Παρασκευή 19 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
«Διευκρινίσεις» για την «απαρέγκλιτη τήρηση» της ΝΑΤΟικής συμφωνίας

Σε «διευκρινίσεις» για τα όσα είπε την Τετάρτη, στο συνέδριο του «Economist», σχετικά με την «απαρέγκλιτη τήρηση» της συμφωνίας των Πρεσπών, με της οποίας άλλωστε το ΝΑΤΟικό περιεχόμενο στοιχιζόταν από πριν, προχώρησε χτες ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, μετά και από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ.

Ο υπουργός Αμυνας είπε πως «μπροστά σε διεθνές ακροατήριο είπα ότι για να σταθεί η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να μην παραβιάζονται ουσιώδεις όροι της από κάποιο μέρος. Ηταν σαφής ο αποδέκτης... ήταν σαφές για ποιον ήταν. Απλά αυτό έγινε ανεπαισθήτως στη διπλωματική γλώσσα που άρμοζε στη συγκεκριμένη περίσταση. Είναι μια νομική θεώρηση, δεν έχει καμία σχέση με το αν μας αρέσει ή δεν μας αρέσει». Θυμίζουμε, στο πάνελ και το ακροατήριο ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ και ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Ν. Ντιμιτρόφ. Εσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η συμφωνία «δεν αρέσει» στον ίδιο, στη ΝΔ και την κυβέρνηση και πως «όλα τα άλλα που ακούγονται είναι υλικό προς στρέβλωση».

Θυμίζουμε, ο ΥΠΑΜ έλεγε στο συνέδριο ότι «δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός ότι αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές. Απλά, η άποψή μου είναι, με κάθε καλή πρόθεση, και θέλω να το τονίσω αυτό, ότι για να σταθεί αυτή η Συνθήκη και να παράξει θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής. Αυτή είναι και η θέση μου, αν θέλετε ως νομικού. Αν αυτή εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον»...

Ακουγε, άλλωστε, στο συνέδριο τον Πάιατ να ξεκαθαρίζει ότι «στα Βαλκάνια, οι ΗΠΑ επικεντρώνονται τώρα στην ολοκλήρωση της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Ενθαρρύνουμε τον νέο ρόλο της Ελλάδας στις αεροπορικές περιπολίες του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Μακεδονία», προσθέτοντας ότι οι επερχόμενες συναντήσεις όπως η ΔΕΘ «θα προσφέρουν ευκαιρίες για την εμβάθυνση των επιχειρηματικών δεσμών από την ελληνική Μακεδονία στα Βαλκάνια και την ενίσχυση της ικανότητας της Ελλάδας να βοηθήσει όλους τους βαλκανικούς γείτονές της, και ιδιαίτερα τη Βόρεια Μακεδονία, να συνεχίσουν την πορεία προς τα ευρωπαϊκά και τα ευρωατλαντικά θεσμικά όργανα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ποδαρικό» με ύμνους για τη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών(2024-06-18 00:00:00.0)
«Καημός» να διασφαλιστεί η ευρωατλαντική πορεία(2024-06-14 00:00:00.0)
Επαναφέρει ζήτημα «μειονότητας» στην Ελλάδα(2021-01-28 00:00:00.0)
Συνεδριάζει και σήμερα για οικονομία, Τουρκία και Βαλκάνια(2019-10-18 00:00:00.0)
Εντείνουν τις συνεννοήσεις προς εμβάθυνση της εμπλοκής(2019-07-23 00:00:00.0)
Κυβέρνηση - ντίλερ...(2019-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ