέλους, όπως είχε δεσμευτεί».

Ολα αυτά ενώ μια σειρά από στελέχη (και) της κυπριακής κυβέρνησης κατά καιρούς αναφέρονται στις «γεωπολιτικές εξελίξεις», μέσα στις οποίες η Λευκωσία καλείται να διαμορφώσει τη στάση της, σε μια περίοδο που αναμένονται πιθανές εξελίξεις και στο Κυπριακό, με την Τουρκία να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι κανένα έργο δεν θα προχωρήσει στην περιοχή χωρίς τη δική της συμμετοχή ή συγκατάθεση.

Οπως είπε προ μερικών ημερών και ο Χρ. Παντελίδης, βουλευτής του ΔΗΚΟ (που συμμετέχει στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη) και μέλος των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ενέργειας και Οικονομικών στη Βουλή, «είναι προφανές ότι υπάρχει μια ανησυχία και ένας προβληματισμός για το πώς θα διασφαλίσουμε την υλοποίηση. Ουδείς θα ήθελε να πληρώσει ένα τέτοιο έργο και τελικά να μην ολοκληρωθεί ποτέ λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων, και πολύ συγκεκριμένα λόγω της στάσης που ενδεχομένως να κρατήσει στο μέλλον η Τουρκία».

Κληθείς επίσης ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, να απαντήσει αν προχωρά κανονικά η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ (Great Sea Interconnector) ή προκύπτουν «προβλήματα», έσπευσε να απαντήσει ότι η ελληνική κυβέρνηση «υποστηρίζει απολύτως το έργο αυτό και έχει προβεί σε όλα τα αναγκαία ρυθμιστικά μέτρα για τη διασφάλισή του».

Επιχείρηση - «εφησυχασμός» από την κυβέρνηση

Στο μεταξύ, την «μπάλα στην εξέδρα» επιχείρησε να πετάξει χτες ο Π. Μαρινάκης όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη συνάντηση Ερντογάν - Σίσι, που συμπλήρωσε ψηφίδες στο παζλ επικίνδυνων για τα ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα ευρωατλαντικών διευθετήσεων στην περιοχή.

«Είναι δεδομένα εξαιρετικές οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο και είναι προφανές ότι δεν ετεροκαθορίζονται. Ηταν, είναι και παραμένουν εξαιρετικές και, μάλιστα, η χώρα μας τα τελευταία χρόνια με τις Συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει και με την εικόνα που δείχνει στο εξωτερικό, είναι πολύ περισσότερο ενισχυμένη σε όλα τα επίπεδα», ισχυρίστηκε.

Τα ίδια φυσικά έλεγαν και τον Αύγουστο του 2020, όταν υπογραφόταν η Συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, για το ότι η Συμφωνία «ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και «κατοχυρώνει πλήρως» τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Τέσσερα χρόνια μετά - με τον ΝΑΤΟικό αέρα να φυσάει στα πανιά της Τουρκίας - φτάσαμε στο επεισόδιο στα ανοιχτά της Κάσου, με το «γκριζάρισμα» επί της ουσίας της περιοχής που έμεινε «εκτός» της συμφωνίας με την Αίγυπτο και που η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι αποτελεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Σε αυτό το πλαίσιο ετοιμάζεται το επικείμενο ραντεβού των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας, τέλη Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ, «όπου θα συζητηθούν το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα του διαλόγου», όπως διαχέεται. Θυμίζουμε ότι είναι τρεις οι βασικές διαδικασίες που έχουν χαράξει ώστε να περάσουν ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο: Πολιτικός διάλογος (μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών), Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (σε στρατιωτικό επίπεδο) και Θετική Ατζέντα (αφορά διμερείς μπίζνες).

ΚΥΠΡΟΣ
Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο «αντίο» στον Κύπριο κομμουνιστή σ. Αντώνη Χρυσοστόμου

Σε κλίμα συγκίνησης, περηφάνιας και σεβασμού, πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη τον Κύπριο κομμουνιστή σύντροφο Αντώνη Χρυσοστόμου που «έφυγε» από τη ζωή τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη.

Στην κηδεία, που πραγματοποιήθηκε στην Κάτω Δευτερά Λευκωσίας παρευρέθηκε, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ. Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας Κύπρου, καθώς επίσης φίλοι και σύντροφοί του. Επικήδειο διάβασε ο φίλος του Νίκος Κατσουρίδης και εκ μέρους της Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας Κύπρου, της οποίας υπήρξε και ιδρυτικό μέλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Χρίστος Κουρτελάρρης.

Στον επικήδειο εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο σ. Μανουσογιαννάκης ανέφερε: «Η ΚΕ του ΚΚΕ με βαθιά θλίψη αποχαιρετά τον σ. Αντώνη Χρυσοστόμου. Ο σ. Αντώνης από μικρή ηλικία 17 χρόνων, αφιερώθηκε μέχρι το τέλος της ζωής του στην υπόθεση της οργάνωσης της πάλης της εργατικής τάξης για την απελευθέρωσή της από την καταπίεση και τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς, αλλά και για μια ελεύθερη, ενιαία Κύπρο, με τον κυπριακό λαό ενωμένο χωρίς ξένους τυράννους και ιμπεριαλιστικές εξαρτήσεις. Σημαντική ήταν η συμβολή του σ. Αντώνη στην απόρριψη από τον κυπριακό λαό του διχοτομικού σχεδίου Ανάν.

Εμείς στο ΚΚΕ, νιώθουμε φτωχότεροι γιατί χάσαμε έναν καλό φίλο του Κόμματός μας που μας βοηθούσε με τη γνώμη του, που πάντα με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή ακούγαμε. Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, για άλλη μια φορά, θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στην αγαπημένη του σύζυγο Μαρία, τον γιο του Χρίστο, αλλά και στους συντρόφους του στην Κύπρο».

Μετά από παράκληση της οικογένειας, αντί στεφάνων, στον χώρο της κηδείας γινόντουσαν εισφορές για τα παιδιά της Παλαιστίνης.

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Οι ζωές μας δεν είναι κόστος!

Μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες στον Βόλο

Από τη συγκέντρωση των σωματείων στον Βόλο
Από τη συγκέντρωση των σωματείων στον Βόλο
«Οι ζωές μας δεν είναι κόστος! Διεκδικούμε λύσεις τώρα!», βροντοφώναξαν εκατοντάδες άνθρωποι, που συμμετείχαν χτες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την οποία οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Στη συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία Αγίου Νικολάου, συναντήθηκαν οι αγρότες του Πηλίου, οι πλημμυροπαθείς από το Νέο Δέλτα, το Παλιό Λιμεναρχείο και άλλες γειτονιές του Βόλου, εργαζόμενοι, φοιτητές και συνταξιούχοι που εξακολουθούν να βιώνουν τις τραγικές συνέπειες από τις καταστροφικές πλημμύρες, την ώρα που τα μεγάλα λόγια για «αποκατάσταση» παραμένουν κενό γράμμα, όπως απέδειξαν - ανάμεσα στα πολλά άλλα προβλήματα - οι γνωστές εικόνες των προηγούμενων ημερών με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια στον Παγασητικό.

Ολοι μαζί απαίτησαν να γίνει προτεραιότητα η αποκατάσταση και η προστασία της ζωής και του εισοδήματος του λαού, η προφύλαξη της δημόσιας υγείας, να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιπλημμυρικής θωράκισης και όχι τα διάφορα επιχειρηματικά σχέδια για νέα κέρδη πάνω στις πλάτες τους.

«Το έγκλημα στον Παγασητικό ξεχείλισε το ποτήρι!»

Στην κεντρική ομιλία, ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αποδεικνύεται ότι όταν πρόκειται ακόμα και για έκτακτα επικίνδυνα φαινόμενα για το περιβάλλον, για την προστασία της υγείας και της ζωής μας, το κράτος σε όλες τις βαθμίδες του είναι άφαντο. Οταν όμως πρόκειται για την εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, τότε όλες οι υπηρεσίες και δομές και σε κεντρικό επίπεδο και σε τοπικό γονατίζουν - υποκλίνονται μπροστά στο όφελος των ομίλων. "Βροχή" οι παχυλές επιδοτήσεις σε βιομήχανους και μεγαλεμπόρους, στους ενεργειακούς και κατασκευαστικούς ομίλους. Τότε γιατί δεν υπάρχει ασυνεννοησία; Το αντίθετο. Τότε όλοι, δήμος, Περιφέρεια, κυβερνήσεις, τρέχουν να "χωθούν", να "συμβάλλουν", για την "ανάπτυξή" τους για τα κέρδη τους. Γιατί όλοι τους δουλεύουν κάτω από το ίδιο δόγμα: οτιδήποτε δεν φέρνει κέρδος στο κεφάλαιο, δεν το κάνουμε!

Τώρα, με τα νεκρά ψάρια που έχουν πνίξει τον Παγασητικό, για αυτό το περιβαλλοντικό και υγειονομικό έγκλημα, κανένας δεν είναι υπεύθυνος και όλοι τους μια χαρά παίζουν το παιχνίδι με το μπαλάκι των ευθυνών. Ολοι τους, κυβέρνηση, περιφερειακή αρχή, δήμος, αλληλοκατηγορούνται.

Από την άλλη, είναι στην πρώτη γραμμή, ώστε οι καταστροφές να γίνουν ευκαιρίες για κάποιους! Δεκάδες εκατομμύρια με απευθείας αναθέσεις γέμισαν τις τσέπες των εργολάβων, τη ίδια στιγμή που οι πληγέντες περιμένουν ακόμη αποζημιώσεις, για να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους, να ζήσουν.

Ταυτόχρονα, έργα αναγκαία, για να μπορούμε να δουλέψουμε, για να μπορούμε να πηγαίνουμε στα χωριά μας, τα χωράφια μας και τις παραλίες μας, όπως δρόμοι, γέφυρες, η αγροτική οδοποιία, όπως στη Δράκεια, στη Ζαγορά στο Νότιο Πήλιο, σε όλη τη Μαγνησία, παραμένουν στα αζήτητα. (...)

Στη Θεσσαλία, θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα στους αγρότες έργα και ταυτόχρονα να λειτουργήσουν ως αντιπλημμυρικά, όπως οι πρόσθετοι ταμιευτήρες στη λεκάνη απορροής του Πηνειού (π.χ. στο Μουζάκι, στην Πύλη, στην Ελασσόνα), το φράγμα της Συκιάς και η σήραγγα μεταφοράς του Αχελώου, μεγάλα φράγματα, όπως του Ενιπέα Φαρσάλων και της Πύλης - Μουζάκι κ.ά.

Πάνε την κουβέντα γύρω από την κατασκευή ενός αμφιλεγόμενου τεχνικά έργου, της περιβόητης σήραγγας της Κάρλας, ως "φάρμακο διά πάσαν νόσον"! Για τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μαγνησία δεν λένε τίποτα. Αλήθεια τι θα γίνει με τον ορμητικό Κραυσίδωνα που μας έχει πνίξει στον Βόλο τέσσερις φορές; Τι θα γίνει με τη γέφυρα στο Νέο Δέλτα και στον ΟΣΕ; Πώς θα σταματήσει να πνίγεται το Παλιό Λιμεναρχείο και η Νεάπολη; Τι θα γίνει στη Νέα Καλλιθέα που το Βαθύρεμα περνά μέσα από τα σπίτια; Ποια μέτρα παίρνονται στη Μηλίνα και στο Ν. Πήλιο για να μην ξανακαταστραφούν; Ούτε τα φρεάτια δεν καθαρίζουν!!!!

Καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που σήμερα παριστάνουν τους σωτήρες. Υπάρχει πολύτιμη πείρα».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ