Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Μέρα δράσης για τη φοιτητική στέγη στις 10 Σεπτέμβρη

Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα διεκδικούν μέτρα ανακούφισης

«Η κατάσταση με την αναζήτηση και το κόστος της φοιτητικής στέγης έχει ξεφύγει!», τονίζουν δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα αναλαμβάνοντας πανελλαδική πρωτοβουλία και ορίζοντας τη 10η Σεπτέμβρη πανελλαδική μέρα δράσης για τη φοιτητική στέγη οργανώνοντας κινητοποιήσεις. Εκείνη τη μέρα, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας προχωρούν σε κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι περιγράφουν την κατάσταση με τις φοιτητικές εστίες που καλύπτουν ελάχιστους φοιτητές και τα ενοίκια που έχουν αυξηθεί υπέρογκα και απέναντι σε αυτά διεκδικούν:

- Αμεση έναρξη της διαδικασίας εισδοχής στις φοιτητικές εστίες! Να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι διαδικασίες εισδοχής των φοιτητών.

- Εξασφάλιση δωματίων με ευθύνη του κράτους και των ιδρυμάτων για τη διαμονή όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν.

- Γενναία αύξηση του στεγαστικού επιδόματος με βάση τις αυξήσεις στα ενοίκια. Να διευρυνθούν οι δικαιούχοι και η καταβολή να γίνεται στην αρχή της χρονιάς.

- Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κτιρίων του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Αμεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, ποιοτικές υπηρεσίες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους.

- Στήριξη της φοιτητικής μέριμνας! Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και internet για όλους. Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη της φοιτητικής στέγης στο κοινωνικό τιμολόγιο. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

- Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, με διεύρυνση των οικονομικών - κοινωνικών κριτηρίων, αντιστοίχιση όλων των ομοειδών τμημάτων, να καταργηθούν οι απαράδεκτοι «κόφτες».

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση για το «καυτό» ζήτημα της φοιτητικής στέγης πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης στην κεντρική πύλη του ΑΠΘ στην Πρυτανεία, απέναντι από τη ΔΕΘ, δηλώνοντας: «Καμία αναμονή! Η δωρεάν και ποιοτική φοιτητική μέριμνα, η δωρεάν σίτιση, η στέγαση και οι μετακινήσεις των φοιτητών είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα! Ολοι στον αγώνα για τις σπουδές και τη ζωή που έχουμε ανάγκη!»

Περιγράφοντας το πώς εκδηλώνεται το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Πολύζος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού, σημείωσε ότι οι φοιτητικές εστίες στη Θεσσαλονίκη μπορούν να εξυπηρετήσουν μόλις το 2% των φοιτητών του ΑΠΘ και το 1,4% αυτών του ΠΑΜΑΚ, ενώ το ΔΙΠΑΕ ακόμα δεν έχει επίσημη λειτουργική εστία! Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη μετατροπή της περιουσίας των Ιδρυμάτων σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης, όπως συνέβη με ακίνητο του ΑΠΘ που μισθώθηκε για να διαμορφωθεί ως boutique hotel, ενώ, όπως κατήγγειλε, και η υποτυπώδης αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος εξαιρεί τους φοιτητές της Θεσσαλονίκης.

«Η κατάσταση στις εστίες είναι άθλια... Πολλοί φοιτητές κάνουν αίτηση για στέγαση και μένουν "στην απέξω", ενώ νέοι οικότροφοι μπαίνουν σε δωμάτια που δεν έχουν καν στρώμα ή και κρεβάτι! Ο,τι κατακτήσαμε έγινε κάτω από τη δική μας πίεση, όπως το να έχουμε πλυντήρια στις Δ' Εστίες κ.ά.», ανέφερε ο Αρμεν, οικότροφος φοιτητής. Ο Παύλος, μεταπτυχιακός φοιτητής, αναφέρθηκε στα πανάκριβα ενοίκια, που αναγκάζουν αρκετούς να δουλεύουν με μερική απασχόληση για να ανταποκριθούν και στις σπουδές, «αλλά με τη συνολική ακρίβεια, και πάλι δεν βγαίνει»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ