Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λεφτά ... υπάρχουν για να «τρέξουν» τα επί πληρωμή χειρουργεία

Eurokinissi

Οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στον χώρο της Υγείας, προκειμένου να «τρέξει» ακόμα πιο γρήγορα η πολιτική της εμπορευματοποίησης, βρέθηκαν χτες στο επίκεντρο της σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας με τον Αδ. Γεωργιάδη και τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Στη συζήτηση ξεχώρισε η προσπάθεια να εφαρμοστεί ακόμα πιο γενικευμένα η αντιδραστική αλλαγή των επί πληρωμή χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία. Στο πλαίσιο αυτό, και με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, θα γίνουν καταρχάς 37.500 «δωρεάν απογευματινά χειρουργεία», με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αριθμός βέβαια που είναι σταγόνα στον ωκεανό της τεράστιας λίστας που υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο για μια επέμβαση, και υπό την αίρεση ότι θα τα δεχθεί η Κομισιόν. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αυτή η «φιλολαϊκή» εξαγγελία αντικειμενικά είναι στον «αέρα» από την ίδια την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, μετά τα τεράστια κενά σε υγειονομικούς και υποδομές.

«Σκοπός μας είναι μέσω αυτού του προγράμματος να μειώσουμε σημαντικά τις λίστες αναμονής ως προς τα χειρουργεία, ξεκινώντας από τα παλαιότερα περιστατικά και πηγαίνοντας προς τα πιο καινούρια», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, αποσιωπώντας ότι η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων θα αποδιαρθρώσει ακόμη περισσότερο την τακτική λειτουργία των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες οικογένειες να σπρώχνονται στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία.

Η ίδια μέχρι σήμερα εμπειρία, από τη λειτουργία αυτού του κατάπτυστου μέτρου, που απογειώνει την εμπορευματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, δείχνει ότι οι λίστες αναμονής κάθε άλλο παρά μειώθηκαν. Αλλωστε, μετά την ολοκλήρωση των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, η κανονικότητα θα είναι η πληρωμή των ασθενών για να χειρουργηθούν.

Στην κατεύθυνση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τη λογική της «ανταγωνιστικής επιχείρησης» και του ασθενούς - πελάτη, στη σύσκεψη εξετάστηκε επίσης η πορεία εκτέλεσης των έργων αναβάθμισης Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και άλλων εγκαταστάσεων στις δομές του ΕΣΥ, σε συνδυασμό με βέλτιστες πρακτικές για την υποδοχή και κατανομή περιστατικών, με πρόσχημα την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Συζητήθηκε, ακόμη, ο σχεδιασμός για τη δήθεν περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, τη στιγμή που η υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων χτυπά «κόκκινο».

«Θέλω να υπενθυμίσω την πολύ σημαντική ανακοίνωση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, που θα ενισχύσει σημαντικά το εισόδημά τους από τη στιγμή υλοποίησης του μέτρου. Ενα μέτρο το οποίο, εξάλλου, αποτελούσε πάγιο αίτημα των γιατρών του ΕΣΥ», επισήμανε ο πρωθυπουργός. Μόνο που το μέτρο της κυβέρνησης είναι «σταγόνα» και εξανεμίζεται πριν καν φτάσει στις τσέπες των γιατρών. Επίσης, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των λεγόμενων πρόσθετων εφημεριών το χάνουν από τη φορολόγηση μέσω της εφορίας. Ετσι αυτά που εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός απέχουν «έτη φωτός» από αυτά που διεκδικούν στην πραγματικότητα οι γιατροί του ΕΣΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ