ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Νέα κοινά γυμνάσια

Στόχος η περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς «στρατηγικής συνεργασίας»

Από κοινές ρωσοκινεζικές ασκήσεις φέτος τον Ιούλη

Russian Defense Ministry Press

Από κοινές ρωσοκινεζικές ασκήσεις φέτος τον Ιούλη
Σε νέες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις προχωρούν μέσα στον Σεπτέμβρη Κίνα και Ρωσία, με τον κωδικό «North Joint 2024» και με φόντο την πολύπλευρη όξυνση του ανταγωνισμού τους με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Οπως ενημέρωσε το κινεζικό υπουργείο Αμυνας, οι ασκήσεις θα διεξαχθούν γύρω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και στη Θάλασσα Οχότσκ, στα ανοιχτά των ρωσικών ακτών, με στόχο «την εμβάθυνση του επιπέδου στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του κινεζικού και του ρωσικού στρατού και την ενίσχυση των ικανοτήτων τους να αντιμετωπίζουν από κοινού τις απειλές στην ασφάλεια». Στις ασκήσεις θα πάρουν μέρος ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις των δύο πλευρών.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ακόμα ότι το Πολεμικό Ναυτικό των δύο χωρών θα προχωρήσει σε κοινή θαλάσσια περιπολία.

Επίσης, η Κίνα θα πάρει μέρος στη ρωσική στρατηγική άσκηση «Ωκεανός 2024», για τον χρόνο διεξαγωγής της οποίας ακόμα δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες.

Μόσχα και Πεκίνο ενισχύουν τους «αμυντικούς δεσμούς» τους, ως μια απάντηση και στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να διευρύνουν την παρουσία τους στοχευμένα και σε Ασία - Ειρηνικό.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζακχάροβα δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι «το ΝΑΤΟ στρατιωτικοποιεί την περιοχή (σ.σ. Ασίας - Ειρηνικού), λαμβάνει μέτρα για να υποκινήσει το ενδεχόμενο σύγκρουσης».

Σχολιάζοντας - σύμφωνα με το TASS - ότι δεν άκουσε κανέναν να προσκαλεί το ΝΑΤΟ στην περιοχή, το επέκρινε πως «αυτή είναι η επέκτασή τους, άλλη μια προσπάθεια να έρθουν και να αρχίσουν να υπαγορεύουν σε άλλους», για να προσθέσει ότι οι χώρες «που εργάζονταν σκληρά καθημερινά για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την εξάρτηση, κατά την εποχή της αποικιοκρατίας, δυστυχώς τώρα υπόκεινται σε ανεπίλυτες συγκρούσεις που έχουν απομείνει από τους αποικιστές τους». Υποστήριξε δε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ με τα σχέδιά τους «δημιουργούσαν ωρολογιακές βόμβες, και τώρα αυτές οι βόμβες είναι έτοιμες να εκραγούν» και ότι πρέπει τώρα να καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες «για να αποτραπεί αυτό».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, απευθύνοντας χαιρετισμό στον Κιμ Γιονγκ Ουν για την εθνική επέτειο της Βόρειας Κορέας, δήλωσε «βέβαιος ότι η ευρεία στρατηγική συμμαχία» των δύο χωρών «θα ενισχυθεί με σχεδιασμένο τρόπο, χάρη στις κοινές προσπάθειές μας».

Αντίστοιχο μήνυμα έστειλε και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας για την ανάγκη βαθύτερης στρατηγικής επικοινωνίας των δύο κρατών.

Στην Κίνα ο Ισπανός πρωθυπουργός

Επίσημες επαφές στην Κίνα άρχισε χτες ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος κάλεσε σε «διάλογο» και «συνεργασία» με το Πεκίνο, ανοίγοντας τις εργασίες διμερούς Οικονομικού Φόρουμ στην κινεζική πρωτεύουσα.

«Παρότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία οι θέσεις μας δεν συμπίπτουν απόλυτα, διατηρούμε εποικοδομητική βούληση για διάλογο και συνεργασία», επεσήμανε μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας πως στη Μαδρίτη «είμαστε δεσμευμένοι στην ανάπτυξη θετικού προγράμματος και εξεύρεσης λύσεων που θα είναι επωφελείς για όλα τα μέρη».

Το πρόγραμμα του Σάντσεθ περιλάμβανε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Κίνας, ενώ σήμερα και αύριο θα βρεθεί στη Σαγκάη, όπου θα έχει επαφές και με στελέχη επιχειρήσεων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιδρούν τα συνδικάτα στα σχέδια αντιλαϊκής λιτότητας

Σφοδρές αντιδράσεις σε ενώσεις συνταξιούχων και συνδικάτα προκαλούν τα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ να προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε περικοπές δημοσίων δαπανών (με πρώτη την κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης σε 10 εκατ. συνταξιούχους), με πρόσχημα την «τρύπα» 22 δισ. στερλινών που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση, του Ρίσι Σούνακ.

Ο Στάρμερ, που κατά τ' άλλα παραμένει ιδιαίτερα γενναιόδωρος στη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία και ένθερμος συμπαραστάτης των ΗΠΑ και του Ισραήλ στις συγκρούσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή απέναντι στο Ιράν, την Κυριακή σε συνέντευξή του στο BBC προσπάθησε να δικαιολογήσει τις αντιλαϊκές περικοπές ως «απαραίτητες». Επανέλαβε δε ότι η κατάσταση θα «δυσκολέψει» προτού βελτιωθεί, παρά την αύξηση του κόστους ζωής τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια, γνωρίζοντας ότι θα γίνει «μη δημοφιλής» παίρνοντας «δύσκολες αποφάσεις»

Το συνδικάτο PCS («Συνδικάτο Δημοσίων και Εμπορικών Υπηρεσιών»), που αφορά εργαζόμενους κυρίως στον δημόσιο τομέα αλλά και σε ιδιωτικοποιημένες πρώην δημόσιες υπηρεσίες, ξεκαθάρισε ότι θα αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση ώστε αυτή να πάρει πίσω τα σχέδια περικοπής του επιδόματος θέρμανσης εκατομμυρίων συνταξιούχων σε Αγγλία και Ουαλία.

Χτες δε η γενική γραμματέας του συνδικάτου UNITE, Σάρον Γκρέιαμ, κάλεσε την κυβέρνηση Στάρμερ να κάνει στροφή 180 μοιρών και να αλλάξει πορεία, «κάνοντας το σωστό». Επιπλέον ο Πολ Νόουακ, επικεφαλής του συνδικάτου TUC (Trads Union Congress), κάλεσε την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί τα σχέδιά της για περικοπές δαπανών σε τομείς που αφορούν συνταξιούχους και εργαζόμενους.

Επίσκεψη του Στάρμερ στην Ιρλανδία

Το Σάββατο ο Στάρμερ μετέβη στο Δουβλίνο για πρώτη φορά με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, επιχειρώντας να «εγκαινιάσει νέα εποχή» στις διμερείς σχέσεις.

Ο Ιρλανδός ομόλογός του, Σάιμον Χάρις, που τον υποδέχτηκε, εκτίμησε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «βρίσκονται σε νέο δρόμο», στη βάση «ειρήνης, ευημερίας, αμοιβαίου σεβασμού και φιλίας».

Ο προηγούμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ο οποίος είχε επισκεφτεί την Ιρλανδία ήταν ο Μπόρις Τζόνσον το 2019, εν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit. Μετά τη νίκη των Εργατικών στις βρετανικές εκλογές της 4ης Ιουλίου οι διμερείς σχέσεις με το Δουβλίνο αναθερμάνθηκαν.

ΗΠΑ
Απόψε η τηλεμαχία Τραμπ - Χάρις

Την πρώτη τηλεοπτική τους αναμέτρηση αναμένεται να έχουν απόψε, στο στούντιο του δικτύου ABC, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος και υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις και ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων.

Το κεντρικό στούντιο του καναλιού βρίσκεται στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια, η οποία σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση αναδεικνύεται ως η πιο κρίσιμη από τις 7 «αμφίρροπες Πολιτείες» όπως αποκαλούνται («Swing States» - Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Μίσιγκαν, Αριζόνα, Ουισκόνσιν και Νεβάδα οι άλλες 6). Η Πενσιλβάνια είναι επίσης η Πολιτεία με τους περισσότερους εκλέκτορες (19, από τους 270 που απαιτούνται για τη νίκη ενός υποψήφιου Προέδρου), ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι ψηφοφόροι της υπερψήφισαν τον Τραμπ στις εκλογές του 2016 και τον Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στους δύο υποψηφίους διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους.

Τα όπλα η πρώτη αιτία θανάτου παιδιών και εφήβων

Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα από τη βάση δεδομένων «Wonder» των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ καταγράφουν ότι τα όπλα είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου για Αμερικανούς εφήβους και παιδιά.

Ειδικότερα, για το 2022 ανακοινώθηκε ότι το 18% των θανάτων παιδιών οφειλόταν στη χρήση πυροβόλων όπλων. Το ίδιο διάστημα, άλλα 3.500 παιδιά πέθαναν σε περιστατικά που σχετίζονται με τη χρήση όπλων. Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι, πλέον, 5 παιδιά που χάνονται για κάθε 100.000 παιδιά στις ΗΠΑ πεθαίνουν λόγω όπλων.

Το φονικό από έναν 14χρονο στο σχολείο της Τζόρτζια, με 2 νεκρούς μαθητές και 2 νεκρούς δασκάλους, είναι το 45ο παρόμοιο περιστατικό μέσα στο 2024.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ενα βιβλίο στο Μεξικό με τίτλο «Permiso para matar» («Αδεια για να σκοτώνεις») πραγματεύεται ένα θέμα που για χρόνια ταλανίζει τη χώρα: Το ζήτημα της κρατικής τρομοκρατίας στο όνομα της αντιμετώπισης του «πολέμου κατά των ναρκωτικών». Γίνεται λόγος για πάνω από 1.800 δολοφονίες αθώων ανθρώπων, υπολογισμός που είναι πολύ συντηρητικός, για την περίοδο 3 κυβερνήσεων νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών, των Καλντερόν, Νιέτο, Ομπραδόρ. Σύμφωνα με καταγγελίες πολλών λαϊκών οργανώσεων, ο «ναρκοπόλεμος» είναι το βολικό πρόσχημα για τη δολοφονία λαϊκών αγωνιστών που ενοχλούν το αστικό κράτος. Επίσης, χαρακτηριστική είναι η ατιμωρησία για τα περισσότερα από αυτά τα εγκλήματα. Από τα 1.800 αναφερόμενα εγκλήματα μόνο 133 κατέληξαν σε καταδίκη.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον 52 Νιγηριανοί σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής κατά τη σύγκρουση βυτιοφόρου καυσίμων με φορτηγό στην κεντρική Νιγηρία. Η σύγκρουση προκάλεσε ισχυρή έκρηξη.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Πάνω από 10.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν χτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην κομητεία Σαν Μπεραντίνο της Νότιας Καλιφόρνιας λόγω της πυρκαγιάς «Line Fire» που μαίνεται ανεξέλεγκτη σε έκταση περίπου 18.000 εκταρίων γης. Είναι η πέμπτη μεγαλύτερη φωτιά στην Καλιφόρνια και τετραπλασιάστηκε σε μέγεθος το Σάββατο.

ΑΡΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Η διοίκηση της «Boeing» αναγκάστηκε χτες να προσφέρει στο προσωπικό αύξηση 25% και τετραετούς διάρκειας σύμβαση εργασίας για να αποφύγει μαζική απεργία άνω των 30.000 εργαζομένων που είναι μέλη του συνδικάτου. Οι συνδικαλιζόμενοι εργαζόμενοι θα ψηφίσουν την Πέμπτη εάν δέχονται ή απορρίπτουν την πρόταση της διοίκησης.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν από την Παρασκευή νέες, εκτεταμένες πλημμύρες στο νότιο Μαρόκο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 11 άνθρωποι και να αγνοείται η τύχη άλλων 9. Οι καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν και τη γειτονική Αλγερία, όπου αναζητούνταν ως το βράδυ της Κυριακής δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από ορμητικά νερά.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τουλάχιστον 67 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό που φέρεται να εξαπέλυσαν χτες παραστρατιωτικοί σε λαϊκή αγορά της πόλης Σενάρ, στο νοτιοανατολικό Σουδάν. Δίκτυο Σουδανών γιατρών, που δημιουργήθηκε μετά το ξέσπασμα του πολέμου τον Απρίλη του 2023, έδωσε παρόμοιο απολογισμό, αυξάνοντας όμως τον αριθμό των τραυματιών σε «πάνω από 70».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ