Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Στο απροχώρητο το μεγαλύτερο Κέντρο Αποκατάστασης της χώρας

Αλλο ένα στοιχείο που συνθέτει το παζλ της διάλυσης της δημόσιας Υγείας αποτελεί η εγκατάλειψη και υπολειτουργία του μοναδικού δημόσιου και δωρεάν Κέντρου Αποκατάστασης σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Αμυνταίου.

Η κατάσταση που επικρατεί αποτυπώνει τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης και της υποβάθμισης: Το ΚΕΦΙΑΠ αποτελεί τη μία από τις δύο τέτοιες δημόσιες δομές που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα, με δυναμικότητα 100 κλινών κλειστής νοσηλείας και παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών ανοιχτής περίθαλψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δυναμικότητα αυτών των 100 κλινών δεν αξιοποιήθηκε ποτέ, καθώς με βάση το υπάρχον προσωπικό μπορούσε να λειτουργήσει μόνο ένα τμήμα και να νοσηλεύει γύρω στους 25 με 30 ασθενείς.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η χώρα μας «πρέπει» να διαθέτει πάνω από 2.000 κλίνες αποκατάστασης, ενώ σήμερα έχει εγκατεστημένες μόλις 200 περίπου κλίνες στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι κλίνες που διαθέτει το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου. Το «σχεδιασμένο» έλλειμμα στον δημόσιο τομέα έρχεται να καλύψει ο ιδιωτικός, με περίπου 2.500 κλίνες φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν ποσά πέραν της αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, τα οποία συνήθως φτάνουν έως και 2.000 - 3.000 ευρώ τον μήνα και για τα παιδιά έως 6.000 - 7.000 ευρώ.

Αυτήν τη στιγμή, λοιπόν, στο ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου εργάζονται συνολικά 55 εργαζόμενοι και μόλις δύο φυσίατροι, καθώς και ένας παθολόγος με «μπλοκάκι», με το προσωπικό εδώ και χρόνια να καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για να ανταποκριθεί στο πολύτιμο έργο του. Την ίδια ώρα, εδώ και χρόνια με ευθύνη της εκάστοτε διοίκησης του ΓΝ Φλώρινας, της 3ης ΥΠΕ και του υπουργείου οι ανάγκες και τα κενά, αντί να καλύπτονται με μόνιμο και σταθερό προσωπικό, «μπαλώνονται» με εξουθενωτικές μετακινήσεις γιατρών από δομές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σήμερα η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, με αποτέλεσμα εδώ και βδομάδες να μη νοσηλεύει ούτε έναν ασθενή, ενώ όσοι αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους παθήσεις, τόσο νέα περιστατικά όσο και χρόνια πάσχοντες αναγκάζονται να μεταφερθούν σε ιδιωτικά κέντρα πολλά χιλιόμετρα μακριά, με αβάσταχτο οικονομικό βάρος, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Οταν η υποβάθμιση «μυρίζει» παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτη

Πριν λίγους μήνες, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες υγειονομικών, ασθενών και εργαζομένων της περιοχής, ανακοινώνοντας τα σχέδια του υπουργείου για παράδοση της λειτουργίας του Κέντρου στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ). Τις ανακοινώσεις αυτές ακολούθησαν απανωτές επισκέψεις του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, που με τον τρόπο του «σφράγισε» και επίσημα τις εξελίξεις, χαρακτηρίζοντας την ΑΕΜΥ «εργαλείο» και τις διάφορες συμπράξεις ΣΔΙΤ «αναβάθμιση». Η ίδια η πείρα τόσο των ασθενών όσο και των υγειονομικών αρκεί για να φανερώσει τι θα ακολουθήσει αν προχωρήσουν τα σχέδια παράδοσης του ΚΕΦΙΑΠ.

Για όλα τα παραπάνω το ΚΚΕ κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας μέσω του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης Λεωνίδα Στολτίδη, απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να ξεκινήσουν εδώ και τώρα στο ΚΕΦΙΑΠ οι εισαγωγές των ασθενών, εξασφαλίζοντας άμεσα την απρόσκοπτη λειτουργία του, την πλήρη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό κ.λπ. Επίσης, να μην προχωρήσουν τα σχέδια για παράδοση της λειτουργίας στην ΑΕΜΥ ΑΕ και σε κανενός είδους ιδιώτη, αντίθετα να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλες τις ανάγκες του Κέντρου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο απροχώρητο η κατάσταση στο μοναδικό δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα (2024-09-26 00:00:00.0)
«Δεν πάει άλλο!» για εργαζόμενους και ασθενείς (2018-05-12 00:00:00.0)
Παρέμβαση στη Βουλή για το Νοσοκομείο της Αρτας (2012-08-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ