Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Απαγόρευσαν» σε συνδικαλίστρια τη νόμιμη συμμετοχή σε κλιμάκιο ελέγχου

Την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης από την εργοδοσία στην επιχείρηση «Σκλαβενίτης», που ...απαγόρευσε σε εκλεγμένη συνδικαλίστρια να είναι παρούσα σε προγραμματισμένο έλεγχο μαζί με τους επιθεωρητές, παρά τις ρητές προβλέψεις του νόμου, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη ήταν προγραμματισμένος έλεγχος από μεικτό κλιμάκιο επιθεωρητών και εκπροσώπου εργαζομένων μετά από αίτημα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Το σωματείο είχε ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου μετά από περιστατικό που σημειώθηκε στις 23 Αυγούστου, όταν ξέσπασε φωτιά σε χώρο του παρασκευαστηρίου όπου δουλεύουν πάνω από 250 εργαζόμενοι. Ετσι, μαζί με τους επιθεωρητές στο κλιμάκιο συμμετείχε η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Το κλιμάκιο έφτασε στον χώρο και ζήτησε να προχωρήσει στον έλεγχο κάνοντας γνωστές τις ιδιότητές τους και επιδεικνύοντας τα απαραίτητα έγγραφα. Ωστόσο, «ο υποδιευθυντής του παρασκευαστηρίου αφού ενημέρωσε τα κεντρικά του ομίλου έλαβε εντολή να μην επιτρέψει στην εκπρόσωπο των εργαζομένων να είναι παρούσα στον έλεγχο». Για την ...απαγόρευση αυτή προέβαλε γελοίες δικαιολογίες, όπως ότι πρόκειται για χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν μπορεί να μπαίνει ο καθένας, αλλά και ότι το ΕΚ Αθήνας δεν είχε ζητήσει άδεια «από το HR του ομίλου». Οι επιθεωρητές ενημέρωσαν τον διευθυντή του παρασκευαστηρίου ότι η εκπρόσωπος των εργαζομένων είχε εξουσιοδότηση και μπορούσε να είναι παρούσα στον έλεγχο. Μετά από επικοινωνία που είχαν με την προϊσταμένη τους, έλαβαν την εντολή να προχωρήσουν στον έλεγχο και να καταγραφεί στο Δελτίο Εργατικού Ελέγχου ότι παρεμποδίστηκε η είσοδος στην εκπρόσωπο των εργαζομένων.

«Με ποιανού τις πλάτες ο "Σκλαβενίτης" προσπερνάει νόμους και επιθεωρητές εργασίας;», είναι το ερώτημα που θέτει ο Σύλλογος. «Τι φοβάται η εργοδοσία και απαγορεύει σε εκλεγμένη εκπρόσωπο εργαζομένων να είναι παρούσα στον έλεγχο;», συνεχίζει. Καλεί το αρμόδιο τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας και το υπουργείο Εργασίας να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο περιστατικό, ενώ ζητά άμεσα συνάντηση με τον διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας. Οπως σχολιάζει, η στάση της εργοδοσίας αποτελεί έμμεση επιβεβαίωση των καταγγελιών για εργασιακούς χώρους - γαλέρες, στους οποίους οι εργαζόμενοι παίζουν κορόνα - γράμματα τη ζωή τους, γιατί τα μέτρα προστασίας θεωρούνται κόστος για τους εργοδότες. Παράλληλα, αποδεικνύει ότι υπουργείο Εργασίας και ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους «στέκονται σούζα» όταν μιλάει η μεγαλοεργοδοσία.

«Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πολλές φορές έχει καταγγείλει και παρέμβει για τη μη τήρηση μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας τόσο στη συγκεκριμένη επιχείρηση όσο και σε πολλές άλλες και θα συνεχίσει πιο δυναμικά. Είναι γελασμένη η εργοδοσία αν νομίζει ότι με τέτοιες μεθόδους θα εμποδίσει την παρέμβαση των σωματείων, την επαφή τους με τους εργαζομένους», ξεκαθαρίζει το σωματείο. Στην κατεύθυνση αυτή, προαναγγέλλει νέες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις για τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελεγχος στον «902» (2010-07-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-04-20 00:00:00.0)
Δε λένε τα πράγματα με τ' όνομά τους (2002-09-14 00:00:00.0)
Παραβιάζεται το ωράριο (2002-02-22 00:00:00.0)
Ωμή τρομοκρατία στο ΜΙΝΙΟΝ (1996-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ