ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Δεν είμαστε ... μυρμήγκια, εδώ και τώρα πραγματικές αυξήσεις!

Με τις εξαγγελίες της η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαπατήσει ξανά τους συνταξιούχους

Απάντηση στις δήθεν «αυξήσεις» των συντάξεων που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός δίνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, κάνοντας καθαρό ότι στην κοροϊδία της κυβέρνησης θα συνεχίσουν να αντιτάσσουν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων τους. Στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) σημειώνει ότι με αυτές τις εξαγγελίες η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαπατήσει τους συνταξιούχους και να τους εμφανίσει πάλι «ευνοημένους» από την πολιτική των δήθεν παροχών της...

Ομως, η αλήθεια, τονίζουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις, είναι τελείως διαφορετική, καθώς:

  • «Οι λεγόμενες αυξήσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από 2,2 έως 2,5% στη ΔΕΘ, είναι κάτω και από τον επίσημο τιμάριθμο και δεν θα δώσουν πάλι καμιά αύξηση στο σύνολο των συνταξιούχων, ενώ σε 700.000 συνταξιούχους που έχουν "προσωπική διαφορά", με βάση τον Ν.4387/16 του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστό ως νόμο Κατρούγκαλου, που κατά τ' άλλα θα καταργούσε η ΝΔ, θα δοθεί εφάπαξ το επίδομα - κοροϊδία των 100 - 200 ευρώ αντί για τη 13ηκαι 14η σύνταξή τους, που έχει για πολλά χρόνια περικοπεί από όλες τις κυβερνήσεις.
  • Με την ισχύουσα επαίσχυντη εισφορά αλληλεγγύης υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), η επακόλουθη αύξηση που δημιουργείται, ανεβάζει λογιστικά το ποσό της σύνταξης και αλλάζει τα όρια παρακράτησης σε βάρος του συνταξιούχου. Ετσι αντί για αύξηση σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί μείωση στο τελικό ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης. Τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό το ταμείο από την εφαρμογή αυτής της διάταξης είναι στο ύψος των 18 δισεκατομμυρίων.
  • Η "αύξηση" μόνο των κύριων συντάξεων αντιστοιχεί στο ποσό - ψίχουλο των 17 - 20 ευρώ στη μέση κύρια σύνταξη των 817 ευρώ, δηλαδή των 0,56 ή 0,66 ευρώ τη μέρα! Ωστόσο όσες από τις πενιχρές συντάξεις δεν υπερβαίνουν το ποσό 9.200 ευρώ τον χρόνο, το οποίο είναι αφορολόγητο, και με τις λεγόμενες αυξήσεις το υπερβούν, με την πενιχρή αύξηση που θα λάβουν, αμέσως θα φορολογηθούν και θα πληρώσουν περισσότερα από την αύξηση που θα λάβουν. Επομένως αν δεν γίνει φορολογική αναπροσαρμογή οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα έχουν μείωση αντί για αύξηση.
  • Η μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και μέχρι το 2027 σε έξι μονάδες, που η κυβέρνηση τολμά να προπαγανδίζει ως θετικό μέτρο, στην ουσία θα στερήσει από τον ΕΦΚΑ εκατοντάδες εκατομμύρια, προς ωφέλεια των εργοδοτών, με παραπέρα χειροτέρευση της θέσης των ασφαλισμένων.
  • Η "αύξηση" σε όσους τελικά προκύψει, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας, που τσακίζει στην κυριολεξία τους συνταξιούχους. Εκατοντάδες χιλιάδες βρίσκονται είτε κάτω είτε στα όρια του επιπέδου φτώχειας και η κατάστασή τους θα χειροτερεύει συνεχώς. Μόνο οι υπέρογκες ανατιμήσεις δεκάδων φαρμάκων, άκρως αναγκαίων για την υγεία - περίθαλψή τους, ακόμα και μέχρι 448% οδηγεί στην απόγνωση τους συνταξιούχους».

Γι' αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση, «η λέξη "ψίχουλα" που χρησιμοποιούμε συνήθως για να χαρακτηρίσουμε τις εκάστοτε κυβερνητικές παροχές, είναι στην περίπτωση αυτή υπερβολική! Θα ταίριαζε αν είμαστε... μυρμήγκια... Αλλά δεν ήμασταν μυρμήγκια. Είμαστε άνθρωποι, οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου που έχουμε πληρώσει ό,τι όλες οι κυβερνήσεις μάς έχουν αφαιρέσει και σήμερα μετά από όλες τις περικοπές δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις βασικές μας ανάγκες και τα μεγάλα προβλήματα, που έχουν οξύνει στο έπακρο οι αντεργατικές τους πολιτικές, και δεν πρόκειται να ανεχθούμε την ωμή περιφρόνηση της κατάστασής μας και της νοημοσύνης μας».

Τέλος, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τους αγώνες τους για τα δίκαια αιτήματά τους απαιτώντας πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις, κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού, ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» στην καταβαλλόμενη σύνταξη, επιστροφή των Δώρων, των επικουρικών και απόδοση όλων των αναδρομικών, κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, πλήρεις συντάξεις χηρείας, άμεση απόδοση, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα, των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους του 11μηνου 2015 - 2016 κ.λπ.

«Απαγόρευσαν» σε συνδικαλίστρια τη νόμιμη συμμετοχή σε κλιμάκιο ελέγχου

Την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης από την εργοδοσία στην επιχείρηση «Σκλαβενίτης», που ...απαγόρευσε σε εκλεγμένη συνδικαλίστρια να είναι παρούσα σε προγραμματισμένο έλεγχο μαζί με τους επιθεωρητές, παρά τις ρητές προβλέψεις του νόμου, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη ήταν προγραμματισμένος έλεγχος από μεικτό κλιμάκιο επιθεωρητών και εκπροσώπου εργαζομένων μετά από αίτημα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Το σωματείο είχε ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου μετά από περιστατικό που σημειώθηκε στις 23 Αυγούστου, όταν ξέσπασε φωτιά σε χώρο του παρασκευαστηρίου όπου δουλεύουν πάνω από 250 εργαζόμενοι. Ετσι, μαζί με τους επιθεωρητές στο κλιμάκιο συμμετείχε η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Το κλιμάκιο έφτασε στον χώρο και ζήτησε να προχωρήσει στον έλεγχο κάνοντας γνωστές τις ιδιότητές τους και επιδεικνύοντας τα απαραίτητα έγγραφα. Ωστόσο, «ο υποδιευθυντής του παρασκευαστηρίου αφού ενημέρωσε τα κεντρικά του ομίλου έλαβε εντολή να μην επιτρέψει στην εκπρόσωπο των εργαζομένων να είναι παρούσα στον έλεγχο». Για την ...απαγόρευση αυτή προέβαλε γελοίες δικαιολογίες, όπως ότι πρόκειται για χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν μπορεί να μπαίνει ο καθένας, αλλά και ότι το ΕΚ Αθήνας δεν είχε ζητήσει άδεια «από το HR του ομίλου». Οι επιθεωρητές ενημέρωσαν τον διευθυντή του παρασκευαστηρίου ότι η εκπρόσωπος των εργαζομένων είχε εξουσιοδότηση και μπορούσε να είναι παρούσα στον έλεγχο. Μετά από επικοινωνία που είχαν με την προϊσταμένη τους, έλαβαν την εντολή να προχωρήσουν στον έλεγχο και να καταγραφεί στο Δελτίο Εργατικού Ελέγχου ότι παρεμποδίστηκε η είσοδος στην εκπρόσωπο των εργαζομένων.

«Με ποιανού τις πλάτες ο "Σκλαβενίτης" προσπερνάει νόμους και επιθεωρητές εργασίας;», είναι το ερώτημα που θέτει ο Σύλλογος. «Τι φοβάται η εργοδοσία και απαγορεύει σε εκλεγμένη εκπρόσωπο εργαζομένων να είναι παρούσα στον έλεγχο;», συνεχίζει. Καλεί το αρμόδιο τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας και το υπουργείο Εργασίας να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο περιστατικό, ενώ ζητά άμεσα συνάντηση με τον διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας. Οπως σχολιάζει, η στάση της εργοδοσίας αποτελεί έμμεση επιβεβαίωση των καταγγελιών για εργασιακούς χώρους - γαλέρες, στους οποίους οι εργαζόμενοι παίζουν κορόνα - γράμματα τη ζωή τους, γιατί τα μέτρα προστασίας θεωρούνται κόστος για τους εργοδότες. Παράλληλα, αποδεικνύει ότι υπουργείο Εργασίας και ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους «στέκονται σούζα» όταν μιλάει η μεγαλοεργοδοσία.

«Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πολλές φορές έχει καταγγείλει και παρέμβει για τη μη τήρηση μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας τόσο στη συγκεκριμένη επιχείρηση όσο και σε πολλές άλλες και θα συνεχίσει πιο δυναμικά. Είναι γελασμένη η εργοδοσία αν νομίζει ότι με τέτοιες μεθόδους θα εμποδίσει την παρέμβαση των σωματείων, την επαφή τους με τους εργαζομένους», ξεκαθαρίζει το σωματείο. Στην κατεύθυνση αυτή, προαναγγέλλει νέες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις για τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Στο απροχώρητο το μεγαλύτερο Κέντρο Αποκατάστασης της χώρας

Αλλο ένα στοιχείο που συνθέτει το παζλ της διάλυσης της δημόσιας Υγείας αποτελεί η εγκατάλειψη και υπολειτουργία του μοναδικού δημόσιου και δωρεάν Κέντρου Αποκατάστασης σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Αμυνταίου.

Η κατάσταση που επικρατεί αποτυπώνει τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης και της υποβάθμισης: Το ΚΕΦΙΑΠ αποτελεί τη μία από τις δύο τέτοιες δημόσιες δομές που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα, με δυναμικότητα 100 κλινών κλειστής νοσηλείας και παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών ανοιχτής περίθαλψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δυναμικότητα αυτών των 100 κλινών δεν αξιοποιήθηκε ποτέ, καθώς με βάση το υπάρχον προσωπικό μπορούσε να λειτουργήσει μόνο ένα τμήμα και να νοσηλεύει γύρω στους 25 με 30 ασθενείς.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η χώρα μας «πρέπει» να διαθέτει πάνω από 2.000 κλίνες αποκατάστασης, ενώ σήμερα έχει εγκατεστημένες μόλις 200 περίπου κλίνες στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι κλίνες που διαθέτει το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου. Το «σχεδιασμένο» έλλειμμα στον δημόσιο τομέα έρχεται να καλύψει ο ιδιωτικός, με περίπου 2.500 κλίνες φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν ποσά πέραν της αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, τα οποία συνήθως φτάνουν έως και 2.000 - 3.000 ευρώ τον μήνα και για τα παιδιά έως 6.000 - 7.000 ευρώ.

Αυτήν τη στιγμή, λοιπόν, στο ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου εργάζονται συνολικά 55 εργαζόμενοι και μόλις δύο φυσίατροι, καθώς και ένας παθολόγος με «μπλοκάκι», με το προσωπικό εδώ και χρόνια να καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για να ανταποκριθεί στο πολύτιμο έργο του. Την ίδια ώρα, εδώ και χρόνια με ευθύνη της εκάστοτε διοίκησης του ΓΝ Φλώρινας, της 3ης ΥΠΕ και του υπουργείου οι ανάγκες και τα κενά, αντί να καλύπτονται με μόνιμο και σταθερό προσωπικό, «μπαλώνονται» με εξουθενωτικές μετακινήσεις γιατρών από δομές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σήμερα η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, με αποτέλεσμα εδώ και βδομάδες να μη νοσηλεύει ούτε έναν ασθενή, ενώ όσοι αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους παθήσεις, τόσο νέα περιστατικά όσο και χρόνια πάσχοντες αναγκάζονται να μεταφερθούν σε ιδιωτικά κέντρα πολλά χιλιόμετρα μακριά, με αβάσταχτο οικονομικό βάρος, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Οταν η υποβάθμιση «μυρίζει» παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτη

Πριν λίγους μήνες, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες υγειονομικών, ασθενών και εργαζομένων της περιοχής, ανακοινώνοντας τα σχέδια του υπουργείου για παράδοση της λειτουργίας του Κέντρου στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ). Τις ανακοινώσεις αυτές ακολούθησαν απανωτές επισκέψεις του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, που με τον τρόπο του «σφράγισε» και επίσημα τις εξελίξεις, χαρακτηρίζοντας την ΑΕΜΥ «εργαλείο» και τις διάφορες συμπράξεις ΣΔΙΤ «αναβάθμιση». Η ίδια η πείρα τόσο των ασθενών όσο και των υγειονομικών αρκεί για να φανερώσει τι θα ακολουθήσει αν προχωρήσουν τα σχέδια παράδοσης του ΚΕΦΙΑΠ.

Για όλα τα παραπάνω το ΚΚΕ κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας μέσω του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης Λεωνίδα Στολτίδη, απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να ξεκινήσουν εδώ και τώρα στο ΚΕΦΙΑΠ οι εισαγωγές των ασθενών, εξασφαλίζοντας άμεσα την απρόσκοπτη λειτουργία του, την πλήρη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό κ.λπ. Επίσης, να μην προχωρήσουν τα σχέδια για παράδοση της λειτουργίας στην ΑΕΜΥ ΑΕ και σε κανενός είδους ιδιώτη, αντίθετα να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλες τις ανάγκες του Κέντρου.

Εκδήλωση για τα παιδιά των εργαζομένων

Εκδήλωση για τα παιδιά των εργαζομένων του κλάδου οργανώνει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Χαϊδαρίου (Στρ. Καραϊσκάκη 138 και Επαύλεως). Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί παράσταση από το κουκλοθέατρο «Χαρχούτ» του Χρήστου Αυτσίδη ενώ θα μοιραστούν στα παιδιά σχολικά είδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ