Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ενα βιβλίο στο Μεξικό με τίτλο «Permiso para matar» («Αδεια για να σκοτώνεις») πραγματεύεται ένα θέμα που για χρόνια ταλανίζει τη χώρα: Το ζήτημα της κρατικής τρομοκρατίας στο όνομα της αντιμετώπισης του «πολέμου κατά των ναρκωτικών». Γίνεται λόγος για πάνω από 1.800 δολοφονίες αθώων ανθρώπων, υπολογισμός που είναι πολύ συντηρητικός, για την περίοδο 3 κυβερνήσεων νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών, των Καλντερόν, Νιέτο, Ομπραδόρ. Σύμφωνα με καταγγελίες πολλών λαϊκών οργανώσεων, ο «ναρκοπόλεμος» είναι το βολικό πρόσχημα για τη δολοφονία λαϊκών αγωνιστών που ενοχλούν το αστικό κράτος. Επίσης, χαρακτηριστική είναι η ατιμωρησία για τα περισσότερα από αυτά τα εγκλήματα. Από τα 1.800 αναφερόμενα εγκλήματα μόνο 133 κατέληξαν σε καταδίκη.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον 52 Νιγηριανοί σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής κατά τη σύγκρουση βυτιοφόρου καυσίμων με φορτηγό στην κεντρική Νιγηρία. Η σύγκρουση προκάλεσε ισχυρή έκρηξη.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Πάνω από 10.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν χτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην κομητεία Σαν Μπεραντίνο της Νότιας Καλιφόρνιας λόγω της πυρκαγιάς «Line Fire» που μαίνεται ανεξέλεγκτη σε έκταση περίπου 18.000 εκταρίων γης. Είναι η πέμπτη μεγαλύτερη φωτιά στην Καλιφόρνια και τετραπλασιάστηκε σε μέγεθος το Σάββατο.

ΑΡΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Η διοίκηση της «Boeing» αναγκάστηκε χτες να προσφέρει στο προσωπικό αύξηση 25% και τετραετούς διάρκειας σύμβαση εργασίας για να αποφύγει μαζική απεργία άνω των 30.000 εργαζομένων που είναι μέλη του συνδικάτου. Οι συνδικαλιζόμενοι εργαζόμενοι θα ψηφίσουν την Πέμπτη εάν δέχονται ή απορρίπτουν την πρόταση της διοίκησης.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν από την Παρασκευή νέες, εκτεταμένες πλημμύρες στο νότιο Μαρόκο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 11 άνθρωποι και να αγνοείται η τύχη άλλων 9. Οι καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν και τη γειτονική Αλγερία, όπου αναζητούνταν ως το βράδυ της Κυριακής δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από ορμητικά νερά.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τουλάχιστον 67 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό που φέρεται να εξαπέλυσαν χτες παραστρατιωτικοί σε λαϊκή αγορά της πόλης Σενάρ, στο νοτιοανατολικό Σουδάν. Δίκτυο Σουδανών γιατρών, που δημιουργήθηκε μετά το ξέσπασμα του πολέμου τον Απρίλη του 2023, έδωσε παρόμοιο απολογισμό, αυξάνοντας όμως τον αριθμό των τραυματιών σε «πάνω από 70».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ