ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΤΗΣΙΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΚΡΑΒΑΣ
Τα πρωτοβρόχια το μετέτρεψαν σε βούρκο

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του πόρταλ «902.gr» για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε το Κέντρο μετά την πρόσφατη βροχόπτωση στην Αθήνα

Η κατάσταση στο Αθλητικό Κέντρο Γκράβας μετά την πρόσφατη βροχή στην Αθήνα
Η κατάσταση στο Αθλητικό Κέντρο Γκράβας μετά την πρόσφατη βροχή στην Αθήνα
Τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου ήταν αρκετά για να αποκαλύψουν μια πτυχή της κατάστασης στην οποία βρίσκονται αρκετοί από τους ανοιχτούς αθλητικούς χώρους της Αθήνας, παρά τις κατά καιρούς μεγαλοστομίες τόσο του δήμου Αθηναίων όσο και των κυβερνήσεων διαχρονικά, περί αναβάθμισης των χώρων και της υλικοτεχνικής υποδομής. Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι τα λεγόμενα των αρμοδίων απατούν... Είναι χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ στο πόρταλ «902.gr» για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε το Αθλητικό Κέντρο Γκράβας στα Πατήσια ύστερα από λίγη ώρα βροχόπτωσης στην Αθήνα, που μάλιστα ήταν η πρώτη από σχεδόν τρεισήμισι μήνες.

Οσοι επισκέφτηκαν το Κέντρο χτες βρήκαν ξηλωμένο τον τάπητα στον στίβο, και έναν βούρκο να κλείνει τη ράμπα εισόδου αναπήρων. Η βροχή της προηγούμενης μέρας αρκούσε για να κάνει μη προσβάσιμες τις μοναδικές αθλητικές εγκαταστάσεις των πυκνοκατοικημένων γειτονιών των Πατησίων, της Κυψέλης και του Γαλατσίου. Μόνο χάρη στις προσπάθειες που έκαναν οι φύλακες του Αθλητικού Κέντρου από τα χαράματα έγινε εφικτό να καθαρίσει κάπως η κύρια είσοδος, ώστε να μπορεί να μπει ο κόσμος.

Ωστόσο, από τα βουλωμένα φρεάτια, που έχουν μείνει ασυντήρητα από τον δήμο Αθήνας, η ράμπα από την οποία μπαίνουν οι ανάπηροι έχει γίνει αδιαπέραστος βούρκος, ενώ οι φύλακες δηλώνουν ότι πολλές φορές αναγκάζονται να ξεβουλώνουν τα φρεάτια με δικά τους έξοδα. Την ίδια στιγμή η εικόνα του στίβου είναι αποκαρδιωτική και πολλαπλά επικίνδυνη για τους αθλούμενους, καθώς πέρα από τον βούρκο ακριβώς δίπλα στα όργανα γυμναστικής, ο στίβος έχει ξηλωθεί σε πολλά σημεία.

Στις φωτογραφίες που τράβηξαν αναγνώστες του «902.gr» φαίνεται ξεκάθαρα ότι μια βροχή κάνει τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Αθήνας άχρηστες ή μισο-άχρηστες για μέρες, αφού και η καινούργια δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ τις έχει αφήσει εγκαταλειμμένες, μη δίνοντας τα αναγκαία για τη συντήρησή τους, την ώρα που δίνει εκατομμύρια για την κατασκευή και παραχώρηση γηπέδων σε επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες ΠΑΕ.

NATIONS LEAGUE
Ιδανικό ξεκίνημα και υποσχέσεις από την Εθνική

Eurokinissi

Με ιδανικό τρόπο ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στον 2ο όμιλο της 2ης κατηγορίας του Nations League η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Μετά το 3-0 επί της Φινλανδίας στην πρεμιέρα, για τη 2η αγωνιστική η Ελλάδα νίκησε και την Ιρλανδία, 2-0 στο Δουβλίνο, έκανε το 2 στα 2 και παρέμεινε στην κορυφή του ομίλου μαζί με το φαβορί για την πρωτιά, την Αγγλία, που επίσης ξεκίνησε με δύο νίκες επί της Ιρλανδίας και της Φινλανδίας, με το ίδιο σκορ, 2-0, αλλά η Ελλάδα υπερτερεί στην ισοβαθμία.

Ετσι ο επόμενος αγώνας της Εθνικής, με αντίπαλο την Αγγλία στο «Γουέμπλεϊ» αρχές Οκτώβρη, γίνεται ντέρμπι κορυφής, με την ελληνική ομάδα να επιδιώκει το θετικό αποτέλεσμα που θα της δώσει περισσότερες ελπίδες για την πρωτιά και την απευθείας άνοδο στην 1η κατηγορία. Παράλληλα βέβαια η Εθνική έχει ως στόχο είτε την 1η είτε τη 2η θέση στον όμιλο προκειμένου να έχει το δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση στο Μουντιάλ 2026, αν δεν τα καταφέρει μέσα από την προκριματική διαδικασία, που θα ξεκινήσει τον Μάρτη του 2025.

Πέρα από τα βαθμολογικά οφέλη, αυτό που μένει από τους δύο πρώτους αγώνες της ανανεωμένης Εθνικής στο Nations League είναι η πολύ καλή αγωνιστική εικόνα της ομάδας και με τη Φινλανδία και με την Ιρλανδία. Ετσι, το ντεμπούτο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής υπήρξε απόλυτα επιτυχημένο.

Αντεξε και «μίλησε» στην επανάληψη

Στον αγώνα στο Δουβλίνο η ελληνική ομάδα είχε να αντεπεξέλθει αφενός στο ζήτημα των αλλαγών στο βασικό σχήμα τις οποίες πραγματοποίησε ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός, αφετέρου στην πίεση που άσκησε η Ιρλανδία, καθότι δεν είχε περιθώρια νέας απώλειας. Η Εθνική όμως άντεξε και ακολούθως «χτύπησε» σε καίρια σημεία του ματς, στην αρχή και στο τέλος του δευτέρου μέρους, με τα γκολ των Φώτη Ιωαννίδη (50') και Χρήστου Τζόλη (87') που έφεραν τη νίκη. Ο πρώτος, μάλιστα, αναδείχθηκε πρωταγωνιστής για την Εθνική σε δεύτερο συνεχόμενο ματς.

Ιρλανδία: Κέλεχερ, Ο' Σέι, Ομομπαμιντέλε (74' Ντόχερτι), Κόλινς, Μπρέιντι, Ογκμπένε (84' Ρόμπινσον), Σμόλμπον, Μόλουμπι (63' Φέργκιουσον), Μπράουν, Νάιτ (74' ΜακΑτίρ), Σμόντικς (84' Ιντα).

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Ρότα, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης (67' Πέλκας), Σιώπης (89' Ντόη), Χατζηγιοβάννης (67' Ζαφείρης), Μπακασέτας, Τζόλης (89' Βαγιαννίδης), Ιωαννίδης (89' Παυλίδης).

Η βαθμολογία: ΕΛΛΑΔΑ 6, Αγγλία 6, Ιρλανδία 0, Φινλανδία 0.

SUPER LEAGUE
Θέμα Φοφανά στο ... παρά ένα για την ΑΕΚ

Στο «παρά ένα» της λήξης της μεταγραφικής περιόδου για τις ελληνικές ομάδες (χθες, 11/9) υπήρξε έντονη φημολογία ότι ΑΕΚ και Τσέλσι είχαν «ξαναζεστάνει» την υπόθεση του 21χρονου Ιβοριανού επιθετικού Νταβίντ Φοφανά, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αποτελούσε τον Νο 1 στόχο της «Ενωσης» για τη θέση 9. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις με τον αγγλικό σύλλογο, που εντάθηκαν στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας, δεν είχαν θετική κατάληξη, με την υπόθεση να εγκαταλείπεται από την ΑΕΚ στις αρχές αυτής της βδομάδας. Οι πληροφορίες μιλούσαν για πρόθεση της Τσέλσι να παραχωρήσει τον παίκτη με τη μορφή δανεισμού, χθεσινοβραδινή φημολογία όμως έκανε λόγο για νέες διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Την ίδια ώρα το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ, ο Αϊτινός διεθνής επιθετικός Φρανζί Πιερό, κατά την πρώτη του προπόνηση χτες στα Σπάτα έδειξε πανέτοιμος για δράση. Η «Ενωση» ήρθε σε συμφωνία μέχρι το 2027 με τον υψηλόσωμο 29χρονο, ο οποίος αγωνιζόταν στη Μακάμπι Χάιφα.

Διαιτητές: Ο Σλοβένος Σλάβκο Βίντσιτς, κατηγορίας Elite της UEFA, ορίστηκε από την Επιτροπή Διαιτησίας να διευθύνει το ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής της Super League μεταξύ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού στην Τούμπα, στην επανέναρξη του πρωταθλήματος μετά τη διακοπή για τους διεθνείς αγώνες. Οι διαιτητές στα άλλα ματς: Παπαπέτρου στο Λαμία - Athens Kallithea, Πουλικίδης στο Πανσερραϊκός - Λεβαδειακός, Βεργέτης στο Ολυμπιακός - Παναιτωλικός, Σιδηρόπουλος στο ΟΦΗ - Αρης, Φωτιάς στο ΑΕΚ - Βόλος.

ΟΦΗ: Η ομάδα του Ηρακλείου ανακοίνωσε την απόκτηση του 30χρονου Μεξικανού κεντρικού αμυντικού Γιόρδαν Σίλβα για έναν χρόνο.

Πανσερραϊκός: Τα «λιοντάρια» επισημοποίησαν τη μεταγραφή του 26χρονου Σενεγαλέζου δεξιού μπακ Μούσα Ουαγκέ, ο οποίος αγωνιζόταν στην κυπριακή Ανόρθωση.

ΒASKET LEAGUE
Νέο πλήγμα με Μιλουτίνοφ στον Ολυμπιακό

Ατυχος στάθηκε για άλλη μια φορά ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο Σέρβος σέντερ του Ολυμπιακού τέθηκε νοκ άουτ για τουλάχιστον ενάμιση μήνα, μετά τον τραυματισμό που υπέστη στην προπόνηση της Δευτέρας. Ο παίκτης υποβλήθηκε σε εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι υπέστη διάστρεμμα β' βαθμού, και θα ξεκινήσει άμεσα πρόγραμμα αποθεραπείας.

Τα νέα δεδομένα, λίγο πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων του Ολυμπιακού, φέρνουν νέο «πονοκέφαλο» για τον Γιώργο Μπαρτζώκα σε ό,τι αφορά τις θέσεις κάτω από το καλάθι, αφού - θυμίζουμε - παραμένει εκτός δράσης και ο επίσης τραυματίας Μουσταφά Φαλ. Με τους δύο βασικούς του σέντερ εκτός δράσης ο Ελληνας τεχνικός θα πρέπει να βρει λύση για τη θέση 5, με τον Ράιτ να φαντάζει ο πρώτος επιλαχών για την κάλυψη του κενού. Χτεσινές πληροφορίες, επίσης, έκαναν λόγο για πιθανή παραμονή του Πετρούσεφ, ο οποίος επρόκειτο να παραχωρηθεί δανεικός στον Ερυθρό Αστέρα.

ΠΟΛΟ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Κ18
Στην Κίνα με βλέψεις βάθρου η Εθνική νεανίδων

Αντίστροφα μετράει η Εθνική πόλο νεανίδων για τη μεγάλη πρόκληση της συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ18, που θα διεξαχθεί στην Τσενγκντού της Κίνας από 15 έως 22 Σεπτέμβρη.

Με τον αέρα της κατάκτησης του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18 στο Ζάγκρεμπ στις αρχές του καλοκαιριού, η Εθνική νεανίδων ετοιμάζεται να πάρει μέρος σε άλλη μια σημαντική διεθνή διοργάνωση και οι ελπίδες για βάθρο δεν κρύβονται, όπως δείχνουν και οι σχετικές δηλώσεις της τεχνικού της ομάδας, Ευτυχίας Καραγιάννη, στην επίσημη ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας.

Η 15άδα της ελληνικής αποστολής: Ευτυχία Κωνσταντοπούλου, Κασιάνα - Μαρία Μαργαρίτη, Ευσταθία - Νεφέλη Κοβάτσεβιτς, Ασπασία Φουράκη, Δέσποινα Δρακωτού, Νίκη - Πατρίτσια Πιοβάν, Ιωάννα Κανελλοπούλου, Ελένη Μπέτα, Μαρία - Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Θεοφανία Γαλανοπούλου, Ασημίνα Κλαψιανού, Αριάδνη - Παντελία Καραμπέτσου, Νικολέτα Κυριακοπούλου, Ολγα Οικονόμου, Νεφέλη - Αννα Κρασσά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ