ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Συνεδριάζει η ΚΕ σε φόντο πλήρους εκφυλισμού

Συνεδριάζει αυτό το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, από την οποία αναμένεται να δρομολογηθούν εξελίξεις, καθώς μέχρι το βράδυ της Παρασκευής ο Π. Πολάκης και οι «87» εμφανίζονταν αποφασισμένοι να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του Στ. Κασσελάκη. Η επανένταξη του Π. Πολάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα τη Δευτέρα δεν εκτόνωσε την εσωκομματική αντιπαράθεση, ενώ «λάδι στη φωτιά» έριξαν οι νέες επικριτικές για τον Αλ. Τσίπρα δηλώσεις του Στ. Κασσελάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του κάλεσε τον προκάτοχό του να τοποθετηθεί ανοιχτά για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς «κύκλους» και «διαρροές».

«Θα περίμενα τουλάχιστον από τον Αλέξη Τσίπρα να μην ανέχεται διάφοροι αυτόκλητοι ερμηνευτές του να μιλούν ή να γράφουν, υπονοώντας ότι τον εκφράζουν», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «όλοι αυτοί συρρικνώνουν το προφίλ του, από πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού παράταξης, σε αρχηγό ομάδας».

Η απάντηση ήρθε ανεπίσημα από την αδερφή του Αλ. Τσίπρα, Ζανέτ, η οποία δήλωσε: «Αυτό το πολιτικό μόρφωμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη γνώμη μου τελείωσε. Ο,τι είχε να δώσει το έδωσε. Η αλήθεια είναι ότι με την προεδρία του παρόντος, πάμε από το κακό στο χειρότερο. Χρειάζεται αναμόρφωση και αναδιάρθρωση όλου του προοδευτικού χώρου».

Στην Πολιτική Γραμματεία, που συνεδρίασε την Πέμπτη, ο Στ. Κασσελάκης (προ)κλήθηκε να προχωρήσει σε εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου, πρόταση την οποία απέρριψε, καλώντας τους διαφωνούντες να καταθέσουν πρόταση μομφής.

Αν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί και η πρόταση μομφής συγκεντρώσει - στη μυστική ψηφοφορία - το 50%+1 της ΚΕ ή έστω έναν αριθμό ψήφων αρκετά κοντά στο 50%, τότε πιθανότατα θα υπάρξουν νέες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου. Στο γενικότερο κλίμα του εκφυλισμού, πάντως, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά, με πιθανό και αυτό της διάσπασης.

Τροχιοδεικτικές βολές για τον πλήρη οργανωτικό εκμαυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ και την ενίσχυση του προεδροκεντρικών του χαρακτηριστικών - όπως συμβαίνει άλλωστε με όλα τα αστικά κόμματα - ρίχνουν και οι καταστατικές αλλαγές που προτείνει η ομάδα Κασσελάκη, προκαλώντας καταρχήν αντιδράσεις και σε μερίδα των πιο στενών οπαδών και συνεργατών του.

Προτείνονται μεταξύ άλλων η αλλαγή ονόματος, η κατάργηση των οργανώσεων και η αντικατάστασή τους από λέσχες φίλων, η θέσπιση θητειών στα αιρετά αξιώματα, ο αποκλεισμός των βουλευτών από όργανα κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Καταστατικού απέρριψε την πρόταση Κασσελάκη για κατάργηση της ΚΕ και της ΠΓ, αν και δέχτηκε τη μείωση των μελών της πρώτης σε 200.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Στ. Κασσελάκης, ο πρόεδρος θα συνεχίσει να εκλέγεται από μέλη και φίλους και θα επιλέγει το 1/3 των βουλευτών και ευρωβουλευτών. Πάντως αντίστοιχες αλλαγές είχαν γίνει και επί Τσίπρα το 2022. Τη συνέχεια και την «ωρίμανση» εκείνων των αλλαγών παρακολουθούμε σήμερα, επιβεβαιώνοντας ότι η πορεία τους ήταν προδιαγεγραμμένη...

Ολα τα παραπάνω αποτελούν ψηφίδες σεναρίων που θέλουν τον Αλ. Τσίπρα να μεθοδεύει τη συγκρότηση νέου φορέα, τους δε «87» να συζητάνε γενικότερα για τη συγκρότηση ενός «κεντροαριστερού» σχήματος και με το ΠΑΣΟΚ. Σενάρια που έκαναν τον Στ. Κασσελάκη να καταγγείλει σε συνέντευξή του την ύπαρξη σχεδίου «για ένα νεφελώδες κεντροαριστερό σχήμα - "κουρελού", που φιλοδοξεί να συστεγάσει ηττημένα πολιτικά σχέδια, είτε μιλάμε για το όλον ή ένα τμήμα του (ακόμα και σήμερα σημιτικού) ΠΑΣΟΚ, είτε για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς. Πρόθυμοι φαίνεται ότι υπάρχουν από όλες τις πλευρές, όπως και πρόθυμοι επιχειρηματικοί κύκλοι, που στηρίζουν μια τέτοια, βολική και ακίνδυνη ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου».

KO ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πραγματοποιεί εθελοντική αιμοδοσία στις 15 Σεπτέμβρη

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη, στα γραφεία της (Αχαρνών 241, αίθουσα εκδηλώσεων) από τις 10.00 έως τις 15.00 και με σύνθημα «Δίνουμε αίμα γιατί και η αιμοδοσία είναι μια μορφή αλληλεγγύης».

Οσοι θέλουν να συμμετάσχουν στην αιμοδοσία, να λάβουν υπόψη τα εξής:

- Πρέπει να έχουν περάσει 3 μήνες (άντρες) ή 4 μήνες (γυναίκες) από την προηγούμενη αιμοδοσία.

- Το προηγούμενο βράδυ 5-6 ώρες ύπνου.

- Οχι αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ.

- Ελαφρύ πρωινό.

- Σε περίπτωση COVID, να έχει περάσει ένας μήνας από το αρνητικό τεστ.

- Να έχουν περάσει 6 μήνες από το τελευταίο piercing ή tattoo.

- Να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα και ΑΜΚΑ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Α' ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη

Στις 7 μ.μ. στο Πάρκο Φιξ στα Πατήσια

Εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες διοργανώνει στο Πάρκο Φιξ (Καυταντζόγλου και Πατησίων) το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Ο τίτλος της εκδήλωσης, που συνεχίζει μια παράδοση χρόνων, είναι «Ελληνες και μετανάστες εργάτες με το ΚΚΕ ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρεμβάσεις από τους:

-- Βάλσαμο Συρίγο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Για την πραγματική διέξοδο από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, με τον κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών σε συμπόρευση με το ΚΚΕ».

-- Γιώργο Ντούνη, μετανάστη, μέλος του Τομεακού Γραφείου Α' Αθήνας του ΚΚΕ, με θέμα «Για τα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων στις δομές Υγείας - Παιδείας στον δήμο Αθήνας».

-- Φεράτ Τούμ, γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στην «Teleperformance», με θέμα «Οι μετανάστες βορά στις ορέξεις της εργοδοσίας, ιδιαίτερα στους κρίσιμους κλάδους της καπιταλιστικής οικονομίας. Το παράδειγμα του κλάδου των τηλεπικοινωνιών».

-- Αλεξάνδρα Λάμπρου, πρόεδρο του Συλλόγου Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφύγων, με θέμα «Η διαρκής απαξίωση των υπηρεσιών Μετανάστευσης, κρίκος της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων».

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με συγκροτήματα Ελλήνων και μεταναστών.

Σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου σε στοά

Εργατικό «ατύχημα» συνέβη την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη σε στοά που εκμεταλλεύεται η εταιρεία «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες», όταν εργαζόμενος σε εργολαβία μεταφοράς βωξίτη τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη ελαστικού φορτηγού και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αμφισσας, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας (ΕΚΦ).

Το ΕΚΦ αναφέρει ότι «είναι μονόδρομος σήμερα, που οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε "Τέμπη", δημιουργώντας μια σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους, η ανάδειξη των ζητημάτων υγιεινής και ασφάλειας, και πάνω απ' όλα η πάλη για την τήρησή τους μέσα από τα σωματεία και όσες δυνάμεις διαθέτουμε, γιατί δεν θα δεχτούμε να γίνουν κανονικότητα οι όροι σφαγείου που διαμορφώνονται, για να γλιτώνουν τα κόστη τήρησης των μέτρων οι εργοδότες και να φουσκώνουν τα κέρδη τους. Οι ζωές μας μετράνε».

Το ΕΚΦ εύχεται καλή και γρήγορη ανάρρωση στον εργαζόμενο και τονίζει πως είναι στο πλευρό του σε οτιδήποτε χρειαστεί.

«Ανιχνεύοντας το ρεμπέτικο» στην Αρτέμιδα

Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Ανιχνεύοντας το ρεμπέτικο» πραγματοποιείται το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., από τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής «Χορωδία Βραυρωνίας Αρτέμιδος», στον αύλειο χώρο του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής Βραυρωνίας Αρτέμιδος (Λ. Βραυρώνος 257).

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο συγγραφέας του βιβλίου, Στέφανος Λουκάς.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Συγκέντρωση για τον έναν χρόνο από το έγκλημα στο «Blue Horizon»

Συγκέντρωση με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στον καταπέλτη του «Blue Horizon», κατά τον απόπλου του από τον Πειραιά, έγινε την Πέμπτη 5/9 στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου Λασιθίου.

Ακολούθησε πορεία στην πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κόσμος φώναξε συνθήματα όπως «Για ένα εισιτήριο, στη θάλασσα νεκρός - Κράτος και κεφάλαιο είναι ο αυτουργός», «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή - Τέρμα, ως εδώ, καμία ανοχή», «Τώρα η οργή να γίνει ανατροπή, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί», «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας - Οργάνωση κι αγώνας η απάντησή μας».

Κάλεσμα είχαν απευθύνει ο Σύλλογος Εργαζόμενων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, η Ομάδα Γυναικών Αγίου Νικολάου (μέλος της ΟΓΕ), το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού «Τάλως», ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Λασιθίου, η Επιτροπή Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η ΕΛΜΕ Λασιθίου.

Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο Βασίλης Χατζηδάκης, εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Λασιθίου, η Μαρία Χουρδάκη, μητέρα του Νίκου Τζανόπουλου (ο οποίος έχασε τη ζωή του σε εργατικό «ατύχημα» στη Ρόδο) και μέλος του ΔΣ της Ομάδας Γυναικών Αγίου Νικολάου, η Εύη Μαλλιωτάκη, μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Νευροδιαφορετικότητας Λασιθίου, και ο Δημήτρης Αγαπητός, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου.

Η κεντρική ομιλία έγινε από την Μαριάνθη Ατσαλάκη, πρόεδρο της Ομάδας Γυναικών Αγίου Νικολάου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ