ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λεφτά ... υπάρχουν για να «τρέξουν» τα επί πληρωμή χειρουργεία

Eurokinissi

Οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στον χώρο της Υγείας, προκειμένου να «τρέξει» ακόμα πιο γρήγορα η πολιτική της εμπορευματοποίησης, βρέθηκαν χτες στο επίκεντρο της σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας με τον Αδ. Γεωργιάδη και τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Στη συζήτηση ξεχώρισε η προσπάθεια να εφαρμοστεί ακόμα πιο γενικευμένα η αντιδραστική αλλαγή των επί πληρωμή χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία. Στο πλαίσιο αυτό, και με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, θα γίνουν καταρχάς 37.500 «δωρεάν απογευματινά χειρουργεία», με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αριθμός βέβαια που είναι σταγόνα στον ωκεανό της τεράστιας λίστας που υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο για μια επέμβαση, και υπό την αίρεση ότι θα τα δεχθεί η Κομισιόν. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αυτή η «φιλολαϊκή» εξαγγελία αντικειμενικά είναι στον «αέρα» από την ίδια την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, μετά τα τεράστια κενά σε υγειονομικούς και υποδομές.

«Σκοπός μας είναι μέσω αυτού του προγράμματος να μειώσουμε σημαντικά τις λίστες αναμονής ως προς τα χειρουργεία, ξεκινώντας από τα παλαιότερα περιστατικά και πηγαίνοντας προς τα πιο καινούρια», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, αποσιωπώντας ότι η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων θα αποδιαρθρώσει ακόμη περισσότερο την τακτική λειτουργία των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες οικογένειες να σπρώχνονται στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία.

Η ίδια μέχρι σήμερα εμπειρία, από τη λειτουργία αυτού του κατάπτυστου μέτρου, που απογειώνει την εμπορευματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, δείχνει ότι οι λίστες αναμονής κάθε άλλο παρά μειώθηκαν. Αλλωστε, μετά την ολοκλήρωση των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, η κανονικότητα θα είναι η πληρωμή των ασθενών για να χειρουργηθούν.

Στην κατεύθυνση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τη λογική της «ανταγωνιστικής επιχείρησης» και του ασθενούς - πελάτη, στη σύσκεψη εξετάστηκε επίσης η πορεία εκτέλεσης των έργων αναβάθμισης Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και άλλων εγκαταστάσεων στις δομές του ΕΣΥ, σε συνδυασμό με βέλτιστες πρακτικές για την υποδοχή και κατανομή περιστατικών, με πρόσχημα την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Συζητήθηκε, ακόμη, ο σχεδιασμός για τη δήθεν περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, τη στιγμή που η υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων χτυπά «κόκκινο».

«Θέλω να υπενθυμίσω την πολύ σημαντική ανακοίνωση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, που θα ενισχύσει σημαντικά το εισόδημά τους από τη στιγμή υλοποίησης του μέτρου. Ενα μέτρο το οποίο, εξάλλου, αποτελούσε πάγιο αίτημα των γιατρών του ΕΣΥ», επισήμανε ο πρωθυπουργός. Μόνο που το μέτρο της κυβέρνησης είναι «σταγόνα» και εξανεμίζεται πριν καν φτάσει στις τσέπες των γιατρών. Επίσης, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των λεγόμενων πρόσθετων εφημεριών το χάνουν από τη φορολόγηση μέσω της εφορίας. Ετσι αυτά που εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός απέχουν «έτη φωτός» από αυτά που διεκδικούν στην πραγματικότητα οι γιατροί του ΕΣΥ.

«Υποδέχονται» σήμερα αγωνιστικά τον υφυπουργό Υγείας στο «Θριάσιο»

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες και σε άλλες περιοχές

Με στάση εργασίας (9 π.μ. - 11 π.μ.) και συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου «υποδέχεται» σήμερα αγωνιστικά τον υφυπουργό Υγείας, Δ. Βαρτζόπουλο, το Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας (ΓΝΕ) «Θριάσιο».

«"Υποδεχόμαστε" τον υφυπουργό Εμπορίου Ψυχικής Υγείας της κυβέρνησης ΝΔ που συνεχίζει την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα και τις ζωές μας», σχολιάζει το Σωματείο. Καταγγέλλει την πολιτική των κυβερνήσεων και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισημαίνοντας τα τραγικά αποτελέσματα για ασθενείς και εργαζόμενους, «με ενδεικτικό παράδειγμα τη γιγάντωση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα, στον οποίο λειτουργούν 4.700 κλίνες, ενώ στον δημόσιο τομέα λειτουργούν μόνο 900 ψυχιατρικές κλίνες».

Αντίστοιχα, το Σωματείο χαρακτηρίζει πρόκληση τις κυβερνητικές διακηρύξεις για τη δήθεν «αναβάθμιση των δημόσιων μονάδων Υγείας», την ίδια στιγμή που ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων μειώνεται και η ιδιωτικοποίηση σε σίτιση, φύλαξη και καθαριότητα επεκτείνεται, ενώ εκατοντάδες συμβασιούχοι απολύονται.

«Απόδειξη της επικίνδυνης υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας και του ΕΚΑΒ στη Δυτική Αττική είναι το πρόσφατο τραγικό περιστατικό όπου 58χρονος κατέληξε σε κεντρικό δρόμο του Ασπροπύργου, περιμένοντας ασθενοφόρο για 45 λεπτά», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Προειδοποιεί ότι η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας θα χειροτερέψει «λόγω της ανεπαρκέστατης κρατικής χρηματοδότησης, της εφαρμογής των DRG, της επέκτασης των Συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, της μετατροπής των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», ενώ οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για καθημερινή πρωινή εφημερία μεγάλων νοσοκομείων θα οδηγήσουν «σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών», σε όφελος του ιδιωτικού τομέα. «Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργαζόμενους», σχολιάζει το Σωματείο και στέλνει μήνυμα ότι οι αγώνες των υγειονομικών και των συνδικάτων τους δεν θα αφήσουν την κυβέρνηση και την πολιτική της σε «χλωρό κλαρί».

Σύσκεψη στο «Αττικόν» ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για καθημερινή εφημερία

Στο μεταξύ, τις αντιδράσεις των υγειονομικών έχουν προκαλέσει τα σχέδια του υπουργείου Υγείας για αλλαγές στο καθεστώς εφημερίας μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής. Με βάση τα σενάρια που διακινούνται, η κυβέρνηση προετοιμάζει καθεστώς καθημερινής πρωινής εφημερίας για μια σειρά από μεγάλα νοσοκομεία, συμπληρωματικά στην 24ωρη εφημερία τους, επιβάλλοντας ένα μέτρο που θα οδηγήσει γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους στην εξάντληση, ενώ θα υποβαθμίσει την τακτική λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων και τις υπηρεσίες τους. Να οργανώσουν την παρέμβασή τους για να μην περάσει το συγκεκριμένο μέτρο, διεκδικώντας τα δικαιώματα υγειονομικών και ασθενών, καλεί τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο το Σωματείο Εργαζομένων στο «Αττικόν». Για τον σκοπό αυτό προχωρά σε σύσκεψη την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη, στις 3 μ.μ., στο μεγάλο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Συνέχεια στις πρωτοβουλίες για την Υγεία από το Εργατικό Κέντρο Σάμου

Τις πρωτοβουλίες του στο μέτωπο της Υγείας συνεχίζει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, με σύσκεψη σωματείων και φορέων που οργανώνει τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του στο Βαθύ. Η σύσκεψη παίρνει τη σκυτάλη από τη μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στις 28 Αυγούστου στα νησιά της Σάμου και της Ικαρίας. Στον απόηχο της μαζικής συμμετοχής στις συγκεντρώσεις, εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης έσπευσαν να συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας, ενώ η διαμαρτυρία του λαού έγινε μοχλός πίεσης για να εξαγγελθούν προσλήψεις προσωπικού.

«Η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα ότι ο λαός μας δεν ανέχεται άλλο την κοροϊδία και απαιτεί εδώ και τώρα πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων και όλων των δημόσιων δομών Υγείας των νησιών μας. Φοβούνται τη λαϊκή οργή, φοβούνται τους δίκαιους λαϊκούς αγώνες γιατί ξέρουν ότι μόνο αυτοί μπορούν να φέρουν αποτελέσματα», τονίζει το Εργατικό Κέντρο. Καλεί τα σωματεία και τους φορείς να προετοιμάσουν τα επόμενα βήματά τους, ώστε όσα εξαγγέλθηκαν να γίνουν άμεσα πράξη και να μη μείνουν στα χαρτιά, αλλά και για να δοθεί συνέχεια στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, μιας και οι όποιες εξαγγελίες δεν αρκούν για να δοθεί λύση στα μεγάλα προβλήματα των δημόσιων δομών Υγείας.

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πληρωμένη απάντηση στον υπουργό «εμπορίου της Υγείας»

Απάντηση στον υπουργό «εμπορίου της Υγείας», ο οποίος με τις πολλές καθημερινές αναρτήσεις του στο διαδίκτυο συνεχίζει τις φαιδρές επιθέσεις απέναντι στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, δίνει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Αυτήν τη φορά ο Αδ. Γεωργιάδης με λογιστικές αλχημείες προσπάθησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει ότι η πλειοψηφία των υγειονομικών είναι με το μέρος της κυβέρνησης, «γιατί αυτή προσπαθεί».

Μετά και το ξεγύμνωμά του, όταν έχασε την ψυχραιμία του και άρχισε να κουνάει το δάχτυλο τραμπουκίζοντας τον πρόεδρο της ΕΝΙΘ Χρήστο Καραχρήστο, ο υπουργός είχε φτάσει στο σημείο να ασχοληθεί με τα ποσοστά συμμετοχής στη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ στις 6/9, μία από τις δεκάδες κινητοποιήσεις των υγειονομικών τα τελευταία χρόνια. Παρουσίασε χαμηλά ποσοστά για το ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» αλλά και συνολικά για τη Βόρεια Ελλάδα, διαιρώντας μάλιστα τους συμμετέχοντες με το σύνολο των εργαζομένων!

«Καταλαβαίνουμε τη σύγχυσή του και τον εκνευρισμό του. Είναι δύσκολο να αντιμετωπίζει συνεχώς αληθινούς υγειονομικούς που αναδεικνύουν τα προβλήματα μέσα στα νοσοκομεία που περιδιαβαίνει για να κόψει κορδέλες, και δεν βρίσκει επίδοξους "χειροκροτητές"», σημειώνει η ΕΝΙΘ.

Και προσθέτει για την «άγνοια» του Αδ. Γεωργιάδη:

«Δεν ξέρει...

-- Πως το ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου ήταν σε γενική εφημερία την προηγούμενη ημέρα, 5/9, με εκατοντάδες εργαζόμενους να παραμένουν άγρυπνοι έως και 30 συνεχόμενες ώρες στις βάρδιες του ολέθρου;

-- Πως στο νοσοκομείο υπάρχουν και άλλες βάρδιες εκτός της πρωινής, την οποία αφορούσε η στάση εργασίας; Εκτός αν νομίζει ότι εκτός από τις ...Κυριακές, τα νοσοκομεία κλείνουν και μετά το μεσημέρι...

-- Πως στο σύνολο των εργαζομένων είναι και όσοι κατάφεραν μόλις να πάρουν ένα από τα πολλά (έως και πάνω από 100) χρωστούμενα ρεπό; Πως κάποιοι ήταν σε άδεια, από αυτές που τους χρωστά το νοσοκομείο από το 2022;

-- Πως για την κάλυψη των αναγκών των κλινικών, χειρουργείων και κλινικών χρειάζεται ελάχιστο προσωπικό ασφαλείας, με το νοσοκομείο συνεχώς να λειτουργεί σχεδόν σε αυτά τα όρια όλη μέρα, λόγω των τεράστιων ελλείψεων;

Μια χαρά τα ξέρει. Αλλά αντί να απαντήσει στις αγωνίες υγειονομικών και ασθενών για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, διαλέγει για άλλη μια φορά να χυδαιολογήσει».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φθηνά προπαγανδιστικά τρικ για να προωθήσει πιο αποφασιστικά την εμπορευματοποίηση

Σε σχόλιό του για την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο υπ. Υγείας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η σύσκεψη του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν προαναγγέλλει καμία θετική εξέλιξη για την υγεία του λαού. Αποτελεί ένα ακόμα φθηνό προπαγανδιστικό τρικ της κυβέρνησης, για να δικαιολογήσει την αντιλαϊκή πολιτική που προκαλεί δικαιολογημένη αγανάκτηση. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που διαλύει την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση, μετά τις αυξήσεις στα φάρμακα, η ΝΔ έρχεται να προωθήσει πιο αποφασιστικά την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας.

Οι εξαγγελίες για κάποια δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση και η ΕΕ βρίσκουν λεφτά, για να επιβάλουν τον θεσμό των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, αλλά δεν βρίσκουν για να ανοίξουν τις εκατοντάδες κλειστές χειρουργικές αίθουσες και να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για να εξυπηρετούνται οι ασθενείς και να μειωθούν οι τεράστιες λίστες αναμονής της ντροπής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ