Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΕΛΒΕΝΤΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Να αποζημιωθούν στο 100% οι αγρότες για τη μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειες

Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε το αγρόκτημα Βελβεντού - Πλατανορέματος της ΠΕ Κοζάνης το περασμένο Σάββατο, με αποτέλεσμα μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειες, η οποία φτάνει στο 100% της παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, σημειώθηκαν καταστροφές σε ροδάκινα, λοτούς, μήλα, νεκταρίνια, ελιές και σταφύλια.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η παραγωγή βρισκόταν στο στάδιο της συγκομιδής, π.χ. στα ροδάκινα, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μείνουν χωρίς παραγωγή, άρα χωρίς εισόδημα. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τους αγρότες, καθώς έχουν ήδη κάνει το σύνολο των καλλιεργητικών εξόδων και μάλιστα σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, λιπάσματα, αγροτικά εφόδια) είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Την ίδια ώρα αναδεικνύεται ότι οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της συγκεκριμένης περιοχής βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με την έλλειψη μέτρων προστασίας της παραγωγής τους από τα καιρικά φαινόμενα, αλλά και με την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών που θα μπορούσαν να μειώσουν στο ελάχιστο τις ζημιές της αγροτικής παραγωγής, παρά τις υποσχέσεις που μοίραζαν όλες οι κυβερνήσεις, και οι προηγούμενες και η σημερινή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγρότες στην περιοχή του Βελβεντού αντιμετωπίζουν για έκτη συνεχόμενη χρονιά τέτοια περίοδο ανάλογες καταστροφές στην παραγωγή τους.

Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, καθώς δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως «κόστος».

Για όλα τα παραπάνω το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος - Ενέργειας, μέσω των βουλευτών του, Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη, απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει εγκαίρως μέτρα για:

- Να καταγραφούν - εκτιμηθούν άμεσα οι ζημιές, να δοθούν προκαταβολές και να αποζημιωθούν οι αγρότες στο 100%, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, με βάση τις ανάγκες.

- Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κ.λπ., τουλάχιστον μέχρι την εξόφληση των αποζημιώσεων για τις ζημιές της παραγωγής τους.

- Να υλοποιηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής και αντιχαλαζικής προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ