ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Συνεχίζονται οι δράσεις γονιών και εκπαιδευτικών ενάντια στις συγχωνεύσεις

Με χειρότερους όρους κάθε χρόνο το πρώτο κουδούνι | Καταργούνται περίπου 1.000 τμήματα πανελλαδικά και δημιουργούνται τμήματα με μαθητές - σαρδέλες, με κενά σε εκπαιδευτικούς, μέσα σε ασυντήρητα κτίρια

Από την κινητοποίηση εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών στο υπουργείο Παιδείας την περασμένη Τετάρτη
Από την κινητοποίηση εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών στο υπουργείο Παιδείας την περασμένη Τετάρτη
Πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά χτυπάει την Τετάρτη για τους μαθητές όλης της χώρας, σε σχολεία επιβαρυμένα από τη νομοθεσία όλων των τελευταίων κυβερνήσεων και να βαρυγκωμούν ακόμα περισσότερο μετά τις τελευταίες κυβερνητικές επιλογές: Με τις μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων, τους αναπληρωτές και νεοδιόριστους που ...άστεγοι (ειδικά σε τουριστικές περιοχές) και με πενιχρά εισοδήματα πασχίζουν να μορφώσουν τα παιδιά μας, με τα κενά που σίγουρα θα υπάρχουν τους πρώτους μήνες λειτουργίας των σχολείων, αφού οι 10.000 μόνιμοι διορισμοί είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών, καθώς πέρυσι χρειάστηκαν 56.000 αναπληρωτές...

Ειδικά το θέμα των συγχωνεύσεων έχει ξεσηκώσει γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς συγκροτούνται τμήματα με 25 μαθητές στα Δημοτικά και 26 - 28 μαθητές σε Γυμνάσια και Λύκεια, τα ανώτατα όρια δηλαδή που προβλέπει ο νόμος και που η κυβέρνηση σπρώχνει να εξαντλούνται, ανεξάρτητα αν στα τμήματα υπάρχουν παιδιά με διαγνώσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθος των αιθουσών κ.λπ., δυσχεραίνοντας δραματικά την εκπαιδευτική διαδικασία. Αντίστοιχα στα ΕΠΑΛ η μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων εξαφανίζει ειδικότητες και τομείς σε πολλά σχολεία, αφήνοντας τους μαθητές «στον αέρα».

Λίγες μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων, νέες παρεμβάσεις και συσκέψεις γονέων, εκπαιδευτικών και άλλων φορέων, με επίκεντρο τα παραπάνω, προστίθενται σε αυτές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί:

Σε κινητοποίηση στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά προχωρούν τη Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη στη 1 μ.μ. γονείς από τα σχολεία του Πειραιά, ύστερα από κάλεσμα των Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων δήμων του Πειραιά, όπως συζητήθηκε και στην κοινή σύσκεψη που έγινε την περασμένη βδομάδα με γονείς και εκπαιδευτικούς. Επίσης, την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη προχωρούν εκ νέου σε κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, στις 2 μ.μ.

Στο Χαϊδάρι η Ενωση Γονέων καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου στη ΝΕΛΕ (Κολοκοτρώνη 36), για να οργανώσουν οι γονείς τα επόμενα βήματα στις πρωτοβουλίες τους.

Στο Πέραμα η Ενωση Γονέων καλεί τους γονείς τη Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. σε μαζική παρουσία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να συζητηθεί το θέμα των συγχωνεύσεων.

Σε σύσκεψη για το ζήτημα των συγχωνεύσεων - ακυρώσεων κατάτμησης τμημάτων καλεί και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης» τους Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων, μαζικούς φορείς των δήμων Αχαρνών, Διονύσου και Ωρωπού την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου.

Στο Περιστέρι, οι γονείς δηλώνουν ότι «χρωστάμε στα παιδιά μας να μη μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα» και, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν, η Ενωση Γονέων καλεί την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημαρχείου.


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Μέρα δράσης για τη φοιτητική στέγη στις 10 Σεπτέμβρη

Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα διεκδικούν μέτρα ανακούφισης

«Η κατάσταση με την αναζήτηση και το κόστος της φοιτητικής στέγης έχει ξεφύγει!», τονίζουν δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα αναλαμβάνοντας πανελλαδική πρωτοβουλία και ορίζοντας τη 10η Σεπτέμβρη πανελλαδική μέρα δράσης για τη φοιτητική στέγη οργανώνοντας κινητοποιήσεις. Εκείνη τη μέρα, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας προχωρούν σε κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι περιγράφουν την κατάσταση με τις φοιτητικές εστίες που καλύπτουν ελάχιστους φοιτητές και τα ενοίκια που έχουν αυξηθεί υπέρογκα και απέναντι σε αυτά διεκδικούν:

- Αμεση έναρξη της διαδικασίας εισδοχής στις φοιτητικές εστίες! Να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι διαδικασίες εισδοχής των φοιτητών.

- Εξασφάλιση δωματίων με ευθύνη του κράτους και των ιδρυμάτων για τη διαμονή όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν.

- Γενναία αύξηση του στεγαστικού επιδόματος με βάση τις αυξήσεις στα ενοίκια. Να διευρυνθούν οι δικαιούχοι και η καταβολή να γίνεται στην αρχή της χρονιάς.

- Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κτιρίων του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Αμεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, ποιοτικές υπηρεσίες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους.

- Στήριξη της φοιτητικής μέριμνας! Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και internet για όλους. Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη της φοιτητικής στέγης στο κοινωνικό τιμολόγιο. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

- Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, με διεύρυνση των οικονομικών - κοινωνικών κριτηρίων, αντιστοίχιση όλων των ομοειδών τμημάτων, να καταργηθούν οι απαράδεκτοι «κόφτες».

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση για το «καυτό» ζήτημα της φοιτητικής στέγης πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης στην κεντρική πύλη του ΑΠΘ στην Πρυτανεία, απέναντι από τη ΔΕΘ, δηλώνοντας: «Καμία αναμονή! Η δωρεάν και ποιοτική φοιτητική μέριμνα, η δωρεάν σίτιση, η στέγαση και οι μετακινήσεις των φοιτητών είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα! Ολοι στον αγώνα για τις σπουδές και τη ζωή που έχουμε ανάγκη!»

Περιγράφοντας το πώς εκδηλώνεται το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Πολύζος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού, σημείωσε ότι οι φοιτητικές εστίες στη Θεσσαλονίκη μπορούν να εξυπηρετήσουν μόλις το 2% των φοιτητών του ΑΠΘ και το 1,4% αυτών του ΠΑΜΑΚ, ενώ το ΔΙΠΑΕ ακόμα δεν έχει επίσημη λειτουργική εστία! Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη μετατροπή της περιουσίας των Ιδρυμάτων σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης, όπως συνέβη με ακίνητο του ΑΠΘ που μισθώθηκε για να διαμορφωθεί ως boutique hotel, ενώ, όπως κατήγγειλε, και η υποτυπώδης αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος εξαιρεί τους φοιτητές της Θεσσαλονίκης.

«Η κατάσταση στις εστίες είναι άθλια... Πολλοί φοιτητές κάνουν αίτηση για στέγαση και μένουν "στην απέξω", ενώ νέοι οικότροφοι μπαίνουν σε δωμάτια που δεν έχουν καν στρώμα ή και κρεβάτι! Ο,τι κατακτήσαμε έγινε κάτω από τη δική μας πίεση, όπως το να έχουμε πλυντήρια στις Δ' Εστίες κ.ά.», ανέφερε ο Αρμεν, οικότροφος φοιτητής. Ο Παύλος, μεταπτυχιακός φοιτητής, αναφέρθηκε στα πανάκριβα ενοίκια, που αναγκάζουν αρκετούς να δουλεύουν με μερική απασχόληση για να ανταποκριθούν και στις σπουδές, «αλλά με τη συνολική ακρίβεια, και πάλι δεν βγαίνει»...


Να εγκριθούν όλα τα τμήματα και οι ειδικότητες στα ΕΠΑΛ

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα που απασχολεί εκατοντάδες μαθητές σε όλη τη χώρα | Κάλεσμα της ΚΝΕ προς τους μαθητές των ΕΠΑΛ

Να εγκριθούν όλα τα τμήματα, οι ειδικότητες και οι τομείς στα ΕΠΑΛ σε όλη την Ελλάδα και κανένας μαθητής να μη βρεθεί εκτός ειδικότητας ή του τομέα που επιθυμεί, ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.

Οπως σημειώνεται, ανάμεσα σε άλλα στο κείμενο της Ερώτησης, «στα ΕΠΑΛ όλης της χώρας έχουμε καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων, που λειτουργούσαν έως σήμερα κανονικά, μάλιστα οι καταργήσεις δεν ξεχώρισαν ούτε τα πρότυπα ΕΠΑΛ, για τα οποία η κυβέρνηση καυχιέται τη λειτουργία τους. Στα υπό κατάργηση τμήματα υπάρχουν πολλές ειδικότητες και τομείς, που είναι οι μοναδικές σε κάθε περιφέρεια ή στις πόλεις τους, ή η αντίστοιχη ειδικότητα και τομέας μπορεί να βρίσκεται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, σε άλλη πόλη ή και σε άλλη περιφέρεια.

Το κλείσιμο ειδικοτήτων και τομέων ΕΠΑΛ έρχεται να προστεθεί σε όλους τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και τσακίζει ακόμα περισσότερο τα μορφωτικά δικαιώματα και την επιθυμία αυτών των παιδιών, των πιο ευάλωτων και λαϊκών οικογενειών να ακολουθήσουν τον τομέα και την ειδικότητα που επιθυμούν.

Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση που το ΥΠΑΙΘΑ πρέπει να την πάρει το συντομότερο πίσω.

Αν το υπουργείο είχε τη βούληση να προσμετρήσει και τις εγγραφές του Σεπτέμβρη, σίγουρα θα μιλούσαμε για άλλη κατάσταση στα υπό διαμόρφωση τμήματα. Συνειδητά, επειδή αντιμετωπίζει την Εκπαίδευση των παιδιών του λαού ως κόστος, προσπαθεί να περιορίσει τα τμήματα στα ΕΠΑΛ για να κάνει περικοπή δαπανών. Περικοπές δαπανών που γεννούν και εργασιακά προβλήματα στους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ, με χιλιάδες υπεραριθμίες και αλλαγές στον οικογενειακό τους προγραμματισμό».

Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής, Νίκος Αμπατιέλος, Νίκος Εξαρχος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Αφροδίτη Κτενά, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Βασίλης Μεταξάς, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης, που ζητούν από τον υπουργό: Να εγκριθούν όλα τα τμήματα ειδικοτήτων και τομέων ΕΠΑΛ και Π.ΕΠΑΛ και να δοθεί η δυνατότητα εγγραφών όλων των μαθητών στην ειδικότητα που επιθυμούν.

Κάλεσμα της ΚΝΕ προς τους μαθητές των ΕΠΑΛ

Με αφορμή τις καταργήσεις ειδικοτήτων και τομέων στα ΕΠΑΛ όλης της χώρας, η ΚΝΕ επίσης απευθύνεται με ανακοίνωσή της στους μαθητές των ΕΠΑΛ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η περιβόητη αναβάθμιση που μας έχει πρήξει η κυβέρνηση με τα Πρότυπα ΕΠΑΛ και άλλες τέτοιες "δηθενιές", όλο έρχεται και όλο κάπου χάνεται στον δρόμο, χρόνια τώρα. Ειδικότητες πολυδιαφημιζόμενες ανοιγοκλείνουν. Καθηγητές έρχονται στα μισά της χρονιάς, εργαστήρια - εξοπλισμός - βιβλία είναι του περασμένου αιώνα και μακριά από τις εξελίξεις και την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Η μαθητεία γίνεται "χαμαλίκι" σε άσχετες ειδικότητες, πληρώνεται μήνες αργότερα και την άκρη με τους εργοδότες την ψάχνουν μόνοι τους οι μαθητές ή οι καθηγητές τους».

«Πρώτο κουδούνι είναι συναγερμός - Μέσα στα ΕΠΑΛ να γίνει πανικός!

Παίρνουμε τη ζωή και την κατάσταση στο ΕΠΑΛ, το παρόν και το μέλλον στα χέρια μας! Δεν τους χαρίζουμε ούτε λεπτό. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να αντιμετωπίζει τα ΕΠΑΛ σαν παρατημένα σχολεία Β' κατηγορίας και τους ΕΠΑΛίτες λες και δεν αξίζουν ή δεν μπορούν να μορφωθούν και να μάθουν το επάγγελμα που επέλεξαν ολοκληρωμένα», σημειώνει στην ανακοίνωση καλώντας να δυναμώσει σε κάθε σχολείο η ΚΝΕ που δίνει αγώνα μάχης, ελπίδας κι αντοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ