ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Νέα ψυχρολουσία με χαράτσι στη ... βρύση για τα λαϊκά νοικοκυριά

Με κριτήριο το «νερό - εμπόρευμα» και τη λογική της «μείωσης της ζήτησης», που προβλέπουν οι Οδηγίες της ΕΕ

Ενα νέο σοκ περιμένει τα λαϊκά νοικοκυριά το επόμενο διάστημα, με τις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού που εξήγγειλε ουσιαστικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ με πρόσχημα την «κλιματική κρίση» και τη λειψυδρία. Ετσι, στο κύμα ακρίβειας στο σούπερ μάρκετ και στην Ενέργεια, στους χαμηλούς μισθούς και στη φορολεηλασία, θα προστεθεί τώρα και η αύξηση της τιμής του νερού.

Χτες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ανάμεσα σε άλλα: «Σε αυτή τη φάση ζητάμε κατανάλωση με μέτρο. Αν έχουμε κακή περίοδο, μπορεί να εξετάσουμε και άλλα μέτρα που να περιορίζουν την κατανάλωση για να έχουμε ασφάλεια στην πιθανότητα ακραίων φαινομένων». Και προανήγγειλε ρύθμιση για τα τιμολόγια του νερού, τα οποία - όπως είπε - δεν θα μπορούν να αυξηθούν περισσότερο από το όριο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Επιπλέον, θα προβλέπεται δυνατότητα κλιμακωτής χρέωσης από τον πάροχο ανάλογα με την κατανάλωση, με την υποχρέωση η πρώτη κλίμακα να είναι «προσιτή οικονομικά».

Τι θα συμβεί στην πραγματικότητα;

Στην πραγματικότητα, είναι προφανές ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για υπέρογκες αυξήσεις στο νερό με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα αλλάξει η τιμολόγησή του, με τα τιμολόγια να καθορίζονται από τους παρόχους και να ελέγχονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποχέτευσης, Ενέργειας και Υδρευσης (ΡΑΑΕΥ). Και βέβαια γνωστό - και από την περίπτωση της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας - είναι το πού καταλήγει η πολιτική αυτή: Σε πανάκριβο νερό - εμπόρευμα, που σημαίνει ότι τα λαϊκά στρώματα θα πουν «το νερό νεράκι».

Οσο για το υποτιθέμενο «πλαφόν» στο ύψος του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, αυτό σημαίνει ότι αυξήσεις θα υπάρξουν σίγουρα αλλά για ένα διάστημα όχι μεγαλύτερες από 3% που «τρέχει» ο πληθωρισμός σήμερα, λεηλατώντας το λαϊκό εισόδημα.

Ολα αυτά με την επίκληση της «κλιματικής αλλαγής» και της λειψυδρίας, με τον Σκυλακάκη να λέει ότι «εφόσον η ανομβρία συνεχιστεί, τα υφιστάμενα αποθέματα για την Αττική αρκούν για 4 έτη. Οι κυριότερες παρεμβάσεις που δρομολογούνται είναι η ενίσχυση του ταμιευτήρα του Εύηνου, αλλά και η διασύνδεση με τα Κρεμαστά». Μίλησε επίσης για «στρατηγική εφεδρεία με αφαλάτωση, εκμεταλλευόμενοι ότι στο μέλλον το ενεργειακό κόστος θα είναι χαμηλότερο». Σύμφωνα με τον Θ. Σκυλακάκη, μακροπρόθεσμα υπάρχει και το νερό της Ψυτάλλειας που μπορεί να αξιοποιηθεί για βιομηχανική χρήση και άρδευση, ενώ κάποια στιγμή θα εξεταστεί και το ζήτημα των όμβριων υδάτων.

Ο δε διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπος Σαχίνης, επισήμανε ότι αν δεν κάνουμε κάτι, είναι πιθανό να μην έχουμε νερό «μακροπρόθεσμα». Οπως τόνισε, τον Οκτώβρη του 2022 τα αποθέματα ήταν πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας, ωστόσο οι τελευταίοι άνυδροι χειμώνες οδήγησαν σε μείωση των αποθεμάτων. Τόνισε, δε, ότι πρέπει να δοθεί μακροπρόθεσμη λύση για τα επόμενα 50 χρόνια. Αναφερόμενος στην υδροδότηση στην Αθήνα, σημείωσε ότι μέχρι πριν από δύο μήνες το νερό ερχόταν από τη λίμνη του Εύηνου που τροφοδοτεί μαζί με ποταμούς τη λίμνη του Μόρνου. Τώρα, σύμφωνα με τα μοντέλα της ΕΥΔΑΠ, σε συνεργασία με το ΕΜΠ, προβλέπεται η προσθήκη εφεδρικών ταμιευτήρων. Εχει μπει σε λειτουργία η λίμνη της Υλίκης που είναι εφεδρική, αλλά έχει «ενεργειακό κόστος».

Από τα παραπάνω είναι σαφές το «μήνυμα» που στέλνει η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις αντίστοιχες δεσμεύσεις της ΕΕ, ότι τη στιγμή που στην Ελλάδα λόγω της ανυπαρξίας των κατάλληλων έργων υποδομής, ουσιαστικά το νερό που «πέφτει» χάνεται (απαρχαιωμένο δίκτυο, διευθέτηση χειμάρρων, δημιουργία ταμιευτήρων κ.λπ.) η «λύση» είναι να χαρατσώσουν ξανά τον λαό που τον κατηγορούν πως κάνει «αλόγιστη χρήση»!

Επένδυση 1,5 δισ. ευρώ για το χαράτσωμα

Στο μεταξύ, προχτές το βράδυ ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης που έγινε κατά τη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, ανέδειξε ότι ενώ από τη μια πλευρά οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη για επαρκές και ποιοτικό νερό για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, από την άλλη η λειψυδρία ορίζεται με βάση τις ανάγκες της αγοράς, ως «ανισοκατανομή ανάμεσα στη ζήτηση και στην προσφορά».

Ειδική αναφορά έκανε και στην Οδηγία - πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το νερό, που μιλάει για μείωση της ζήτησης, την ώρα που «χάνουμε μεγάλες ποσότητες νερού που καταλήγουν στον Παγασητικό» και «όχι μεγάλα έργα στα βουνά, όπου συγκρατείται το νερό, γιατί είναι κοστοβόρα, με την έννοια του κόστους που θέτουν η ΕΕ, οι κυβερνήσεις για τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της προστασίας της ζωής. Ο,τι δεν έχει παραγωγικό αποτύπωμα για έναν επιχειρηματικό όμιλο είναι κόστος».

Για το παιχνίδι με το μπαλάκι ευθυνών, στο οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση, ο Β. Μεταξάς τόνισε: «Κάνατε διάχυση των αρμοδιοτήτων σε δήμους, Περιφέρειες, σπάσατε οργανισμούς και τώρα χύνετε κροκοδείλια δάκρυα». Ακόμα, πρόσθεσε ότι με τη δημιουργία του ΟΦΥΠΕΚΑ «τα ενσωματώσατε όλα για να γλιτώσετε κόστος», ενώ στάθηκε και στην προσπάθεια της κυβέρνησης, με την οποία συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, να μετατρέψει τις προστατευόμενες περιοχές σε πεδίον δόξης λαμπρό για επενδύσεις, όπως και στα έργα ύδρευσης, τα οποία επιλέγονται με κριτήριο το «νερό - εμπόρευμα» και τη λογική της «μείωσης της ζήτησης», φέρνοντας σε αυτό το σημείο το παράδειγμα του 1,5 δισ. ευρώ που δόθηκαν για έργα, μεταξύ άλλων και για την τοποθέτηση ψηφιακών υδρομετρητών για να «χαρατσώνεται πιο αποτελεσματικά ο λαός και να λέει το νερό νεράκι».

Και ανέδειξε ότι η λύση στο χάσμα μεταξύ επιστημονικής και τεχνολογικής δυνατότητας και της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ, δηλαδή στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, με το νερό να είναι κοινωνικό αγαθό, το κριτήριο για την αξιοποίησή του να συμβαδίζει με τις ανάγκες του λαού και με τις μονάδες επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης - άρδευσης να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία.

ΣΥΡΙΖΑ
Κλιμακώνεται η μάχη για την καρέκλα

...και οι «εποικοδομητικές» ιδέες για την αναστήλωση της σάπιας σοσιαλδημοκρατίας

«Τρέχει» από προχτές το χρονοδιάγραμμα εκλογής νέου προέδρου, καθώς η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε εκλογές τέλος Νοέμβρη και δεύτερος γύρος αν απαιτηθεί αρχές Δεκέμβρη. Οι Π. Πολάκης, Απ. Γκλέτσος και Ν. Φαραντούρης έχουν ανοιχτά δηλώσει την επιθυμία τους να πάρουν μέρος στην κούρσα, κλειστά κρατάει τα χαρτιά του ο Στ. Κασσελάκης, ενώ και οι «87» δεν έχουν ανακοινώσει ποιον θα στηρίξουν για την προεδρία.

Στο μεταξύ η καρεκλομαχία με μπηχτές για το ποιος υπηρετεί τον στόχο της αναμόρφωσης της σοσιαλδημοκρατίας και ποιος τον υπονομεύει καλά κρατεί. Σε συνέντευξή του στο «Mega» ο Σ. Φάμελλος κράτησε αποστάσεις απ' τους «87», υποστηρίζοντας πως «όλη αυτή η κρίση μας αφορά και έχουμε ευθύνες όλοι. Δεν δημιουργήθηκε η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη. Υπήρχαν και πριν θέματα. Πιθανόν είναι ένα σύμπτωμα αυτής της κρίσης όλο αυτό που περάσαμε. Πρέπει να δούμε πώς θα το επουλώσουμε ως αρνητικό αποτύπωμα και πώς θα μπορούμε να προτείνουμε κάτι για την επόμενη ημέρα» και πρόσθεσε αρνούμενος να τοποθετηθεί για το αν ο ίδιος προσωπικά θα θέσει υποψηφιότητα: «Θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη που έγιναν την προηγούμενη φορά και να συνεννοηθούμε όλοι μαζί για την επόμενη ημέρα, έτσι ώστε ο πρόεδρος ή πρόεδρος και τα κεντρικά στελέχη να είναι και αποτελεσματικό επιτελείο για την κοινωνία και να υπηρετούν το ίδιο σχέδιο», αυτό του εγκλωβισμού του λαού στα «θέλω» του κεφαλαίου με «προοδευτικό» τάχα μανδύα.

Κοινό ψηφοδέλτιο με ΠΑΣΟΚ...

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, συνεχίζονται οι διεργασίες που ακουμπούν και το άλλο «ποδάρι» της σοσιαλδημοκρατίας: Ενδεικτική η δήλωση Ραγκούση σε συνέντευξή του, όπου μίλησε για σχηματισμό κοινού ψηφοδελτίου με το ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να ξεπεραστεί το «εμπόδιο» που βάζει σε συνασπισμό κομμάτων ο εκλογικός νόμος. Και πρόσθεσε: «Η συνεργασία δεν θα οδηγήσει στην κατάργηση των υφιστάμενων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν ως αυτόνομα κόμματα. Από εκεί και πέρα βλέπουμε το θέμα των κοινών ψηφοδελτίων, ενός ψηφοδελτίου για την ακρίβεια». Ενώ σε άλλη του συνέντευξη σημείωσε πως «θα προτείνω στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσουν Στέφανο Κασσελάκη για πολιτικούς λόγους», προσθέτοντας πως «αν ο Κασσελάκης κάνει πολιτικό φορέα, θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος».

«Στα όρια της προβοκάτσιας» κινείται, σύμφωνα με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, η συζήτηση περί νέου κόμματος από τον Στ. Κασσελάκη. Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» υποστήριξε πως «αυτό για το νέο κόμμα είναι κάτι στα όρια της προβοκάτσιας». Εκτίμησε ότι ο Στ. Κασσελάκης θα είναι ξανά υποψήφιος και κατήγγειλε ότι τον παραμέρισε «μια γραφειοκρατία που είναι ίδια με αυτή που γκρέμισε τον Αλέξη Τσίπρα, τώρα λέγονται 87, 90, 100, οι ίδιοι άνθρωποι είναι, αξιοποιώντας έναν συσχετισμό στην Κεντρική Επιτροπή που δεν έχει ενσωματώσει τον συσχετισμό Κασσελάκη διότι είχε εκλεγεί το 2019».

Αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο έγινε η ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή, την κατήγγειλε λέγοντας ότι «μια ψηφοφορία που έχει στοιχεία και της μυστικής και της φανερής είναι μια διαδικασία αντιφατική, ερμαφρόδιτη, τραγελαφική, ήταν λίγο από όλα για να χειραγωγηθεί το αποτέλεσμα. Αντίκειται στη λογική μια φανερή και μυστική ψηφοφορία». Αυτός ο τραγέλαφος βέβαια παρουσιάζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα ως το «άπαν» των δημοκρατικών διαδικασιών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με πρόσχημα την «κλιματική κρίση» η κυβέρνηση επιβάλλει νέο χαράτσι στο νερό

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις αυξήσεις στην τιμή του νερού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σημειώνει:

«Η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την "κλιματική κρίση", προκειμένου να επιβάλλει νέα χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά και να επιδοτήσει νέες "πράσινες" επενδύσεις των ομίλων, όπως έκανε και με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Αντί να προχωρήσει σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό διαχείρισης των υδάτων και αντιπλημμυρικής θωράκισης, η έλλειψη του οποίου επιδεινώνει το πρόβλημα της λειψυδρίας, επιδιώκει να "φορτώσει" και αυτό το πρόβλημα στον λαό, κατά την προσφιλή της τακτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ