Παρασκευή 14 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υποστήριξη του G7 στο «σχέδιο εκεχειρίας» των ΗΠΑ

Οι διεργασίες για την «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή μεταφέρθηκαν χτες στην Ιταλία και τη Σύνοδο Κορυφής του G7, οι ηγέτες της οποίας υποστηρίζουν το σχέδιο των ΗΠΑ για μία συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εντείνουν τις πιέσεις στη Χαμάς για να αποδεχθεί το αμερικανικό σχέδιο, χωρίς να διασφαλίζεται ρητά ο οριστικός τερματισμός της ισραηλινής επίθεσης και πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Bloomberg» για το σχέδιο κοινής ανακοίνωσης, οι ηγέτες του G7 σκοπεύουν να καλέσουν το Ισραήλ και τη Χαμάς να αποδεχθούν την πρόταση του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν για εκεχειρία και ανταλλαγές ομήρων - κρατουμένων. Αναφέρεται ότι θα καλούν το Ισραήλ να «αποκλιμακώσει» τη στρατιωτική επιχείρηση πλήρους κλίμακας στη Ράφα, καλώντας πιθανώς την κυβέρνηση Νετανιάχου να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

«Το Ισραήλ είναι έτοιμο να προχωρήσει», αναφέρεται σύμφωνα με τις πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου.

ΗΠΑ: Νέο «ξέπλυμα» της φονικής ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα

Χτες πάντως οι ΗΠΑ, με δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Μίλερ, έσπευσαν να «ξεπλύνουν» για ακόμα μια φορά τη φονική ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, η οποία έχει εκατοντάδες θύματα, οδήγησε σε νέο εκτοπισμό περίπου 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους, έκλεισε το κρίσιμο για την ανθρωπιστική βοήθεια συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμη το Ισραήλ να εξαπολύει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη Ράφα της Γάζας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μίλερ. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα δεν έχουν το «μέγεθος, την έκταση ή την κλίμακα» των επιχειρήσεων που διεξάγονται αλλού στη Γάζα, ανέφερε, ισχυριζόμενος προκλητικά ότι «πρόκειται για μια πιο περιορισμένη επιχείρηση».

Χτες επίσης, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα πιέσει τους ηγέτες του G7 να υποστηρίξουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και να πιέσουν τη Χαμάς να αποδεχθεί το σχέδιο εκεχειρίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Αυτά, όταν εδώ και μέρες η ισραηλινή ηγεσία αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τη στάση της και να ανακοινώσει εάν απορρίπτει ή συμφωνεί με την πρόταση Μπάιντεν.

Η απάντηση της Χαμάς

Με φόντο την ασφυκτική πίεση των ΗΠΑ, που προσπαθούν να εμφανίσουν τη Χαμάς σαν να είναι εκείνη και όχι το Ισραήλ που εμποδίζει την επίτευξη «συμφωνίας», η παλαιστινιακή οργάνωση ανακοίνωσε χτες πως οι αλλαγές και οι διορθωτικές προτάσεις που έχει συμπεριλάβει στην απάντησή της ως προς την πρόταση Μπάιντεν δεν είναι τόσο σημαντικές όσο προσπαθούν να τις παρουσιάσουν οι ΗΠΑ, καθώς συμπεριλαμβάνουν το αίτημα για την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.

Η Χαμάς εξήγησε χτες ότι ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα όταν προτάθηκε για πρώτη φορά αυτή η συμφωνία στις αρχές Μαΐου, ότι χαιρέτισε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε έμμεσες διαπραγματεύσεις. Επισημαίνει πως τηρεί τη συγκεκριμένη στάση, την ώρα που αφενός το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις στη Γάζα, αφετέρου δεν έχει εκφράσει δημόσια πως αποδέχεται την πρόταση τριών φάσεων του Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, μιλώντας χτες στο αμερικανικό δίκτυο NBC ανέφερε ότι ο «καλύτερος τρόπος» για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των 8 Αμερικανών ομήρων της Χαμάς στη Γάζα, είναι μέσω μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εναλλακτικών τρόπων, αναφέροντας πως εάν δεν λειτουργήσει ή δεν επιτευχθεί μία συμφωνία, τότε «θα εξετάζουμε πάντα τι μπορούμε να κάνουμε, εάν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να επιστρέψουν οι άνθρωποί μας στην πατρίδα».

Για το θέμα ρωτήθηκε στη συνέχεια και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της συνόδου του G7 στην Ιταλία. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν παραμένει αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, απάντησε αρχικά «Οχι», αλλά έσπευσε να συμπληρώσει: «Δεν έχω χάσει τις ελπίδες μου, αλλά θα είναι δύσκολο... Η Χαμάς πρέπει... να κουνηθεί».

Το ίδιο 24ωρο, στη Βρετανία, το Εργατικό Κόμμα, το οποίο προηγείται κατά πολύ των Συντηρητικών σε όλες τις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Ιουλίου, διαβεβαίωσε πως θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος σε περίπτωση που νικήσει στις εκλογές. «Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους είναι απαράγραπτο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού», αναφέρει το εκλογικό μανιφέστο του κόμματος.

Νέες συσκευές φυγοκέντρησης στο Ιράν

Μέσα σε αυτό το κλίμα κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κατέγραψε, σε έκθεσή της που επικαλέστηκε χτες βράδυ το πρακτορείο «Reuters», πως το Ιράν εγκατέστησε δύο επιπλέον σειρές συσκευών φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο εργοστάσιό του στο Φορντό και άρχισε να εργάζεται σε περισσότερες. Πρόσθεσε επίσης πως σχεδιάζει παράλληλα να τοποθετήσει και άλλες συσκευές φυγοκέντρησης στο υπόγειο εργοστάσιό του στη Νατάνζ.

«Την 9η και τη 10η Ιουνίου, το Ιράν ενημέρωσε τον Οργανισμό ότι οκτώ σειρές, η καθεμιά από τις οποίες περιλαμβάνει 174 συσκευές φυγοκέντρησης IR-6, θα εγκατασταθούν τις επόμενες 3 με 4 βδομάδες στη Μονάδα 1 του εργοστασίου του Φορντό (Εργοστάσιο Εμπλουτισμού Καυσίμου του Φορντό / FFEP)», επισημαίνεται στην εμπιστευτική έκθεση της ΙΑΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ