Παρασκευή 14 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Νέες διαβεβαιώσεις στους ομίλους για επιτάχυνση αντιλαϊκών μέτρων

Eurokinissi

Νέες διαβεβαιώσεις στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ότι θα συνεχίσει και θα επιταχύνει μέτρα υπέρ των συμφερόντων τους, έδωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο συζήτησης που είχε χτες βράδυ με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γ. Παράσχη, στη ΓΣ του ΣΕΤΕ.

Χαρακτηριστικά, στο αίτημα που του τέθηκε να τους διασφαλίσει προσωπικό, μίλησε για «διεύρυνση στη συμμετοχή στην αγορά εργασίας» από «περισσότερες γυναίκες» αλλά και συνταξιούχους, όπως επίσης με μετακλήσεις από το εξωτερικό, αλλά και προσέλκυση νέων με προσαρμογές από το κράτος στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Απαντώντας στο αίτημα για «μείωση των εργοδοτικών εισφορών», τόνισε ότι οι πρώτες μειώσεις φόρων που θέλει να κάνει η κυβέρνηση είναι οι εργοδοτικές εισφορές, την ώρα που σε καιρούς γενικευμένης ακρίβειας αρνείται οποιαδήποτε μείωση π.χ. στον ΦΠΑ, επικαλούμενος το δημοσιονομικό κόστος, το οποίο προφανώς δεν ισχύει όταν μπαίνει στην εξίσωση το κεφάλαιο. Διόλου τυχαία, ο Παράσχης ευχαρίστησε, εκ μέρους των μεγαλοξενοδόχων, τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση για τη «στήριξη» που παρείχε στον κλάδο την εποχή της πανδημίας, ζητώντας του να συνεχίσει στην ίδια ρότα.

Παραπέρα, ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως τη «μεγαλύτερη σιωπηρή μεταρρύθμιση που γίνεται στη χώρα» τον καθορισμό χρήσεων γης, αναλόγως βέβαια πώς συμφέρει τα επιχειρηματικά σχέδια και τις υπάρχουσες ή σχεδιαζόμενες εκμεταλλεύσεις, καθώς έχουμε και «πολλές άμεσες ξένες επενδύσεις», όπως παρατήρησε ο Παράσχης, εφόσον έχουν μυριστεί «ψητό». Σε αυτό το φόντο άλλωστε, ο Μητσοτάκης έβαλε σκοπό να δημιουργηθούν για τους «επενδυτές» «υπεραξίες που να είναι ελκυστικές».

Στο μεταξύ, κολυμπάνε στο χρήμα. Ο ίδιος ο Παράσχης έλεγε, στην ομιλία του στη ΓΣ, ότι την περίοδο 2019 - 2023 ο εισερχόμενος τουρισμός σε όρους αφίξεων με 36,1 εκατ. κατάγραψε αύξηση 6,1%, σε σχέση με τα 34 εκατ. του 2019, τα δε έσοδα αυξήθηκαν κατά 13,3% από 18,2 δισ. ευρώ το 2019 σε 20,6 δισ. το 2023. Τόνιζε, εξάλλου, ότι βάσει των στοιχείων των πρώτων 5 μηνών το 2024, «είναι μια χρονιά που επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των αφίξεων και των εσόδων», αφού οι αεροπορικές αφίξεις σε σχέση με το 2023 παρουσιάζουν αύξηση 12,4% στο πεντάμηνο, ο οδικός 11% στο ίδιο διάστημα, ενώ ο προγραμματισμός θέσεων εμφανίζεται αυξημένος κατά 8,2% για το σύνολο του έτους.

Υπουργικό για μπίζνες

Συνεδριάζει σήμερα το πρωί το υπουργικό συμβούλιο, υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, με άξονα τις επόμενες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, στην πρεμούρα της κυβέρνησης να τις επιταχύνει μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Χαρακτηριστικά, στην ατζέντα είναι η αναδιάρθρωση του λεγόμενου Υπερταμείου, ο «εκσυγχρονισμός» των θυγατρικών του και η σύσταση νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, ώστε να υπηρετούνται καλύτερα ανάγκες και προτάγματα των επιχειρηματικών ομίλων.

Θα παρουσιαστεί επίσης το λεγόμενο ψηφιακό τέλος συναλλαγών, που θα αντικαταστήσει το χαρτόσημο, καθώς με το νέο τέλος όλες οι συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, η αλλαγή στοχεύει στο «να απλοποιήσει τη διαδικασία των συναλλαγών και να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία σε σειρά δικαιοπραξιών που κοστίζουν εργατοώρες για το Δημόσιο και αποτελούν τροχοπέδη για επενδύσεις και ιδιωτικές συναλλαγές». Οπότε το χαράτσι για τον λαό μένει, ενώ για τους μπίζνεσμεν διευκολύνεται η διαδικασία καταβολής ώστε να μην καθυστερούν στις «επενδύσεις» τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ