ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Αυτοψίες» ενώ δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για αντιπλημμυρική θωράκιση

Αυτή ήταν η εικόνα στο Γαλάτσι από την προχτεσινή μπόρα
Αυτή ήταν η εικόνα στο Γαλάτσι από την προχτεσινή μπόρα
Συνεχίζοντας να παίζει «το χαρτί του επιχειρησιακού» που επιβλέπει τις εργασίες καθαρισμού ποταμών και ρεμάτων στην Αττική, χτες ο περιφερειάρχης Αττικής, Ν. Χαρδαλιάς, βρέθηκε στο ρέμα του Ποδονίφτη, στο Χαλάνδρι, στην έναρξη του καθαρισμού των κλειστών τμημάτων του ρέματος. Εργασίες που βέβαια έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα με ευθύνη του κράτους, καθώς ήδη έχουν αρχίσει οι βροχές και όπως έδειξε η προχθεσινή μπόρα στην Αττική, αυτή είναι για άλλη μια χρονιά αθωράκιστη, και πάλι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στο ανοικτό τμήμα του Ποδονίφτη, από τα διοικητικά όρια του δήμου Πεντέλης, ενώ από το Χαλάνδρι ξεκινάει η απομάκρυνση των φερτών υλικών και από τα κλειστά τμήματα.

Η περιφερειακή αρχή υποστηρίζει πως «εντείνει τις δράσεις της για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής», την ώρα που δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα λαμβάνει υπόψη όλη τη λεκάνη απορροής στην περιοχή της Αττικής, γιατί δεν είναι προτεραιότητα και θεωρείται από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις και διοικήσεις κόστος. Μια ολοκληρωμένη εκτίμηση των κινδύνων πλημμύρας στην Αττική θα απαιτούσε, μεταξύ άλλων, ολοκληρωμένη μελέτη του συνόλου των δεδομένων της κάθε υδρολογικής λεκάνης από τους ορεινούς όγκους του Υμηττού, της Πεντέλης, της Πάρνηθας, του Αιγάλεω (ανάντη) - ιδιαίτερα τώρα που έχουν καεί τεράστιες περιοχές - μέχρι το παράκτιο μέτωπό της (κατάντη), με επικαιροποιημένα υδρολογικά στοιχεία και αξιόπιστα βροχομετρικά δεδομένα, επανέλεγχο των ήδη διευθετημένων μεγάλων υδατορεμάτων.

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι «δουλεύουμε πυρετωδώς και οργανωμένα, παρά τις δυσκολίες με τις αρμοδιότητες και τη χρηματοδότηση», όμως «ξέχασε» να πει πως στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, όλες οι περιφερειακές αρχές για τα αντιπλημμυρικά έργα, την αντιπυρική προστασία διαθέτουν κάτω από το 3%. Επιπλέον, με τις διαθέσιμες λιγοστές πιστώσεις τα όποια αποσπασματικά έργα γίνονται, πραγματοποιούνται με ρυθμούς «χελώνας» από τους εργολάβους που σκόπιμα παρατείνουν πολλές φορές τις συμβάσεις για να θησαυρίζουν.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ολοι την Κυριακή στον Παλαμά!

Στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία το παγκαρδιτσιώτικο αγωνιστικό ραντεβού διεκδίκησης μέτρων στήριξης και προστασίας του λαού

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία για το παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία στον Παλαμά.

Το συλλαλητήριο, το οποίο αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη Τρίτη με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι άνω των 20 φορέων, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη συνέχιση του συντονισμένου αγώνα που δίνει ο λαός της περιοχής για να μείνει στον τόπο του μετά τις περσινές καταστροφικές πλημμύρες.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, το Εργατικό Κέντρο, ο Εμπορικός Σύλλογος και δεκάδες μαζικοί φορείς απαιτούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης, αποζημιώσεις στο 100% για τις καταστροφές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρη αποκατάσταση σπιτιών, σχολείων και υποδομών με ευθύνη του κράτους. Ταυτόχρονα, απαιτούν πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

Στο κάλεσμά τους τονίζουν μεταξύ άλλων: «Η πείρα μας δείχνει ότι ακόμα και αυτά τα ελάχιστα που έγιναν, όπως και οι όποιες δεσμεύσεις έχουμε πάρει τις πήραμε με τις μαζικές κινητοποιήσεις, τις διεκδικήσεις και την πίεση που ασκούμε στον δρόμο. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τα εργατικά σωματεία, τους φορείς των αυτοαπασχολούμενων, τους μαζικούς φορείς της περιοχής μας. Να δυναμώσει η προσπάθεια διεκδίκησης και συντονισμού κόντρα στον εμπαιγμό και την κοροϊδία! Για να γίνει η αποκατάσταση και η προστασία της ζωής μας, του εισοδήματός μας προτεραιότητα και όχι τα διάφορα επιχειρηματικά σχέδια για νέα κέρδη στις πλάτες μας».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Η πολιτική του κόστους - οφέλους πνίγει τις πόλεις

Το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον περιφερειάρχη και τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες.

Θυμίζουμε ότι στις πλημμύρες του 2015 και του 2021 πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα, αγροτικές καλλιέργειες και προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο, στις υποδομές και το οδικό δίκτυο, στους δήμους Σερρών, Βισαλτίας και Εμμανουήλ Παπά.

Παρ' όλα αυτά, όσα έργα έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι ανεπαρκή και αποσπασματικά.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την ίδια αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν διαθέτει τους αναγκαίους πόρους για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία σε επίπεδο λεκανών απορροής, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων. Μαζί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις μοιράζεται την ευθύνη της πιστής εφαρμογής των στρατηγικών της ΕΕ, οι οποίες με αναλύσεις κόστους - οφέλους βάζουν ως προτεραιότητα την υλοποίηση έργων που στηρίζουν την καπιταλιστική κερδοφορία, λεηλατούν με φόρους το λαϊκό εισόδημα για να στηρίξουν πολύμορφα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων με επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, πολεμικές δαπάνες, και ταυτόχρονα παραπέμπουν την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού στις ελληνικές καλένδες.

Ευθύνες έχουν και οι τοπικές διοικήσεις (δήμοι και Περιφέρεια) που στηρίζουν αυτήν την πολιτική, που δεν διεκδικούν τα απαραίτητα κονδύλια, ενώ αποδέχονται παθητικά την έλλειψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού και εξοπλισμού των υπηρεσιών τους».

Καλούν δε τη διοίκηση, πριν γίνουμε πάλι θεατές στο ίδιο έργο, όπου ενώ θα κινδυνεύουν ζωές και περιουσίες, θα γίνεται προσπάθεια οι ευθύνες ΕΕ, κυβέρνησης, διοικήσεων της Περιφέρειας και των δήμων να μετατραπούν σε «ατομική ευθύνη» του λαού και να κρυφτούν πίσω από «διαπιστώσεις για ακόμα ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο που έφερε η κλιματική αλλαγή», να απαντήσουν συγκεκριμένα:

  • Υπάρχει σήμερα ένα κεντρικό/συνολικό σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας της ΠΕ Σερρών; Ποιος είναι ο προγραμματισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας στην ΠΕ Σερρών;
  • Τι ποσά διατέθηκαν, ποια έργα πραγματοποιήθηκαν έως τώρα και ποια είναι προς υλοποίηση, μετά την απένταξη των δύο μεγάλων έργων διευθέτησης του χειμάρρου Ευκαρπίας και της τάφρου της Σησαμιάς;
  • Τι σχεδιασμός και ποια έργα υλοποιήθηκαν στην κοίτη του Στρυμόνα, και ειδικά στις περιοχές κατάντη του φράγματος Λιθότοπου, για την παροχετευτικότητα της κοίτης του ποταμού στα σημεία που παρουσιάζονται πλημμυρικά φαινόμενα, λαμβάνοντας υπόψη και τις παροχές νερού που διοχετεύονται από το φράγμα για την προστασία των αναχωμάτων του ταμιευτήρα;
  • Ποια έργα έγιναν ή προβλέπεται να γίνουν για την ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής ώστε να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βρεθούν οι κάτοικοι των προαναφερόμενων περιοχών αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις;
  • Σε ποια φάση βρίσκονται τα έργα που αφορούν στον καθαρισμό - διάνοιξη της κοίτης του χειμάρρου της κοιλάδας των Αγ. Αναργύρων, μέσα στην πόλη των Σερρών;
  • Σε ποια φάση βρίσκεται τώρα το αντιπλημμυρικό έργο με τίτλο «Επείγουσες εργασίες καθαρισμού και διαπλάτυνσης - ενίσχυσης κοίτης του ποταμού Αγγίτη στα αγροκτήματα των Δ.Δ. Σ.Σ. Αγγίστας και Λευκοθέας του Δήμου Ν. Ζίχνης για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων»;
ΒΕΛΒΕΝΤΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Να αποζημιωθούν στο 100% οι αγρότες για τη μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειες

Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε το αγρόκτημα Βελβεντού - Πλατανορέματος της ΠΕ Κοζάνης το περασμένο Σάββατο, με αποτέλεσμα μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειες, η οποία φτάνει στο 100% της παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, σημειώθηκαν καταστροφές σε ροδάκινα, λοτούς, μήλα, νεκταρίνια, ελιές και σταφύλια.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η παραγωγή βρισκόταν στο στάδιο της συγκομιδής, π.χ. στα ροδάκινα, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μείνουν χωρίς παραγωγή, άρα χωρίς εισόδημα. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τους αγρότες, καθώς έχουν ήδη κάνει το σύνολο των καλλιεργητικών εξόδων και μάλιστα σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, λιπάσματα, αγροτικά εφόδια) είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Την ίδια ώρα αναδεικνύεται ότι οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της συγκεκριμένης περιοχής βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με την έλλειψη μέτρων προστασίας της παραγωγής τους από τα καιρικά φαινόμενα, αλλά και με την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών που θα μπορούσαν να μειώσουν στο ελάχιστο τις ζημιές της αγροτικής παραγωγής, παρά τις υποσχέσεις που μοίραζαν όλες οι κυβερνήσεις, και οι προηγούμενες και η σημερινή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγρότες στην περιοχή του Βελβεντού αντιμετωπίζουν για έκτη συνεχόμενη χρονιά τέτοια περίοδο ανάλογες καταστροφές στην παραγωγή τους.

Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, καθώς δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως «κόστος».

Για όλα τα παραπάνω το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος - Ενέργειας, μέσω των βουλευτών του, Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη, απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει εγκαίρως μέτρα για:

- Να καταγραφούν - εκτιμηθούν άμεσα οι ζημιές, να δοθούν προκαταβολές και να αποζημιωθούν οι αγρότες στο 100%, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, με βάση τις ανάγκες.

- Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κ.λπ., τουλάχιστον μέχρι την εξόφληση των αποζημιώσεων για τις ζημιές της παραγωγής τους.

- Να υλοποιηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής και αντιχαλαζικής προστασίας.

ΣΕΠΟΛΙΑ
Προβλήματα από ζημιά σε αγωγό της ΕΥΔΑΠ

Προβλήματα και καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων σημειώθηκαν χτες στα Σεπόλια, λόγω θραύσης αγωγού της ΕΥΔΑΠ.

Ειδικότερα, τμήμα της οδού Δράμας υπέστη καθίζηση, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το ύψος της οδού Δυρραχίου.

Στο σημείο είχαν σπεύσει συνεργεία της ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να αποκαταστήσουν τη βλάβη καθώς και άνδρες της Τροχαίας για να ρυθμίσουν την κίνηση των οχημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ