Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Καρεκλομαχίες, εκφυλισμός και αγωνία για την ανασύσταση της σοσιαλδημοκρατίας

Καθώς ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα για την εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, αφότου η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αποφάσισε να προχωρήσει σε εκλογές στα τέλη Νοέμβρη και σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο στις αρχές του Δεκέμβρη, συνεχίζονται οι δηλώσεις για κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, στο πλαίσιο διαμόρφωσης εναλλακτικού αντιλαϊκού κυβερνητικού πόλου.

Οπως σημείωσε ο Γιάννης Ραγκούσης σε συνέντευξή του σε συνέχεια των δηλώσεών του για κοινό ψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ, «έχει έρθει η ώρα - η κοινωνία μάς το ζητάει - να φτιάξουμε μια μεγάλη, ισχυρή εκλογική δύναμη. Ολοι, πάντα στο πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας. (...) Αυτήν τη στιγμή έχουμε ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, τους προοδευτικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι κατά συντριπτική πλειοψηφία, με ποσοστά της τάξης 70% και 80%, έχουν την απαίτηση για κοινή κάθοδο. Εγώ νιώθω την ανάγκη να πω ότι πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτήν την απαίτηση».

Παράλληλα ο Στέφανος Κασσελάκης από τις Σπέτσες πραγματοποίησε την πρώτη του σύσκεψη με συνεργάτες του, καλώντας τα στελέχη που τον στηρίζουν να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ακολούθησε ανακοίνωση της Νομαρχιακής Οργάνωσης Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία κατήγγειλε την έκπτωσή του ως «αντικαταστατική απόφαση».

Αργά χθες το απόγευμα η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την ίδια μέρα με θέμα τον θεσμικό ρόλο που θα πρέπει να έχει το προσεχές διάστημα ο Κασσελάκης, ύστερα από την υπερψήφιση της πρότασης μομφής σε βάρος του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η έκτακτη σύγκληση του οργάνου πραγματοποιήθηκε έπειτα από την παρέμβαση του καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη και άλλων στελεχών του κόμματος, που έθεσαν ζήτημα νομιμότητας της έκπτωσης Κασσελάκη. Τα στελέχη τα οποία υποστηρίζουν ότι ο Κασσελάκης παραμένει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η Ελενα Ακρίτα, η Νίνα Κασιμάτη, ο Πέτρος Παππάς, η Ραλλία Χρηστίδου, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης και ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Με τη βούλα της Επιτροπής Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν οι 6 υποψήφιοι για την ηγεσία. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η Επιτροπή διαπίστωσε ότι και οι 6 υποψήφιοι πληρούν τις προϋποθέσεις που αφορούν τη συγκέντρωση υπογραφών είτε του 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής είτε 5.000 μελών. Πρόκειται για τους Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Νάντια Γιαννακοπούλο, Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρη Δούκα και Μιχάλη Κατρίνη.

Στο μεταξύ ο Ν. Ανδρουλάκης, στη συνέντευξή του στο πλαίσιο της ΔΕΘ, απαντώντας για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ το χαρακτήρισε «το πιο σύντομο ανέκδοτο». Κάτι τέτοια «ανέκδοτα», βέβαια, ακούγονταν και το 2012 για τα δήθεν αντίπαλα στρατόπεδα που «τα χώριζε χάσμα» (το πραγματικό ανέκδοτο), μέχρι που συγκυβέρνησαν για χάρη του κεφαλαίου, προωθώντας σωρό αντιλαϊκά πακέτα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργιο εκφυλισμού με θολό ορίζοντα το συνέδριο (2024-10-15 00:00:00.0)
Κορυφώνονται οι διεργασίες σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ (2024-10-12 00:00:00.0)
Κορυφώνονται οι διεργασίες στη σοσιαλδημοκρατία (2024-10-08 00:00:00.0)
Δύο κόμματα, πολλοί υποψήφιοι πρόεδροι, μία αντιλαϊκή στρατηγική (2024-09-28 00:00:00.0)
«Ανοιχτές» προσκλήσεις για τη συγκρότηση αντιλαϊκού πόλου (2024-06-14 00:00:00.0)
Καλά κρατούν οι αντιπαραθέσεις και το φλερτ με το ΠΑΣΟΚ (2023-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ