Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ «ΨΗΦΙΑΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ»
Καταψήφισε το ΚΚΕ αποκαλύπτοντας τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα

Υπερψηφίστηκε χτες κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για το «Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών». Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο ενώ οι βουλευτές του ανέδειξαν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, στάθηκε σε μια σειρά από διατάξεις. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επιστροφή του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου για τους αγρότες, που αποτελεί, όπως τόνισε, μία συστηματική εξαπάτηση, αναφέροντας ότι το ποσό των 100 εκατομμυρίων που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες, όταν η τιμή του πετρελαίου σήμερα είναι 1,5 ευρώ.

Συμπλήρωσε ότι το χαρτόσημο που μετονομάζεται σε ψηφιακό τέλος συναλλαγής, διατηρείται σε ισχύ για τα φυσικά πρόσωπα και τις λαϊκές οικογένειες, καταργείται όμως στις δοσοληψίες των επιχειρηματικών ομίλων.

Για το άρθρο 56 που προβλέπει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε κτίρια πρεσβειών, τόνισε ότι ξεκάθαρα αφορά την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων από ξένα πανεπιστήμια και πρεσβείες, ενισχύοντας παραπέρα την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ενώ αναφέρθηκε στην εξαγγελία της κυβέρνησης για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους ΕΒΕ, όπου «εδώ απογειώνεται η κοροϊδία προς τον λαό, καθώς όχι μόνο καταργεί το μισό αλλά την ίδια στιγμή, τους έχει τσακίσει το εισόδημα μέσω του κεφαλικού φόρου και των διαφόρων τεκμηρίων, οδηγώντας πολλούς από αυτούς στο λουκέτο».

Ξεχωριστά κατήγγειλε το άρθρο 28 του νομοσχεδίου που επιβάλλει χαράτσι στα επαγγελματικά σωματεία.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης αναφέρθηκε διεξοδικά σε αυτήν τη ρύθμιση, που βάζει νέα εμπόδια στη δράση των σωματείων των επαγγελματιών και εμπόρων με την προκλητική διάταξη καθιέρωσης ψηφιακού τέλους συναλλαγών, ενός έμμεσου φόρου δηλαδή στις συνδρομές των επαγγελματικών ενώσεων και σωματείων.

Ζήτησε την απόσυρση της διάταξης, που είναι άκρως αντιδραστική και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους και για άλλες οργανώσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος. «Το χαράτσι αυτό είναι προσπάθεια οικονομικού στραγγαλισμού των σωματείων γιατί επιβαρύνει οικονομικά τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και υπάρχει ο κίνδυνος για μεγάλα πρόστιμα σε περιπτώσεις που δεν αποδοθεί στις αυστηρές προθεσμίες», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια ακόμα γραφειοκρατική παγίδα αφού οι βαριές διαδικασίες που απαιτούνται, θα λειτουργούν τελικά ανασχετικά στην ανάπτυξη της συλλογικής δράσης των μελών των Ενώσεων, ενώ εντάσσεται στην κατεύθυνση να χτυπηθούν το συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματιών και η συλλογική τους δράση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ