Παρασκευή 14 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
«Ανοιχτές» προσκλήσεις για τη συγκρότηση αντιλαϊκού πόλου

Eurokinissi

Να κλείσει τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα του εκλογικού αποτελέσματος και την αναντίρρητη εκλογική ήττα του κόμματός του και ταυτόχρονα να απευθύνει κάλεσμα σε ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας στο πλαίσιο των έντονων διεργασιών στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, επέλεξε ο Στ. Κασσελάκης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε χτες. Ταυτόχρονα, απέκλεισε από την όποια σχετική διεργασία τη Νέα Αριστερά. Ο Κασσελάκης δήλωσε ...«περήφανος», γιατί «το χρονόμετρο μετρά αντίστροφα για τον κ. Μητσοτάκη χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ και ανατέλλει η ελπίδα της αλλαγής, της εναλλακτικής διακυβέρνησης»!

Για να στοιχειοθετήσει το έωλο αφήγημα της ...νίκης στην ευρωκάλπη επικαλέστηκε επιθέσεις, διασπάσεις και αμφισβητήσεις, υποστηρίζοντας ότι «έπεσαν έξω όσοι πίστευαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδυναμωθεί, βγαίνει πιο δυνατός» και πως «όποιος δεν πιστεύει στην ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαβάζει καλά το αποτέλεσμα των εκλογών».

Υπερασπίστηκε τα σκήπτρα τους στη σοσιαλδημοκρατία, λέγοντας ότι αυτή έχει σπίτι στην Κουμουνδούρου, απέκλεισε συμφωνίες κορυφής, ωστόσο κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας σε κοινή έκφραση στη Βουλή. «Θα πρέπει να προηγηθεί στην πράξη η ενότητα σε προοδευτικές ατζέντες μέσα στο Κοινοβούλιο και έξω απ' αυτό, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», είπε και πρόσθεσε ότι αν η συναίνεση φτάσει σε ένα επίπεδο το τελευταίο εμπόδιο θα ήταν η δική του καρέκλα. «Αν υπάρξει σύγκλιση προοδευτικών κομμάτων, θα ανταποκριθώ και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα», προσθέτοντας πως έως τότε «σενάριο να αποχωρήσω και να έρθει από μηχανής θεός δεν υπάρχει, η ψήφος του λαού την Κυριακή με ανέδειξε σε αντίπαλο της ΝΔ».

Δεν είναι, πάντως, πολλοί αυτοί που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δέχονται την ειλικρίνεια των διακηρύξεων Κασσελάκη υπέρ της σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, όπως σημειώνουν ο εξαρχής αποκλεισμός της Νέας Αριστεράς ισοδυναμεί με ναρκοθέτηση της προσπάθειας, μάλιστα ο Χρ. Σπίρτζης δήλωσε ότι «η συζήτηση πρέπει να αφήσει και προσωπικές στρατηγικές και τακτικές και καρέκλες», εκτίμησε ότι η τακτική του Στ. Κασσελάκη είναι «για να τινάξει τη σύγκλιση» και πρόσθεσε πως «όταν έχεις 14,9% δεν μπορείς να το κάνεις 40%».

Υπέρ της συμμετοχής της Νέας Αριστεράς στον διάλογο για την ενιαία Κεντροαριστερά, υπό την προϋπόθεση της αυτοκριτικής, τάχθηκε και ο Κ. Ζαχαριάδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος δεν μπορεί να είναι και διαχωριστικές γραμμές του μέλλοντος ...πρέπει να αναζητήσουμε κοινές συμπτώσεις σε προγραμματικές θέσεις του μέλλοντος», δήλωσε.

ΠΑΣΟΚ: Ηγεσία σε αμφισβήτηση

Συνεχίζεται η ένταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς ολοένα και περισσότεροι καθημερινά αμφισβητούν την ικανότητα της σημερινής ηγεσίας να θέσει το κόμμα τους σε κυβερνητική τροχιά, καθιστώντας το ξανά αξιόπιστη εναλλακτική για τη διαχείριση.

Οπως τονίζουν οι επικριτές του Ν. Ανδρουλάκη, η χρυσή ευκαιρία να επωφεληθεί το ΠΑΣΟΚ απ' τις μεγάλες απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ και να πλασαριστεί στη δεύτερη θέση που ήταν και διακηρυγμένος στόχος του προέδρου, χάθηκε και κάποιος πρέπει να απολογηθεί για τον λόγο που αυτό συνέβη.

Η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου επανήλθε χτες στην κριτική της δηλώνοντας στον ΣΚΑΪ, «το να δούμε για ποιο λόγο πήραμε μόλις 0,95% αντί να είμαστε δεύτεροι, δεν είναι χάρη στον κ. Μητσοτάκη», προσθέτοντας πως «είχαμε κάθε δυνατότητα να βρεθούμε στη δεύτερη θέση και αντί αυτού, χάσαμε 110.000 ψηφοφόρους, την ίδια ώρα που η ΝΔ έχανε 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους».

«Πρέπει να συζητήσουμε τι ακριβώς εκφράζει το 12,8% που πήρε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αυτό όμως δεν θα το αποφασίσω εγώ, θα πρέπει να συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή και στα αρμόδια όργανα. Το θέμα ηγεσίας τέθηκε από συναδέλφους, κάθε πρόταση είναι καλοδεχούμενη», συμπλήρωσε.

Ο Χ. Καστανίδης προέτρεψε εμμέσως τον Ν. Ανδρουλάκη σε παραίτηση λέγοντας: «Οταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός, πρέπει να έχει ο ίδιος τη φιλοτιμία να υποβάλει την παραίτησή του. Εάν δεν το κάνει, τότε είναι προφανές ότι θα τεθεί από άλλους το θέμα και καλώς τίθεται». Οταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί να έρθει νωρίτερα η εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, απάντησε πως «εφόσον τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, νομίζω ότι αυτή η εκκρεμότητα πρέπει γρήγορα να εκκαθαριστεί, γιατί το μείζον ζήτημα είναι η ανασύνθεση συνολικά του προοδευτικού χώρου».

Στο θέμα επανήλθε και ο Π. Γερουλάνος, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε πως «στόχος μας ήταν να γίνουμε δεύτερο κόμμα. Αυτό το είχε θέσει ο πρόεδρος, που είχε πει ότι αν είμαστε τρίτο κόμμα θα είναι πολιτική ήττα». «Δεν είναι τίποτα στο απυρόβλητο, όλα πρέπει να μπουν στο τραπέζι», σημείωσε μιλώντας στο «Open», ενώ όταν ρωτήθηκε αν ο ίδιος σκοπεύει να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι «δεν είναι ώρα για υποψηφιότητες» και πως είναι το τελευταίο πράγμα που τον απασχολεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ