ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογραφικά αφιερώματα

Σπουδαία κινηματογραφικά αφιερώματα θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και σας τα παρουσιάζουμε!

«Οι 7 αγαπημένες μου»: Αφιέρωμα στον Νίκο Περάκη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 22 Σεπτέμβρη, στην ταράτσα του θερινού κινηματογράφου «Λαΐς» της Ταινιοθήκης της Ελλάδας. 7 ταινίες που αγάπησε πολύ - «Bomber & Paganini», «Ιδού η Μήλος», «Αρπα Colla», «Λούφα και Παραλλαγή», «Βίος και Πολιτεία», «Προστάτης Οικογενείας» και «Ψυχραιμία» - έρχονται στην Αθήνα, μετά τον «Χρυσό Αλέξανδρο» που του απονεμήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Παρών στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης θα είναι φυσικά ο ίδιος ο Νίκος Περάκης, αλλά και εκλεκτοί προσκεκλημένοι που θα προλογίσουν τις ταινίες του και θα παρευρεθούν στις προβολές. Για περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης http://www.tainiothiki.gr .

«2 - ½ Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ - Μεσογειακοί Διάλογοι»

Οι «Μεσογειακοί Διάλογοι» ανανεώνουν το ραντεβού τους για τον φετινό Σεπτέμβρη, προετοιμάζοντας την Biennale του 2ου Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ. Η προφεστιβαλική εκδήλωση «2 - ½ Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ - Μεσογειακοί Διάλογοι», που πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογραφικών Εργων ΕΡΜΕΙΑΣ, σε συνεργασία με τον δήμο Δυτικής Σάμου και τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα λάβει χώρα στο Καρλόβασι της Σάμου από 20 έως 22 Σεπτέμβρη και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 12 ντοκιμαντέρ από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι δημιουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέροντας μια σπάνια ευκαιρία για άμεση επικοινωνία με το κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, https://kmddf.gr.

«Alain Delon x Cine Paris»

Εναν μήνα μετά τον θάνατο του Αλέν Ντελόν, το Cinobo παρουσιάζει έως τις 18 Σεπτέμβρη στο «Cine Paris», σε εναλλασσόμενο πρόγραμμα, τις 5 πιο εμβληματικές ταινίες του: «Η Πισίνα», «Ο Δολοφόνος με το Αγγελικό Πρόσωπο», «Η Εκλειψη», «Ο κύριος Κλάιν», «Η Συμμορία Των Σικελών».

5o KinoFest - Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου

Από 18 έως 22 Σεπτέμβρη ο χώρος του «Castro Clauss» στην Πάτρα μετατρέπεται σε ένα υπαίθριο θερινό σινεμά, με δωρεάν προβολές γερμανόφωνων ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους! Για πρώτη φορά φέτος το Φεστιβάλ αποκτά διαγωνιστικό τμήμα, στο οποίο συμμετέχουν 8 ταινίες από Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία και Λουξεμβούργο. Το KinoFest θα φιλοξενήσει ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα, καθώς και ένα πρόγραμμα με τις καλύτερες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους που προβλήθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Clermont - Ferrand, το σημαντικότερο φεστιβάλ ταινιών μικρούς μήκους στον κόσμο. Μέρος των προβολών του KinoFest - Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου θα μεταφερθεί στην Αθήνα τον χειμώνα. Για περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, https://kinofest.gr.

Η ΟΓΕ πάει θέατρο στο «Από Κοινού»

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) πάει θέατρο για να παρακολουθήσει την παράσταση «Η μικρή λέξη αγάπη» του Αυγούστου Κορτώ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Νάντιας Δαλκυριάδου, στο «Από Κοινού Θέατρο» (Ευπατριδών 4, Γκάζι) την Παρασκευή 11 Οκτώβρη, στις 9 μ.μ.

Λίγα λόγια για το έργο...

Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αυγούστου Κορτώ και θίγει το ευαίσθητο και δυστυχώς επίκαιρο θέμα της βίας κατά των γυναικών.

Η Μάντια, το κορίτσι από το Τυφλό Νερό, έμαθε τι θα πει βία από πρώτο χέρι, μέσα στην οικογένεια, από το χέρι του πατέρα. Εφτασε η ώρα που το έσκασε από τον βασανιστή της για μια καλύτερη ζωή αλλά την περίμενε ένας νέος κύκλος βίας. Πίσω από έναν έρωτα, καλά κρυμμένος, ένας νέος βασανιστής, ένας νέος κύκλος βίας, πιο επώδυνος. Πόσο κοστίζει να είσαι γυναίκα; Πόσο κοστίζει η ζωή; Μεταξύ ζωής και θανάτου, ένα κορίτσι ακροβατεί και μας λέει την ιστορία του γι' αυτήν τη... μικρή λέξη αγάπη...

Συντελεστές: Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ: Διασκευή - σκηνοθεσία: Νάντια Δαλκυριάδου. Μουσική: Οδυσσέας Γκάλλιος. Σκηνικά - κοστούμια: Ελλη Εμπεδοκλή. Κίνηση: Μαρίνα Μαυρογένη. Φωτισμοί: Γιώργος Ζιώγαλας. Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Απατσίδου. Φωτογραφίες: Κώστας και Σοφία Ραφτοπούλου.

Ερμηνεία: Αγγελική Ξένου, Βασιλική Κούλη.

  • Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο τηλ. 210.3629.460 μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη στις 3 μ.μ. και να έχουν πάρει τα εισιτήριά τους από τα γραφεία της ΟΓΕ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΤΡΑΣ
Ενας κόσμος γεμάτος τζαζ

Υπό την αιγίδα του δήμου Πετρούπολης πραγματοποιείται το «Jazzet Festival - 1st Hellenic International Jazz Festival», μία τριήμερη γιορτή της τζαζ, που στοχεύει να καθιερωθεί ως ετήσιος πολιτιστικός θεσμός και να φιλοξενεί σχήματα και καλλιτέχνες από την εγχώρια και την παγκόσμια τζαζ σκηνή, εστιάζοντας σε Ελληνες δημιουργούς με διεθνείς συνεργασίες.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχει το σχήμα «Galassio», με καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, όπως ο Νορβηγός κοντραμπασίστας Arild Andersen, ο βραβευμένος με 7 Grammy Αμερικανός ντράμερ Paul Wertico και ο Ελληνας κιθαρίστας Λευτέρης Χριστοφής.

Ακόμα, η ανερχόμενη συνθέτρια και τραγουδίστρια Katerina Pipili με το κουαρτέτο της, από τη Γαλλία, το βραβευμένο «Claude Diallo Situation» από την Ελβετία, η Ελλη Πασπαλά και το πρότζεκτ «Elly loves Jazz» με τη συμμετοχή του David Lynch και του Τάκη Φαραζή, και το κατανυκτικό «BYS Trio», με guests τους Χάρη Λαμπράκη και Αννα Λινάρδου. Και, τέλος, το Ntinos Manos Quintet, με κορυφαίους μουσικούς της τζαζ σκηνής της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, στον υπαίθριο χώρο του Θεάτρου Πέτρας θα απλωθούν παράπλευρες καλλιτεχνικές δράσεις και δρώμενα από ομάδες τζαζ, χορού και κρουστών, καθώς και έκθεση τζαζ φωτογραφίας με τίτλο «Jazz as a Portrait Art» του John D. Carnessiotis.

Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Λευτέρη Χριστοφή.

ΣΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ» 14 - 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Αφιέρωμα στον κομμουνιστή χαράκτη Τάσσο (Αναστάσιος Αλεβίζος)

Στα 110 χρόνια από τη γέννησή του και στα 39 από τον θάνατό του, η δημοσιογράφος Εύα Νικολαΐδου συζητάει για τη ζωή και το έργο του Τάσσου με την σύζυγό του, Λουκία Μαγγιώρου

Εκθεση σκίτσου και κόμικς

Από σήμερα, Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη, η Delirium Athens Gallery (Ευστρατίου Πίσσα 49, Νέος Κόσμος) φιλοξενεί την έκθεση Cartoons, Comics & illustrations. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 8 το βράδυ.

Ενας κόσμος γεμάτος κόμικς, εικονογράφηση και σκιτσογραφία. Η έκθεση θα είναι μια γιορτή για τις αισθήσεις, με μια σειρά από σχέδια, σκίτσα και κολάζ που αφηγούνται χιλιάδες ιστορίες. Αυτό το καλλιτεχνικό ταξίδι θα ολοκληρωθεί στις 5 Οκτώβρη.

Συμμετέχουν 23 καλλιτέχνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ