Παρασκευή 14 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Καημός» να διασφαλιστεί η ευρωατλαντική πορεία

Στη Σύνοδο Κορυφής και την Υπουργική Σύνοδο της «Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» στα Σκόπια μετέβη χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, συνοδευόμενος από την υφυπουργό Αλ. Παπαδοπούλου, έχοντας στον φάκελό τους τις απαιτήσεις της ντόπιας αστικής τάξης για πλήρη εφαρμογή της ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία αποτέλεσε το διαβατήριο για να ενταχθεί η γειτονική χώρα στη λυκοσυμμαχία.

Ο καημός στο μεταξύ για την ευρωατλαντική «σταθερότητα», που γεννά αστάθεια για τους λαούς, φάνηκε και στις δηλώσεις Γεραπετρίτη από τα Σκόπια, ο οποίος αναφέρθηκε στη «σημασία της διασφάλισης της ευρωπαϊκής πορείας όλων των χωρών της Βαλκανικής και της ευρύτερης περιοχής, σε μία περίοδο πολύ υψηλών προκλήσεων με δυο πολέμους στη γειτονιά μας», ενώ αναφέρθηκε και στη «συνεισφορά» της Ελλάδας στα σχέδια αυτά από το 2003 έως και σήμερα. Παράλληλα ζήτησε η «πρόοδος» για την ένταξη στην ΕΕ να βασίζεται στην «πιστή τήρηση όλων των διεθνών συνθηκών και την απαρέγκλιτη συμφωνία με όλα όσα έχουν υπάρξει σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με το διεθνές δίκαιο, όπως επίσης βεβαίως και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».

Θυμίζουμε, ο ηγέτης του κεντροδεξιού VMRO - DPNE και νικητής των τελευταίων εκλογών στη Β. Μακεδονία, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, επιβεβαιώνοντας ότι η ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών κάθε άλλο παρά έκλεισε το κεφάλαιο των αλυτρωτισμών που αξιοποιούνται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, επιμένει στη χρήση των όρων «Μακεδονία» και «μακεδονικός».

Εξάλλου, στις κατηγορίες της Αθήνας, η σκοπιανή ηγεσία απαντά ότι και από την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει πλήρης συμμόρφωση στην εφαρμογή της Συμφωνίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης εμμέσως το επιβεβαίωσε χτες, καθώς ερωτηθείς σχετικά στο briefing, απάντησε πως «όταν υπάρχει μια διαδρομή που πρέπει να διανύσουν δύο μέρη, είναι νομίζω λίγο οξύμωρο να ζητάει το ένα μέρος από το άλλο να ολοκληρώσει τη διαδρομή, όταν δεν έχει περπατήσει ούτε τα πρώτα μέτρα». Βάζοντας, δε, ως «πρώτο και βασικότερο» όρο στα Σκόπια την ονομασία erga omnes («Βόρεια Μακεδονία» για όλες τις χρήσεις), τόνισε πως «αυτό είναι κάτι το οποίο, αν δεν το δούμε σ' όλες του τις εκφάνσεις να γίνεται από τη Βόρεια Μακεδονία, εμείς δεν πρόκειται να ολοκληρώσουμε αυτήν τη διαδρομή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμένει σε «Μακεδονία» η Σιλιάνοφσκα(2024-05-22 00:00:00.0)
Μια ιστορική ευκαιρία ...για το ΝΑΤΟ(2024-05-17 00:00:00.0)
Πορεία(2021-11-04 00:00:00.0)
«Διευκρινίσεις» για την «απαρέγκλιτη τήρηση» της ΝΑΤΟικής συμφωνίας(2019-07-19 00:00:00.0)
Αλωνίζει τη Βαλκανική για τις μπίζνες του κεφαλαίου(2019-03-30 00:00:00.0)
Αλληλοτροφοδοτούμενοι αλυτρωτισμοί για την προώθηση των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ(2018-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ