Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Αυτοψίες» ενώ δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για αντιπλημμυρική θωράκιση

Αυτή ήταν η εικόνα στο Γαλάτσι από την προχτεσινή μπόρα
Αυτή ήταν η εικόνα στο Γαλάτσι από την προχτεσινή μπόρα
Συνεχίζοντας να παίζει «το χαρτί του επιχειρησιακού» που επιβλέπει τις εργασίες καθαρισμού ποταμών και ρεμάτων στην Αττική, χτες ο περιφερειάρχης Αττικής, Ν. Χαρδαλιάς, βρέθηκε στο ρέμα του Ποδονίφτη, στο Χαλάνδρι, στην έναρξη του καθαρισμού των κλειστών τμημάτων του ρέματος. Εργασίες που βέβαια έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα με ευθύνη του κράτους, καθώς ήδη έχουν αρχίσει οι βροχές και όπως έδειξε η προχθεσινή μπόρα στην Αττική, αυτή είναι για άλλη μια χρονιά αθωράκιστη, και πάλι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στο ανοικτό τμήμα του Ποδονίφτη, από τα διοικητικά όρια του δήμου Πεντέλης, ενώ από το Χαλάνδρι ξεκινάει η απομάκρυνση των φερτών υλικών και από τα κλειστά τμήματα.

Η περιφερειακή αρχή υποστηρίζει πως «εντείνει τις δράσεις της για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής», την ώρα που δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα λαμβάνει υπόψη όλη τη λεκάνη απορροής στην περιοχή της Αττικής, γιατί δεν είναι προτεραιότητα και θεωρείται από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις και διοικήσεις κόστος. Μια ολοκληρωμένη εκτίμηση των κινδύνων πλημμύρας στην Αττική θα απαιτούσε, μεταξύ άλλων, ολοκληρωμένη μελέτη του συνόλου των δεδομένων της κάθε υδρολογικής λεκάνης από τους ορεινούς όγκους του Υμηττού, της Πεντέλης, της Πάρνηθας, του Αιγάλεω (ανάντη) - ιδιαίτερα τώρα που έχουν καεί τεράστιες περιοχές - μέχρι το παράκτιο μέτωπό της (κατάντη), με επικαιροποιημένα υδρολογικά στοιχεία και αξιόπιστα βροχομετρικά δεδομένα, επανέλεγχο των ήδη διευθετημένων μεγάλων υδατορεμάτων.

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι «δουλεύουμε πυρετωδώς και οργανωμένα, παρά τις δυσκολίες με τις αρμοδιότητες και τη χρηματοδότηση», όμως «ξέχασε» να πει πως στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, όλες οι περιφερειακές αρχές για τα αντιπλημμυρικά έργα, την αντιπυρική προστασία διαθέτουν κάτω από το 3%. Επιπλέον, με τις διαθέσιμες λιγοστές πιστώσεις τα όποια αποσπασματικά έργα γίνονται, πραγματοποιούνται με ρυθμούς «χελώνας» από τους εργολάβους που σκόπιμα παρατείνουν πολλές φορές τις συμβάσεις για να θησαυρίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ