Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δε λένε τα πράγματα με τ' όνομά τους

Αυτό που κάθε εργάτης βιώνει δεν μπορούν να το κρύβουν οι υπόχρεοι των σχετικών ελέγχων
Αυτό που κάθε εργάτης βιώνει δεν μπορούν να το κρύβουν οι υπόχρεοι των σχετικών ελέγχων
Σε μια περίοδο που ο αριθμός των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων αυξάνεται συνεχώς και η εργοδοτική ασυδοσία κυριαρχεί στους χώρους δουλιάς, πραγματοποιήθηκε χτες η ημερίδα που οργάνωσε ο Σύλλογος των Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών του υπουργείου Εργασίας με θέμα την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στα τεχνικά έργα.

Ομως, οι περισσότερες των τοποθετήσεων απέφυγαν να θίξουν ουσιαστικά τις πραγματικές διαστάσεις και αιτίες του επαγγελματικού κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Ακόμα, δεν παρουσιάστηκαν στις απαιτούμενες διαστάσεις τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι τεχνικοί και υγειονομικοί επιθεωρητές στην εργασία τους και οδηγούν στην υποβάθμιση των υπηρεσιών. Προβλήματα που οφείλονται σε συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Αρκέστηκαν κυρίως στην παρουσία τεχνικών ζητημάτων και άλλων που αναφέρονταν στο νομοθετικό πλαίσιο.

Παράλληλα, αφέθηκε χωρίς απάντηση η τοποθέτηση του υφυπουργού Εργασίας Λ. Τζιόλα, που επιχείρησε για άλλη μια φορά να προωθήσει την αντίληψη της ταξικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος του επαγγελματικού κινδύνου, συγκαλύπτοντας έτσι τις πραγματικές του αιτίες. Περισσότερο ουσιαστικές ήταν οι παρεμβάσεις που έγιναν κυρίως από συνδικαλιστικούς εκπροσώπους εργαζομένων διαφόρων κλάδων. Ο Γ. Θεοδώρου, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ανέδειξε τις ευθύνες της εργοδοσίας και της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία ενισχύει την εργοδοτική ασυδοσία και κρατά σε μόνιμη κατάσταση υπολειτουργίας τις επιθεωρήσεις εργασίας και τις καθιστά αναποτελεσματικές, παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες των επιθεωρητών. Ο δρόμος της ταξικής πάλης, επισήμανε, είναι μοναδική επιλογή των εργαζομένων και σ' αυτό το δρόμο κάλεσε ως συνοδοιπόρους τους εργαζόμενους του συλλόγου.

Ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, κατήγγειλε το καθεστώς ατιμωρησίας που απολαμβάνουν οι εργοδότες παρά τα εγκλήματά τους σε βάρος της ζωής των εργαζομένων, περιέγραψε την άθλια κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλιάς και κατέδειξε την ανυπαρξία κρατικών μηχανισμών καταγραφής και αντιμετώπισης των επαγγελματικών ασθενειών. Επίσης, αναφέρθηκε στις ευθύνες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που ακολουθεί πιστά τη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Τα πρόστιμα που βάζουν στους εργοδότες είναι το χαρτζιλίκι που δίνουν στα παιδιά τους για το Σαββατοκύριακο, είπε χαρακτηριστικά ο Ι. Παπαδόπουλος, καθηγητής Ιατρικής και επικεφαλής του τομέα πρόληψης του ΕΚΑΒ. Αναφερόμενος στον αριθμό των ελέγχων που γίνονται από το ΣΕΠΕ στις επιχειρήσεις για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας -για την αύξηση των οποίων ο υφυπουργός «υπερηφανεύτηκε» στην ομιλία του- επισήμανε ότι είναι τόσο λίγοι που είναι εντελώς αναποτελεσματικοί.

Ο Α. Αβραμίδης, επικεφαλής της επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας του ΕΚΑ, αναφέρθηκε στη μη εφαρμογή της νομοθεσίας και αυτό, τόνισε, οφείλεται σε συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης.

Τέλος, ο Π. Κυριαζίδης, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος, μίλησε για τρομοκρατικές απολύσεις εργαζομένων που επιχείρησαν να φτιάξουν επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας και ακόμα τόνισε ότι «μόνο αν φτιάξουμε έναν ενιαίο μέτωπο εργαζομένων θα μπορέσουμε να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας αποτελεσματικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ