Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Διεργασίες σε όλα τα «ταμπλό» για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης

Τις επιφυλάξεις που παραμένουν για την πορεία του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με φόντο την όξυνση των γεωπολιτικών διεργασιών σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνει ο «πάγος» που έβαλε ξανά η Λευκωσία στις σχετικές διαδικασίες, αν και στις αρχές της βδομάδας εμφανιζόταν έτοιμη για να λυθούν μια σειρά από εκκρεμότητες.

Τόσο χτες όσο και προχτές, πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν κατέληξε σε συγκεκριμένη απόφαση, για να ανακοινωθεί τελικά πως την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη θα γίνει «σύσκεψη όλων των μερών» στην Κύπρο. Σε αυτή θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οικονομικών μαζί με τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω, ο Ελληνας υπουργός Ενέργειας, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, της Νομικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και της γαλλικής αναδόχου εταιρείας «Νexans».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, που χαρακτήρισε μεν «αδιαμφισβήτητη» τη σημασία του έργου, αλλά μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι «ως υπεύθυνη κυβέρνηση, με τη δέουσα επιμέλεια, με τη δέουσα υπευθυνότητα, οφείλουμε να αξιολογήσουμε όλες τις παραμέτρους», επανερχόμενος και σε διευκρινίσεις που «έχουν ζητηθεί» και αναμένονται.

Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης εστίασαν τους ενδοιασμούς στο αν το έργο «θα επιφέρει μειώσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας», με ΜΜΕ να σχολιάζουν ότι η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει διασφαλίσει «αξιολόγηση της μελέτης κόστους - οφέλους, όπως είχε δεσμευτεί».

Ολα αυτά ενώ μια σειρά από στελέχη (και) της κυπριακής κυβέρνησης κατά καιρούς αναφέρονται στις «γεωπολιτικές εξελίξεις», μέσα στις οποίες η Λευκωσία καλείται να διαμορφώσει τη στάση της, σε μια περίοδο που αναμένονται πιθανές εξελίξεις και στο Κυπριακό, με την Τουρκία να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι κανένα έργο δεν θα προχωρήσει στην περιοχή χωρίς τη δική της συμμετοχή ή συγκατάθεση.

Οπως είπε προ μερικών ημερών και ο Χρ. Παντελίδης, βουλευτής του ΔΗΚΟ (που συμμετέχει στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη) και μέλος των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ενέργειας και Οικονομικών στη Βουλή, «είναι προφανές ότι υπάρχει μια ανησυχία και ένας προβληματισμός για το πώς θα διασφαλίσουμε την υλοποίηση. Ουδείς θα ήθελε να πληρώσει ένα τέτοιο έργο και τελικά να μην ολοκληρωθεί ποτέ λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων, και πολύ συγκεκριμένα λόγω της στάσης που ενδεχομένως να κρατήσει στο μέλλον η Τουρκία».

Κληθείς επίσης ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, να απαντήσει αν προχωρά κανονικά η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ (Great Sea Interconnector) ή προκύπτουν «προβλήματα», έσπευσε να απαντήσει ότι η ελληνική κυβέρνηση «υποστηρίζει απολύτως το έργο αυτό και έχει προβεί σε όλα τα αναγκαία ρυθμιστικά μέτρα για τη διασφάλισή του».

Επιχείρηση - «εφησυχασμός» από την κυβέρνηση

Στο μεταξύ, την «μπάλα στην εξέδρα» επιχείρησε να πετάξει χτες ο Π. Μαρινάκης όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη συνάντηση Ερντογάν - Σίσι, που συμπλήρωσε ψηφίδες στο παζλ επικίνδυνων για τα ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα ευρωατλαντικών διευθετήσεων στην περιοχή.

«Είναι δεδομένα εξαιρετικές οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο και είναι προφανές ότι δεν ετεροκαθορίζονται. Ηταν, είναι και παραμένουν εξαιρετικές και, μάλιστα, η χώρα μας τα τελευταία χρόνια με τις Συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει και με την εικόνα που δείχνει στο εξωτερικό, είναι πολύ περισσότερο ενισχυμένη σε όλα τα επίπεδα», ισχυρίστηκε.

Τα ίδια φυσικά έλεγαν και τον Αύγουστο του 2020, όταν υπογραφόταν η Συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, για το ότι η Συμφωνία «ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και «κατοχυρώνει πλήρως» τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Τέσσερα χρόνια μετά - με τον ΝΑΤΟικό αέρα να φυσάει στα πανιά της Τουρκίας - φτάσαμε στο επεισόδιο στα ανοιχτά της Κάσου, με το «γκριζάρισμα» επί της ουσίας της περιοχής που έμεινε «εκτός» της συμφωνίας με την Αίγυπτο και που η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι αποτελεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Σε αυτό το πλαίσιο ετοιμάζεται το επικείμενο ραντεβού των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας, τέλη Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ, «όπου θα συζητηθούν το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα του διαλόγου», όπως διαχέεται. Θυμίζουμε ότι είναι τρεις οι βασικές διαδικασίες που έχουν χαράξει ώστε να περάσουν ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο: Πολιτικός διάλογος (μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών), Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (σε στρατιωτικό επίπεδο) και Θετική Ατζέντα (αφορά διμερείς μπίζνες).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ