ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Κάνει τον ανήξερο για τις συμφωνίες που έχει αποδεχτεί για το Προσφυγικό

Eurokinissi

Σαν να μην ξέρει τίποτα για τον «φόνο» εμφανίστηκε χτες ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σχετικά με το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Κάνοντας αναφορά σε αυτό το θέμα μετά την απόφαση της γερμανικής και άλλων κυβερνήσεων να σκληρύνουν και παραπέρα την απάνθρωπη στάση τους, ο Μητσοτάκης είπε ότι η «απάντηση» στην είσοδο κι άλλων μεταναστών «δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης», αλλά «η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο». Και αυτό όταν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποδεχτεί, στηρίξει, υλοποιήσει τους Κανονισμούς του Δουβλίνου, την απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και το σημερινό απάνθρωπο νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο.

Την ίδια ώρα, αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση ευνοεί τα λεγόμενα «pushbacks» στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η ενεργητική αποτροπή, δηλαδή η προστασία των θαλασσίων συνόρων της χώρας, αποτελεί αποστολή την οποία το Λιμενικό πρέπει να επιτελεί». Σημείωσε μάλιστα με έμφαση, μην αφήνοντας αμφιβολίες για το τι γίνεται στα σύνορα, ότι το Λιμενικό δεν «είναι μια "υπηρεσία υποδοχής" παράνομων μεταναστών. Δεν είναι αυτή η δουλειά του».

Ερωτηθείς για την Παιδεία, επανέλαβε μια «μαγική εικόνα», μιλώντας για χιλιάδες προσλήψεις, ενώ δεν απέφυγε και την ανεκδοτολογία του τύπου «ουσιαστικά έχουμε ελάχιστα κενά και αυτή η συζήτηση που έγινε για τις συγχωνεύσεις των τμημάτων αφορά ελάχιστα τμήματα». Στο μεταξύ, εκατοντάδες τμήματα συγχωνεύονται στριμώχνοντας τα παιδιά σε τμήματα με 25 έως 27 μαθητές, τα κενά των εκπαιδευτικών θα πάρουν μήνες να καλυφθούν, οι 10.000 διορισμοί μονίμων είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών, αφού πέρσι είχαν χρειαστεί 56.000 αναπληρωτές, κι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους διορισμούς, οι διορισμένοι που έχουν κλείσει διετία δεν μονιμοποιούνται με το πρόσχημα της αντιδραστικής αξιολόγησης.

Εμπαίζοντας άλλωστε τους εκπαιδευτικούς που πρέπει να δώσουν τα 2/3 του μισθού σε ενοίκιο, τους συνέστησε να κάνουν ...υπομονή: «Είναι ένα ζήτημα το οποίο μας απασχολεί πολύ. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να λυθεί από τη μια στιγμή στην άλλη», είπε. Τη σκυτάλη ως θύματα εμπαιγμού πήραν κι άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι πυροσβέστες στους οποίους αρνήθηκε την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, επικαλούμενος «κόστος και αντανακλαστικές επιπτώσεις σε άλλες ομάδες, οι οποίες δικαιολογημένα μπορεί να ζητήσουν». Κατονόμασε ο ίδιος τους νοσηλευτές και τους αστυνομικούς. Τους παρέπεμψε, δε, στις γλίσχρες αυξήσεις που έδωσε η κυβέρνηση στο Δημόσιο αλλά από το 2025.

Στο μεταξύ, έκανε ξανά καθαρό ότι έρχονται κι άλλες αυξήσεις στα έξοδα των λαϊκών νοικοκυριών, αρχής γενομένης από το νερό, λέγοντας ότι το νερό στην Ελλάδα «θα παραμείνει φθηνό, τουλάχιστον για τις χαμηλές καταναλώσεις», όμως «όταν κάποιος καταναλώνει πολύ νερό, λογικό είναι να το πληρώνει περισσότερο», εξ ου και προανήγγειλε «αναπροσαρμογή στο επίπεδο του πληθωρισμού».... δηλαδή νέες αυξήσεις.

Την ίδια ώρα, προετοίμασε για πετσόκομμα στα επιδόματα, με πρώτο αυτό της ανεργίας, με ισχυρισμούς του τύπου «αυτό το οποίο δεν πρέπει ποτέ να γίνεται είναι κάποιος ο οποίος να μπορεί να βρει δουλειά να αισθάνεται ότι μπορεί να την βγάζει πέρα με επιδόματα», ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο χυδαιότητας, αφού παρουσιάζει τους ανέργους ως τεμπέληδες και μπαταχτσήδες που απομυζούν τάχα τον κρατικό κορβανά.

Στο μεταξύ, συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνις, πραγματοποιήθηκε προχτές. Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στο Μεταναστευτικό και η ανάγκη για «ενισχυμένη συνεργασία», την ώρα που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ευρωατλαντικών με την άμεση εμπλοκή της κυβέρνησης διογκώνουν τα καραβάνια των ξεριζωμένων.

ΣΥΡΙΖΑ
Καρεκλομαχίες, εκφυλισμός και αγωνία για την ανασύσταση της σοσιαλδημοκρατίας

Καθώς ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα για την εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, αφότου η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αποφάσισε να προχωρήσει σε εκλογές στα τέλη Νοέμβρη και σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο στις αρχές του Δεκέμβρη, συνεχίζονται οι δηλώσεις για κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, στο πλαίσιο διαμόρφωσης εναλλακτικού αντιλαϊκού κυβερνητικού πόλου.

Οπως σημείωσε ο Γιάννης Ραγκούσης σε συνέντευξή του σε συνέχεια των δηλώσεών του για κοινό ψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ, «έχει έρθει η ώρα - η κοινωνία μάς το ζητάει - να φτιάξουμε μια μεγάλη, ισχυρή εκλογική δύναμη. Ολοι, πάντα στο πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας. (...) Αυτήν τη στιγμή έχουμε ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, τους προοδευτικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι κατά συντριπτική πλειοψηφία, με ποσοστά της τάξης 70% και 80%, έχουν την απαίτηση για κοινή κάθοδο. Εγώ νιώθω την ανάγκη να πω ότι πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτήν την απαίτηση».

Παράλληλα ο Στέφανος Κασσελάκης από τις Σπέτσες πραγματοποίησε την πρώτη του σύσκεψη με συνεργάτες του, καλώντας τα στελέχη που τον στηρίζουν να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ακολούθησε ανακοίνωση της Νομαρχιακής Οργάνωσης Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία κατήγγειλε την έκπτωσή του ως «αντικαταστατική απόφαση».

Αργά χθες το απόγευμα η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την ίδια μέρα με θέμα τον θεσμικό ρόλο που θα πρέπει να έχει το προσεχές διάστημα ο Κασσελάκης, ύστερα από την υπερψήφιση της πρότασης μομφής σε βάρος του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η έκτακτη σύγκληση του οργάνου πραγματοποιήθηκε έπειτα από την παρέμβαση του καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη και άλλων στελεχών του κόμματος, που έθεσαν ζήτημα νομιμότητας της έκπτωσης Κασσελάκη. Τα στελέχη τα οποία υποστηρίζουν ότι ο Κασσελάκης παραμένει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η Ελενα Ακρίτα, η Νίνα Κασιμάτη, ο Πέτρος Παππάς, η Ραλλία Χρηστίδου, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης και ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Με τη βούλα της Επιτροπής Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν οι 6 υποψήφιοι για την ηγεσία. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η Επιτροπή διαπίστωσε ότι και οι 6 υποψήφιοι πληρούν τις προϋποθέσεις που αφορούν τη συγκέντρωση υπογραφών είτε του 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής είτε 5.000 μελών. Πρόκειται για τους Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Νάντια Γιαννακοπούλο, Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρη Δούκα και Μιχάλη Κατρίνη.

Στο μεταξύ ο Ν. Ανδρουλάκης, στη συνέντευξή του στο πλαίσιο της ΔΕΘ, απαντώντας για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ το χαρακτήρισε «το πιο σύντομο ανέκδοτο». Κάτι τέτοια «ανέκδοτα», βέβαια, ακούγονταν και το 2012 για τα δήθεν αντίπαλα στρατόπεδα που «τα χώριζε χάσμα» (το πραγματικό ανέκδοτο), μέχρι που συγκυβέρνησαν για χάρη του κεφαλαίου, προωθώντας σωρό αντιλαϊκά πακέτα.

Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ «ΨΗΦΙΑΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ»
Καταψήφισε το ΚΚΕ αποκαλύπτοντας τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα

Υπερψηφίστηκε χτες κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για το «Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών». Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο ενώ οι βουλευτές του ανέδειξαν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, στάθηκε σε μια σειρά από διατάξεις. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επιστροφή του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου για τους αγρότες, που αποτελεί, όπως τόνισε, μία συστηματική εξαπάτηση, αναφέροντας ότι το ποσό των 100 εκατομμυρίων που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες, όταν η τιμή του πετρελαίου σήμερα είναι 1,5 ευρώ.

Συμπλήρωσε ότι το χαρτόσημο που μετονομάζεται σε ψηφιακό τέλος συναλλαγής, διατηρείται σε ισχύ για τα φυσικά πρόσωπα και τις λαϊκές οικογένειες, καταργείται όμως στις δοσοληψίες των επιχειρηματικών ομίλων.

Για το άρθρο 56 που προβλέπει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε κτίρια πρεσβειών, τόνισε ότι ξεκάθαρα αφορά την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων από ξένα πανεπιστήμια και πρεσβείες, ενισχύοντας παραπέρα την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ενώ αναφέρθηκε στην εξαγγελία της κυβέρνησης για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους ΕΒΕ, όπου «εδώ απογειώνεται η κοροϊδία προς τον λαό, καθώς όχι μόνο καταργεί το μισό αλλά την ίδια στιγμή, τους έχει τσακίσει το εισόδημα μέσω του κεφαλικού φόρου και των διαφόρων τεκμηρίων, οδηγώντας πολλούς από αυτούς στο λουκέτο».

Ξεχωριστά κατήγγειλε το άρθρο 28 του νομοσχεδίου που επιβάλλει χαράτσι στα επαγγελματικά σωματεία.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης αναφέρθηκε διεξοδικά σε αυτήν τη ρύθμιση, που βάζει νέα εμπόδια στη δράση των σωματείων των επαγγελματιών και εμπόρων με την προκλητική διάταξη καθιέρωσης ψηφιακού τέλους συναλλαγών, ενός έμμεσου φόρου δηλαδή στις συνδρομές των επαγγελματικών ενώσεων και σωματείων.

Ζήτησε την απόσυρση της διάταξης, που είναι άκρως αντιδραστική και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους και για άλλες οργανώσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος. «Το χαράτσι αυτό είναι προσπάθεια οικονομικού στραγγαλισμού των σωματείων γιατί επιβαρύνει οικονομικά τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και υπάρχει ο κίνδυνος για μεγάλα πρόστιμα σε περιπτώσεις που δεν αποδοθεί στις αυστηρές προθεσμίες», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια ακόμα γραφειοκρατική παγίδα αφού οι βαριές διαδικασίες που απαιτούνται, θα λειτουργούν τελικά ανασχετικά στην ανάπτυξη της συλλογικής δράσης των μελών των Ενώσεων, ενώ εντάσσεται στην κατεύθυνση να χτυπηθούν το συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματιών και η συλλογική τους δράση».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ολες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποδεχτεί την απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ για τους πρόσφυγες

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη σχετικά με το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Οι δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για τις αποφάσεις της γερμανικής κυβέρνησης στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είναι υποκριτικές και παραπλανητικές, αφού όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποδεχτεί τον ρόλο του "χωροφύλακα" των ευρωπαϊκών συνόρων και τη μετατροπή της χώρας μας σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών, από τους Κανονισμούς του Δουβλίνου και την απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας μέχρι το σημερινό απάνθρωπο νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Η "ευελιξία" στον έλεγχο των συνόρων από κάθε κράτος - μέλος στο όνομα "κρίσεων ή απειλών" και ο εγκλωβισμός στις πρώτες χώρες υποδοχής - όλα αυτά που επικαλείται δηλαδή η γερμανική κυβέρνηση, για να ανοιγοκλείνει τη "στρόφιγγα" των ροών ανάλογα με τα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου - ήταν στον πυρήνα του νέου Συμφώνου (όπως επίσης προβλέπει και η Συνθήκη Σένγκεν), το οποίο από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε και καταψήφισε το ΚΚΕ.

Μάλιστα, το γεγονός ότι η πολιτική αυτή της Γερμανίας υλοποιείται από μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση αποδεικνύει τη σύμπτωση των αστικών ευρωενωσιακών δυνάμεων κάθε απόχρωσης στο αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ.

Εδώ και τώρα να καταργηθεί όλο αυτό το άδικο ευρωενωσιακό πλαίσιο σε βάρος των ξεριζωμένων, οι απαράδεκτες λίστες των ασφαλών χωρών, οι προβλέψεις του νέου Συμφώνου. Εδώ και τώρα να εφαρμοστεί η Συνθήκη της Γενεύης για την προστασία όλων των προσφύγων στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους και όχι ανάλογα με τα γεωπολιτικά παζάρια, όπως συμβαίνει με την απαράδεκτη πολιτική "δύο μέτρων και δύο σταθμών" απέναντι στους Ουκρανούς πρόσφυγες, σε αντίθεση με τους πρόσφυγες από άλλες χώρες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (Παλαιστίνη, Συρία, Αφγανιστάν κ.ά.)».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ