Παρασκευή 14 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ
Εντείνονται οι εχθροπραξίες και οι απειλές κλιμάκωσης από το Ισραήλ

Στο φόντο των αλλεπάλληλων απειλών του Ισραήλ για πολεμική κλιμάκωση στον Λίβανο (με πιο πρόσφατες τις νέες δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ για «δυναμική» στρατιωτική απάντηση στο μπαράζ εκατοντάδων ρουκετών που εξαπολύει από την Τετάρτη η Χεζμπολάχ, μετά τη δολοφονία ανώτερου διοικητή της οργάνωσης από τον ισραηλινό στρατό), αξιωματούχοι του Πενταγώνου στις ΗΠΑ απηύθυναν ξανά «έκκληση» για «αποκλιμάκωση».

Οπως έγινε χτες γνωστό, το ζήτημα συζήτησαν προχτές οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, και του Ισραήλ, Γ. Γκάλαντ.«Δεν θέλουμε να δούμε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Θέλουμε να δούμε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή», τόνισε η εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σινγκ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το βράδυ της Τετάρτης, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει κάποιο αποτέλεσμα στα πεδία των συγκρούσεων.

Στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών επανήλθε χτες άλλος Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του και είπε: «Ανησυχούμε πολύ για την κλιμάκωση στην μπλε γραμμή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου τις τελευταίες δυο βδομάδες... Το έχουμε πει αυτό ξεκάθαρα και στο παρελθόν, δεν αρκεί μόνο η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

Ο ίδιος υποστήριξε πως θα πρέπει «να υπάρξουν συγκεκριμένες διευθετήσεις στον Λίβανο σε αυτά τα σύνορα, διότι η επιστροφή στο status quo ante της 6ης Οκτώβρη στον Λίβανο δεν είναι αποδεκτή ή βιώσιμη επιλογή».

«Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία που θα επιτρέπει στους Ισραηλινούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους στον βορρά με εγγυήσεις ασφαλείας», κατέληξε.

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται αυτήν τη βδομάδα ο αρχηγός του λιβανέζικου Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Τζόζεφ Αούν, σε μια προσπάθεια «αποκλιμάκωσης» των συγκρούσεων ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας «Axios», ο Λιβανέζος στρατηγός πραγματοποιεί συναντήσεις σε Πεντάγωνο και Κογκρέσο με αυτόν τον στόχο.

Η Χεζμπολάχ, πάντως, συνεχίζοντας τις επιθέσεις της σε απάντηση στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, σφυροκόπησε και χτες το βόρειο Ισραήλ, ρίχνοντας από προχθές το πρωί πάνω από 330 ρουκέτες. Πολλές από τις ρουκέτες κατέπεσαν σε δασικές ή αγροτολιβαδικές περιοχές, με αποτέλεσμα χτες να εκδηλωθούν πυρκαγιές.

Σε ανακοίνωσή της υποστήριξε χτες το απόγευμα ότι εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε 6 ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σε αντίποινα για ισραηλινή επίθεση που σκότωσε ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ.

Από την άλλη μεριά, έφεδροι του ισραηλινού στρατού βιντεοσκοπήθηκαν να εκτοξεύουν μπάλες φωτιάς με καταπέλτη προς τον Λίβανο, προκαλώντας πυρκαγιές, με στόχο - όπως αναφέρεται - να κάψουν δέντρα και φυτά που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ για να κρύψει τις υποδομές και τη δραστηριότητα των στρατευμάτων της κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ.

Επίσης, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε νέα γυμνάσια προσομοίωσης χερσαίας επίθεσης στον Λίβανο, τονίζοντας πως οι στρατιώτες συνεχίζουν να εκπαιδεύονται για μάχες στο βόρειο μέτωπο της χώρας.

Νέα επίθεση σε εμπορικό πλοίο στον Κόλπο του Αντεν

Χτες ένα ακόμα εμπορικό πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου ενώ έπλεε ανοιχτά του Αντεν της Υεμένης, αναφέροντας ότι πύραυλος έπληξε το σκάφος.

Το πλοίο είχε αναχωρήσει από τη Μαλαισία με προορισμό τη Βενετία. Σε ανακοίνωσή του ο βρετανικός φορέας για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, UKMTO, ανακοίνωσε ότι έλαβε αναφορά για περιστατικό σε απόσταση 98 ναυτικών μιλίων ανατολικά του Αντεν.

Αργότερα χτες το απόγευμα ο UKMTO ανακοίνωσε ότι ένα εμπορικό πλοίο που βρίσκεται 82 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της πόλης Χοντέιντα της Υεμένης ανέφερε έκρηξη σε κοντινή του απόσταση. «Δεν υπάρχουν ζημιές στο πλοίο, όλο το πλήρωμα είναι ασφαλές και το πλοίο συνεχίζει για το επόμενο λιμάνι προσέγγισής του», ανέφερε στην πλατφόρμα «Χ».

Υπενθυμίζεται ότι σε προχτεσινή επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Χούθι, χτυπήθηκε το ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο «Tutor», με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αλλοδαπού ναυτεργάτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ